З закінченням 2023 року, Королева Данії Маргарита II здивувала багатьох власних підданих та громадян інших країн власною заявою — зреченням, яке вона запланувала на 14 січня, 52-у річницю свого правління.

Це рішення варто розглядати у загальному політичному контексті. Данія, як фактично “рука Великобританії” на континенті, таким чином реагує на зміну престолу у Сполученому Королівстві після смерті Єлизавети II, з якою Маргарита II мала багато спільного, про що також буде у статті. Це зречення є подібним до вже наявної практики у Голландії, не кажучи що до подібного кроку підштовхували Єлизавету II.

Пропоную окинути оком у цій статті життя правительки цієї дружної до нас країни.

Народжена під свастикою

Королева народилася за тиждень після німецького вторгнення у Данію, 16 квітня 1940 року, тоді данський соціал-демократичний уряд та перший соціал-демократичний прем’єр-міністр вирішили не чинити спротив, розраховуючи на милість окупантів. Ця операція була передумовою вторгнення до Норвегії. Ця поразка стала великою образою для данців.

Принцеса Маргрет

У свої 13 років, Маргрете спостерігала за коронацією Єлизавети II. Через багато років вона згадувала, що найменше б бажала потрапити в її ситуацію, адже вона стала Королевою всього у свої 26 років, фактично присвятивши решту життя августійшому обов’язку. Тоді ж і Маргрете, відповідно оновленому закону про престолонаступництво стала офіційною спадкоємицею свого батька Фрідріха IX.

Юна Маргрет завжди цікавилася археологією та мистецтвом. Відомо, що вона відвідувала розкопки в Італії у 1950-их роках, разом зі своїм дідом, Королем Швеції Густавом IV Адольфом.

Коли Маргрет виповнилося 18 років, вона офіційно долучилася до управління справ королівства — її запросили до Державної Ради Данії, поряд зі своїм батьком. Цікаво що, за відсутності батька, Маргрете мала сама висловлювати позицію Трону.

Принцеса Маргрете на засіданні Державної Ради поруч зі своїм батьком.

В той самий час вона вступила до ВПС, де послідовно отримала звання лейтенанта. Вона поєднувала це з навчанням філософії у Копенгагені, археології в Кембриджі та політології.

Улюблениця Толкіна

Любов же до мистецтва найвиразніше продемонстрована шаною Маргрете до Толкіна. Чарівний пропрацьований світ Середзем’я певно не лише вплинув на світогляд молодої принцеси, а й надихнув її на створення власних ілюстрацій до “Володаря Перснів” на початку 70-х років.

Сам Толкін, який не дуже любив чужі ілюстрації, був вражений творінням Маргрете, відмітивши їх подібність до власних ескізів. Вже у 1977 році їх вперше буде видано у данському виданні книги та в Британії.

Одна з ілюстрацій Маргрете до "Володаря Перснів”

Королева Данії

Маргрете зійшла на трон у віці 32 років, після того, як її батько помер від ускладнень пневмонії.

На відміну від Британії, у Данії все дещо складніше, уже понад 100 років не існує практики коронації чи іншого пишного святкування, натомість прем’єр-міністр разом з новим монархом виходить на балкон та оголошує нового монарха, після чого йде дев’ятикратне «Ура!». Втамував свої емоції від смерті люблячого батька, Маргрете вийшла на балкон у Крістіанзборзі перед багатотисячним натовпом, де й оголосила про смерть батька.

Звісно, данська монархія набагато «конституційніша» ніж британська, тому складно говорити про якісь особливі повноваження та роль монарха.

Однак не слід відкидати символічну роль, вона часто значить не менше аніж законодавча активність. Коли Маргарита стала Королевою, відкрито підтримка монархії серед данців становила лише 42%. Загалом це був цікавий час, адже тоді у Данії та сусідніх країнах, до прикладу, ще функціонували офіційні євгеністичні програми, їх згортання у Данії, Швеції, Норвегії, Ісландії припало на другу половину 70-х років.

Нині, підтримка монархії оцінюється у 85,4%, що можна вважати як успіх, та показник вдалих іміджевих рішень, результат благодійної діяльності, публічних висловів.

Дейзі + Лілібет

Якщо повернутися до теми взаємин двох Королев, Маргарити II та Єлизавети II, не можна оминути, що вони були добрими подругами усе своє життя. Єлизавета надихала Маргрет, вона також відзначала почуття гумору та тон Єлизавети. Як зізнавалася Королева Данії, улюбленими темами особистих розмов між королевами були сімейні справи, зокрема виховання дітей, а також політика їх держав.

У 1992 році, Королева Маргарита стала символічним головнокомандувачем королівського полку принцеси Уельської, на той час — полку принцеси Діани.

Загалом дві держави, як і їх Королеви (вічна пам’ять Її Величності, Єлизаветі II) можна назвати міцно пов’язаними. Навіть сьогодні, коли говорять про наступника Маргарити, його порівнюють саме з сином Єлизавети II — Королем Карлом III. Деякі, знову ж, коментатори навіть припустили, що Карл ІІІ, має намір також зректися, особливо саме після зречення Маргрете III, що схоже на спекуляцію.

Данія та Україна

Данію та Україну, очевидно, об'єднує не лише схожість прапору Данії та Волинської області. Від початку вторгнення, Данія, як і Британія, виступила у підтримку України. Особисто королівська сім’я виділила 1 мільйон данських крон, уряд поступово збільшує військову підтримку. До прикладу, фонд допомоги Україні на 2025-27 нещодавно був збільшений на 3 млрд євро. Не кажучи вже про заплановані винищувачі F-16, БМП, танки, боєприпаси, БПЛА, та ін.

Також у серпні 2023 року відбувся візит В. Зеленського до Данії, де президент відзначив дії королівської родини та народу Данії для перемоги України.

Портрет Кронпринца Фредеріка, нового Короля Данії, Гренландії та Фарерських островів.

Нове покоління

І хоча мало хто з данців очікував зречення своєї Королеви, вона все ж вирішила уступити трон для свого сина Фредеріка, який таким чином стає Королем Фрідріхом X. Дехто з не дуже тактовних експертів пов’язував це рішення з сімейними скандалами між матір’ю та невісткою.

Новий Король, якого справді порівнювали з Британським королем та принцом Уельським, має доволі двояку репутацію. На службі він отримав позивний “Пінгвін”, пов’язаний з інцидентом коли пошкодився його акваланг. Він також відомий завдяки своїй екстремальній поїздці у Гренландії; його любов до такого спорту одного разу призвела до госпіталізації.

Він також отримав вищу університетську освіту з політології, що звично, до його сфери діяльності звісно входить благодійність.

Юний кронпринц

Варто згадати й про його сина, майбутнього короля Крістіана XI, якому у 2023 виповнилося 18 років.

Його повноліття спричинило ще одну унікальну до того часу ситуацію — у Державній Раді водночас були присутніми троє членів династії. Власне, Рада влаштована так, що у ній крім уряду і Короля засідає нащадок престолу за сповнення свого 18-ліття. Тепер сталося так, що крім сина Королеви, туди потрапив і її внук, якого для цього зобов’язали підписати акт вірності конституції, що наділяє його правом регентства за відсутності Батька та голосом у Державній Раді. Очікувано, що ця ситуація повториться знову. На честь принца названий один з данських літаків Airbus A319, що зветься Christian Valdemar Viking. Цікаво що у Данії, як і у Німеччині склалася традиція — називати первістків “Крістіан” та “Фредерік”.

Дякую за прочитання.

Спеціально для часопису “Гетьманат”

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Микола Усвіль-Підлуцький
Микола Усвіль-Підлуцький@usvillpidlutsky

633Прочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 26 травня

Більше від автора

  • Imperium Rutenorum: Україна колоніальна

    Імперіалізм Королівства Руського часів Данила I Романовича на прикладі війни за Австрійську спадщину. Деконструкція тубільського мислення.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

  • Історія Грошей

    Історія грошей налічує тисячоліття і пов'язана з еволюцією торгівлі, економіки та суспільства загалом. Ось короткий огляд ключових етапів в історії грошей:

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Мости Цезаря через Рейн

    Під час завоювання Галлії, перед Цезарем у 55 році до н.е. виникла необхідність захистити східний кордон нових провінцій від розбійних дій германських племен, що безкарно себе почували за природньою перепоною у вигляді річки Рейн.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Історія Грошей

    Історія грошей налічує тисячоліття і пов'язана з еволюцією торгівлі, економіки та суспільства загалом. Ось короткий огляд ключових етапів в історії грошей:

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Мости Цезаря через Рейн

    Під час завоювання Галлії, перед Цезарем у 55 році до н.е. виникла необхідність захистити східний кордон нових провінцій від розбійних дій германських племен, що безкарно себе почували за природньою перепоною у вигляді річки Рейн.

    Теми цього довгочиту:

    Історія