Хроніка | 14 днів перед війною (2022)

Зміст

Хронологія була написана у дні перед початком повномасштабного вторгнення. В ній максимально точно зазначено що тоді відбувалось, як реагували союзники, та які заяви робили світові лідери.

Перший рік війни позаду, другий — попереду: підсумки та прогнози експерта –  АрміяInform

Загострення та провокації на непідконтрольній території України, що розпочалася у лютому 2022 року, були викликані навмисними діями з боку Росії. Метою стала повномасштабна окупація непідконтрольної території України та подальша ескалація конфлікту.

На даний момент хроніка охоплює події: 10 лютого — 23 лютого.

Якщо повернутися на місяць назад, можна було припустити, до чого все йде, це був очевидний план Росії. При цьому Український уряд не надавав серйозного значення тому, що відбуватиметься біля її кордонів протягом наступного місяця, поки все не зайшло надто далеко.

Керівництво Росії усвідомлює, що загрози від заходу, НАТО чи України немає. Нема загрози ні для непідконтрольних територій, ні для Росії. Але все ж таки хоче, щоб всі так думали, намагається обдурити буквально весь світ. Обдурити кажучи, що все, що відбувається, Росія робить тільки для свого захисту. Виглядає безглуздо, кожен хто у своєму розумі, не вірить жодному слову Російського керівництва.

Важко передбачити, що зробить Кремль, адже навіть кінцевої мети ми не можемо припустити. Поки що все виглядає не логічно, і самогубно для самої Росії. Якщо не у фізичному плані, то в економічному точно.

Окремо кожна країна Європи слабка. І не в змозі дати відсіч одній із найбільших армій. Нехай із застарілими технологіями, технікою, погано навченою, але численною армією. Тільки об'єднання сил усіх країн може захистити кожну з них. Такий альянс вже є, але до нього мають входити всі країни, які не підконтрольні Росії. Відмовляючись приймати нові країни до свого альянсу, НАТО відмовляється не лише допомогти їм, а й стає на заваді зміцненню своїх сил.


План окупації

Україна стала заручником вистави влаштованого Росією та втіленого «ДЛНР». Вистава триває, але ніхто не може зрозуміти мотиви, і весь світ тільки спостерігає, спостерігає й Україна не роблячи жодних дій військового характеру, а лише дипломатичні спроби утихомирити агресора, проводячи переговори з усіма, хто може вплинути на політику РФ.

Як стало зрозуміло 18 лютого, Росія «ДЛНР» заздалегідь розробила план. Загалом він виглядає так:

  1. [Армія біля кордонів] Росія збирає навколо України максимальну кількість військ, починаючи з другої половини 2021 року до східних кордонів України, стягуючи бронетехніку, піхоту, авіацію з усіх областей. Довівши концентрацію до максимуму, перед спільними навчаннями з Білорусією, переходить до другого етапу. Тут важливо помітити, наскільки важливим для Росії залишається режим Лукашенка. Якби 2020 року його прибрали, план міг би не відбутися зовсім. Але тепер Україна оточена із трьох сторін.

  2. [Провокації всередині ДЛНР] Лютий, на східному кордоні понад 150 000 військових, техніка, авіація. Тепер включається ЛДНР — завдання максимально розжарити обстановку на непідконтрольних Україні територіях, створити картинку в першу чергу для своїх глядачів і глядачів Росії. Створити виставу, показати безчинство та агресію нібито з боку України. Початок операції «Кидок мангуста» призначено на 17 лютого, саме так називатиметься сценарій, який розіграють сепаратисти. Як погано підготовлена вистава, абсурдна і нелюдська. Переходимо до наступного етапу.

  3. [Масова евакуація, прохання про допомогу] Оголосити масову евакуацію Донецька та Луганська до Росії, але тільки для дітей, жінок та людей похилого віку. Можливості повернутися в них не буде. Залишені квартири стануть надбанням мародерів, це входить у план бойовиків. Забрати останнє у змучених, вигнаних зі своєї землі людей. При цьому для правильної картинки людей садять по кілька людей в автобус, і порожній транспорт женуть колонами, створюючи масовість евакуації.

  4. [Призов] Оголосити терміновий заклик всього чоловічого населення до військової служби. Забирати молодих людей прямо з вулиць.

  5. [Пересування військ Росії] Загадкова колона «Z», що рухається вздовж кордону з Україною. Навіщо на техніку нанесли цей знак, і куди вона прямує?

  6. [Продовження «навчань»] Росія оголосила про продовження навчань через ситуацію на сході України.

  7. [Визнання ДЛНР Росією, надання військової допомоги] Путін провів велике засідання Ради безпеки РФ. На якому визнав незалежність ЛНР та ДНР. І підписав угоду про «дружбу», яка насправді є визнанням непідконтрольних територій України частиною Росії.

  8. [Відкрита окупація непідконтрольної території України] Росія офіційно окупує територію України, запроваджує війська, просувається на схід.

  9. [Загроза захоплення всієї Луганської та Донецької областей] Росія заявила, що визнають ту територію "своєю", яку визнають самі ДЛНР. У свою чергу, ДЛНР заявили, що їм потрібні всі області Донецька та Луганська. Росія продовжує прикриватися "бажаннями" ДЛНР, будуючи свої плани на ці території.

  10. [Обстріли підконтрольних територій України] Наступні кроки терористів будуть спрямовані на ескалацію ситуації на лінії розмежування. Щоб спровокувати Україну на вогонь у відповідь, після чого можна підключити основні війська Росії, і спробувати захопити території Донецької та Луганської області.

  11. [Теракти на непідконтрольній території України] Терористи влаштовуватимуть вибухи, збільшуючи масштаб руйнування, обстрілюватимуть мирні міста на території підконтрольної Україні.

  12. [Прохання про допомогу] Глави самопроголошених ДНР та ЛНР попросили Путіна «надати допомогу у відображенні агресії збройних сил та формувань України».

Жителі Росії вкрай незадоволені діями влади, і засуджують їх, економіка розпочала стрімке падіння. Скасували 13 виплати на всій території РФ. Курс рубля зростає, всі російські компанії фіксують сильне падіння, до -30% за останню добу, падіння триває. Це катастрофа для і без того ледь живої економіки Росії. Зараз, щодня — відкидає Росію на місяці та роки тому. Для світової цивілізованої громадськості Росія мертва, і це остаточно дають зрозуміти. Санкції будуть введені найближчими днями, і падіння в прірву прискориться багаторазово. Відтік росіян вийде на більш масштабний рівень.

Президент РФ у виступі заявив, що бореться за людей на донбасі, але при цьому маючи плани щодо безпосередньої окупації цих територій у найближчі дні, для створення картинки, вивіз тисячі втомлених від цього цирку людей, на територію Росії, і кинув у нелюдські умови. Знаючи, що їм нічого не загрожує, скористався їхньою довірою, і вкотре зрадив її. Якби вони залишилися у своїх будинках на ці 5 днів, були б у безпеці, а тепер повернуться буде не просто, в той же час їхнє залишене майно під загрозою. Нині їм загрожує холод, голод, поширення вірусу. Літні люди і діти страждають, найвразливіші частини населення страждають через бажання одного диктатора.

Тактика Росії в Україні схожа така: захопити більше, щоб утримати менше. Коли окупували Крим, посіяли хаос на сході. Коли окупували непідконтрольні території, хочуть посіяти війну та хаос на підконтрольній території Луганської та Донецької областей. Щоб утримати території ЛНР та ДНР, і отримати доступ до нових територій для пограбування, вбивств та насильства. Вони помилилися лише в тому, що люди в цих областях ненавидять Росію, не підтримують і готові захищати свою землю, на відміну від мешканців непідконтрольних територій, що потрапили на пропаганду і безвихідь.

Хотят ли русские войны?
Спросите вы у сатаны,
У Польши, Сирии, Чечни.
У тех кто в Праге был в те дни,
Спросите вы Афганистан,
Спроси Прибалтику братан,
И Украину расспроси,
Про «их там нету» из Руси,
И вы тогда понять должны,
Хотят ли русские войны.
— Екатерина Барабаш.

Переклад Українською

Чи хочуть руськіє війни?
Спитайте ви у сатани,
У Польщі, Сирії, Чечні.
У тих, хто в Празі був в ті дні,
Спитайте ви Афганістан,
Спитай Прибалтику,
І Україну розпитай,
Про «їх там нет» з Русі,
І зрозуміти ви повинні,
Чи хочуть руськіє війни.
— Катерина Барабаш.

Детальна мапа збройних сил РФ на кордоні з Україною

Детальний звіт надано CSIS, актуальним на 18 лютого. У звіті точне розташування та чисельність військ, супутникові карти та інші подробиці.

Якщо загалом: 190 000 російських солдатів + ​​50 000 білоруських, 105 БТГ, 500 ударних літаків, 40 наступальних кораблів ВМФ, ракетні сили.


Зміст

11 лютого — Захід закликає негайно залишити Україну.

12 лютого — Західні авіакомпанії припиняють польоти над Україною.

13 лютого — Жителі РФ помітили велику групу гелікоптерів.

14 лютого — Деякі авіакомпанії відновлюють польоти над Україною.

15 лютого — Західні ЗМІ пишуть про «Неминучим напад Росії».

16 лютого — Володимир Зеленський ввів у дію стратегію держбезпеки.

17 лютого — Основні події цього дня:

  • Бойовики обстріляли з артилерії Станицю Луганську, залізничну станцію Кондрашівська-Нова та депо.

  • Росія почала знищувати секретні документи усередині посольства у Києві.

  • Обстріл бойовиками смт. Врубівка.

  • Джо Байден заявив, що вторгнення Путіна розпочнеться найближчими днями.

18 лютого — Основні події цього дня:

  • Ватажок «ДНР» Пушилін оголосив про початок евакуації населення до Росії.

  • Ватажок «ЛНР» Пасічник також закликав мешканців евакуюватися до Росії у найкоротший термін.

  • Розкриваються подробиці провокації «ДЛНР». Виявляється заяву верхівки записали ще 16 лютого.

  • Вибух у центрі Донецька, порожній джип.

  • У Луганську пролунав потужний вибух! Палає газопровід «Дружба».

  • Місцеві жителі повідомляють про новий вибух у Луганську. Попередньо вибухнула заправка в Камборді.

19 лютого — Основні події цього дня:

  • Голова псевдо ДНР Денис Пушилін заявив, що підписав указ про загальну мобілізацію.

  • Штаб ООС повідомив про загибель українського військового внаслідок обстрілу супротивника.

  • Російські ЗМІ вигадали, що у станиці Мітякінської Ростовської області вибухнув снаряд.

  • Опубліковано метадані з відео про нібито українських диверсантів, які намагалися підірвати ємності з хлором.

20 лютого — Пересування колони «Z».

21 лютого — Основні події цього дня:

  • Численні провокації.

  • У Донецьку під обстріл потрапили дві школи, обстріл організували ДЛНР.

  • Бойовики обстріляли місто Щастя Луганської області.

  • Путін провів велике засідання Ради безпеки РФ. Визнав незалежність ДНР/ЛНР. Підписав угоду про «взаємодопомогу».

  • Договори Росії з ЛНР та ДНР передбачають спільну оборону.

22 лютого — Основні події цього дня:

  • Росія вводить окупаційні війська на територію України.

  • Рада Федерації схвалила звернення Путіна щодо використання Збройних сил Росії за кордоном.

  • Бойовики з окупованого Первомайська обстрілюють «Градами» українські позиції в районі Камишевахи Луганської області.

  • Виступ Путіна на прес-конференції.

  • Європа оголосила санкції.

  • США огласила санкции.

23 лютого — Основні події цього дня:

  • У Луганську стався вибух. Бойовики ДЛНР підірвали пристрій для провокації конфлікту.

  • Глави самопроголошених ДНР та ЛНР попросили Путіна «надати допомогу у відображенні агресії збройних сил та формувань України».


Хроніка

10 лютого

Розвідка США публікує дев'ять можливих шляхів проникнення Росії в Україну за повномасштабного вторгнення.

Sources: U.S. assessment and Natural Earth // Graphic: Jiachuan Wu / NBC News
Sources: U.S. assessment and Natural Earth // Graphic: Jiachuan Wu / NBC News

В одному з підходів, викладених в оцінці, російські військові захоплять більшу частину української території на схід від річки Дніпро, яка включає близько 50 відсотків українських збройних сил, включаючи найбільш боєздатні підрозділи.

Російські танки та механізовані частини перетнуть кордон з Росією та рушать у бік Полтави та Харкова, оточуючи міста у міру просування до річки. Сухопутні війська просуватимуться за трьома напрямками від Донбасу, прямуючи на схід та південь до Криму та займаючи берегову лінію вздовж Азовського моря.

Російські військові гелікоптери одночасно підтримають повітряний десант із Криму.

Цей варіант також може включати морський десант для захоплення узбережжя Чорного моря, а також перекидання повітряних та наземних частин з Одеси до Молдови для створення сухопутного мосту через Чорне море.

Від автора: Різка заява. Зроблена вона з достовірних джерел розвідки, або лише з припущень військового відомства США, на основі лише інформації про чисельність та фото із супутника, невідомо.


11 лютого

[11:50] Президент США, Джо Байден в інтерв'ю телеканалу NBC заявив, що громадянам країни необхідно «негайно» залишити Україну.

При цьому президент США відмовився направляти військових, щоб допомогти з евакуацією. За його словами, «якщо американці та росіяни почнуть стріляти один у одного, буде світова війна».

«Це не те саме, що мати справу з терористичною організацією. Ми маємо справу з однією з найбільших армій світу. Це зовсім інша ситуація, яка може вийти з-під контролю». — Джо Байден, президент США.

Від автора: По суті Байден назвав теперішню Росію, найбільшою терористичною організацією. Обережно, але прозоро.


12 лютого

[19:00] Нідерландська авіакомпанія KLM припиняє польоти до Києва, наступний рейс запланований на ніч 12 лютого, також буде скасовано.

[20:00] Байден та Путін провели ще одну телефонну розмову. Понад годину вони розмовляли про можливе вторгнення Росії на територію України.

У Білому домі заявили про такі підсумки:

  • Байден «чітко доніс» до Путіна, що Росія зіткнеться з наслідками з боку США та союзників у разі ескалації навколо України;

  • США готові до будь-якого варіанту розвитку подій довкола України, але націлені на дипломатію.

Результати переговорів Путіна та Байдена за версією Кремля:

  • Інформація про вторгнення Росії в Україну є хибною. При цьому американська влада її «довела до абсурду».

  • Путін заявив, що під приводом наступу РФ українську армію почали різко накачувати зброєю.

  • Путін нагадав Байдену, що в роки Холодної війни СРСР і США були супротивниками, у 90-х начебто друзями, але НАТО розширювалася і наближалася до РФ.

  • Росія не отримала по суті відповіді від НАТО та США щодо гарантій безпеки. Тому зараз йдуть останні погодження, як Москва на це реагуватиме.

  • Путін дорікнув Байдену, що США не здійснюють належного тиску на Україну для виконання Мінських угод.


13 лютого

[10:00] Власники літаків почали блокувати повітряний простір України.

[11:20] Народний депутат України Олексій Гончаренко заявив, що вже завтра з 16:00 повітряний простір над Україною фактично буде закрито.

[12:40] У європейській частині Росії, а також біля кордонів з Україною було помічено перекидання бойових вертольотів.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Спочатку вертолітна активність почалася над центральною частиною РФ — в Ульяновській та Ярославській областях, пізніше їх зняли на полях під Білгородом.

Також на відео показано найновіші зенітно-ракетні комплекси "Бук-М3", які, як стверджується, поблизу українського кордону.

[17:30] В Україну прибули ще два літаки із військовою допомогою від США.

«Україна отримала з Литви переносні зенітні ракетні комплекси Stinger», — заявив міністр оборони Рєзніков.

Інфографіка доставки військових вантажів із США та країн НАТО до України у 2022 році станом на 17 лютого 2022 року.

Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

[20:00] Сьогодні о 20.00 відбудеться позачергове засідання Кабміну. Під час засідання мають ухвалити проекти урядових рішень, які допоможуть авіакомпаніям у відносинах зі страховиками, щоб рейси в Україну та з України продовжували здійснюватися.

[20:10] Володимир Зеленський провів розмову із Байденом.

У США опублікували головні тези розмови Байдена та Зеленського:

  • Байден підтвердив відданість США суверенітету та територіальній цілісності України;

  • Президент США дав зрозуміти, що вони разом зі своїми союзниками та партнерами дадуть відповідь швидко і рішуче на будь-яку подальшу російську агресію проти України;

  • Обидва лідери погодилися з важливістю продовження дипломатії та стримування у відповідь на нарощування Росією військової могутності біля кордонів України.

В Офісі Президента опублікували підсумки розмови Зеленського-Байдена:

  • Володимир Зеленський запросив Байдена до України: "Переконаний, що ваш приїзд до Києва найближчими днями, що є вирішальним у стабілізації ситуації, буде потужним сигналом та сприятиме деескалації".

  • Крім того, президент України заявив, що українська сторона розуміє всі поточні ризики і готова до будь-якого розвитку ситуації і запевнив Байдена, що Київ та інші великі міста України у безпеці та під надійним захистом.


14 лютого

[19:00] Авіакомпанія SkyUp відновлює продаж квитків на всі рейси. Польоти продовжаться завдяки фонду, на який Кабмін учора виділив 16,6 млрд. гривень.

[20:00] Звернення Зеленського до українців.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

«Нас лякають війною та призначають дату великого вторгнення. Це вже не вперше». Наша розвідка все знає про переміщення російських військ. Наша армія сильна як ніколи, панікувати не варто. Також Зеленський оголосив 16 лютого Днем єднання. Президент уже підписав відповідний указ.


15 лютого

[0:50] У 13 км від кордону з Україною (селище Микільське, Білгородська обл.) помічено трикоординатну РЛС чергового режиму Каста-2Е2 (39Н6). На малюнку показано зону виявлення цілей.

Источник: Telegram канал «Записки охотника»
Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

Для довідки: Каста-2Е2 (39Н6) - російська рухома трьох координатна станція радіолокації дециметрового діапазону кругового огляду чергового режиму. Призначена для контролю повітряного простору, визначення координат та розпізнавання повітряних цілей, у тому числі на гранично малих висотах, їх трасових характеристик та видачі їх координат та параметрів руху на системи управління ППО (РТВ, ЗРВ, ІА), ВПС та військового ППО.

[9:00] Прем'єр-міністр Канади Трюдо заявив про надання Україні кредиту в 500 млн дол., плюс ще 7,8 млн дол. буде виділено у вигляді постачання зброї та спорядження.

[9:20] Супутникове фото аеродрому Донузлав у Криму. Гелікоптерами зайнято все — від бетонних до просто польових майданчиків.

Источник: Telegram канал «Записки охотника»
Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

[9:40] США тимчасово перенесуть посольство в Україні із Києва до Львова. Комп'ютери та інше обладнання київського посольства знищать.

«Ці розумні запобіжні заходи жодним чином не підривають нашу підтримку чи нашу відданість Україні. Наша прихильність до суверенітету та територіальної цілісності України непохитна», — заявив Держсекретар Ентоні Блінкен.

[12:00] Міноборони РФ публікує кадри відведення військ від кордонів України після завершення навчань.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Від автора: Нам показали деякі танки, що їдуть полем, це нібито відведення військ.

[12:30] До Києва найближчими днями приїдуть іноземні гості. Сьогодні буде міністр закордонних справ Італії, завтра – маршал Сейму Польщі, у четвер та п'ятницю – міністр закордонних справ Британії.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[12:40] Держдума РФ проголосувала за проект постанови щодо звернення до президента Росії про визнання «ЛДНР».

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[14:30] Росія нападе на Україну завтра о першій ночі з танками, ракетами та 200 тисячами солдатів. Британське видання The Sun продовжує розсіювати паніку, посилаючись на джерела в американській розвідці.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Від автора: Нам знову обіцяють війну, дивує, як сьогодні з легкістю західні видання публікують такі заголовки. Адже ясно, що на це не підуть навіть безумці з кремля.

[15:20] Ще одне британське видання прогнозує атаку Росії з «танками та ракетами» завтра о першій ночі.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Від автора: І ще одне повідомлення з різницею за годину від іншого видання.

[17:10] Путін прокоментував звернення Держдуми до президента про визнання ЛНР і ДНР.

«Я виходитиму з того, що ми повинні все зробити для вирішення проблем Донбасу, але зробити так, як говорив і федеральний канцлер, перш за все виходячи з не до кінця реалізованих можливостей щодо виконання мінських угод», — заявив Путін.

[18:00] У роботі Приватбанку та Ощадбанку сталися збої. Повідомляється, що банки піддаються масовій DDos-атаці. Сайт Міноборони України також не працює. Користувачі повідомляють, що зараз спостерігаються проблеми з інтернет-банкінгом та терміналами, також із карток не можна зняти або зарахувати на них гроші.

[23:10] Джо Байден виступив із заявою щодо України:

  • Він повідомив, що поки що їх спецслужби не зафіксували відведення військ від кордонів України;

  • США готові реагувати в будь-якій ситуації, але потрібно дати шанс дипломатії. Проте Америка готова дати відповідь на дії Росії;

  • США та НАТО не є загрозою для Росії, вони не мають ракет в Україні і не планують розміщувати їх тут;

  • Байден про кібератаків: «Якщо таким чином тиснуть на наших партнерів, ми відповідатимемо»;

  • США не мають наміру відправляти свої війська в Україну, якщо Росія розпочне військові дії, але Штати «будуть віддані колективній обороні НАТО»;

  • Світ не простить Росії, якщо вона все ж таки піде на атаку України. У такому разі їй загрожують санкції проти ключових фінансових інституцій. Це стосується й газопроводу "Північний потік-2".

Від автора: Стандартна заява, чергові тези. Щоб показати турботу США про мир в Україні.


16 лютого

[21:00] Володимир Зеленський ввів у дію стратегію держбезпеки.

У документі йдеться, що РФ продовжує гібридну війну проти України, застосовуючи політичні, економічні, інформаційно-психологічні засоби та кібератаки. А діяльність окупаційних адміністрацій на Донбасі та в Криму може загрожувати державній безпеці України.

«Нас не лякають жодні дати, тому що ми себе захищатимемо і 16 лютого, і 17-го. І березень, і квітень, і вересень, і грудень. День і місяць не є важливими», – президент України прокоментував ситуацію в країні.

Операція «Кидок мангуста»

Поведінка мангуста і кобри: Справа в тому, що мангуст починається з помилкового випаду, який викликає кидок змії. Мангуст увертається і робить ще випад, тому противники діють у певному ритмі. Але цей танець не статичний, а поступово прогресуючий. Свої випади мангуст робить все раніше і раніше по відношенню до кидків кобри і, нарешті, нападає в той момент, коли кобра витягнулася на всю довжину і не може рухатися швидко. Цього разу мангуст не робить помилкового випаду, а влучним кидком прокушує мозок змії та вбиває її.

17 лютого

Бойовики ЛДНР влаштовують обстріл позицій ЗСУ. З кожною годиною посилюють провокації. Обстріл школи.

[10:40] Бойовики обстріляли з артилерії Станицю Луганську. Один із снарядів потрапив до дитячого садка. Дві виховательки отримали контузії, діти в момент влучення були в садочку, проте саме в цій кімнаті заняття не проходили, тому вони не постраждали.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Обстріл триває, всіх евакуювали в укриття. Також у результаті ворожих дій перебито 29 ЛЕП. Половина Станиці Луганської залишилася без світла.

Станиця Луганська — селище розташоване на підконтрольній території України. Примикає до лінії зіткнення.

[11:40] Тим часом, Зеленський катером вирушає до зони проведення ООС.

Для довідки: ООС — Операція об'єднаних сил (Зона проведення АТО).

[12:00] Під обстріл у Станиці Луганській також потрапила залізнична станція Кондрашевська-Нова та депо. Про це повідомив голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишин. Постраждалих на залізничній станції немає.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[12:40] Горить посольство Росії у Києві. Західні ЗМІ коментують це так, що Росія почала знищувати секретні документи усередині посольства у Києві.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[14:00] Повідомляється про ще один обстріл на Донбасі – у смт. Врубівка. Внаслідок обстрілу один із снарядів потрапив у двір ліцею. У момент обстрілу там перебували учні. Також поранили мешканку міста Мар'їнка. Людина просто стояла на автобусній зупинці.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[14:10] Американський військовий журналіст Нолан Петерсон, який висвітлює конфлікт на Донбасі з 2014 року, заявив, що минулої ночі ЗСУ перебували в повній бойовій готовності, а тепер ведуть підготовку оборони до російського наступу.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[15:30] Нова заява глави пентагону США.

«США бачать, як деякі російські війська повільно наближаються до українського кордону, поповнюючи запаси донорської крові», — заявив глава Пентагону Остін.

Постпред США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що "наземна ситуація вказує на рух РФ до "неминучого вторгнення" в Україну".

[16:50] США мають інформацію про плани РФ провести операцію під чужим прапором, — повідомляє Reuters з посиланням на заяву Джо Байдена. Також президент США зазначив, що загроза російського вторгнення в Україну є дуже високою.

[17:50] Джо Байден заявив, що вторгнення Путіна в Україну розпочнеться у найближчі кілька днів!

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

— Ви вважаєте, що вторгнення відбудеться?
— Так, мені здається, що це відбудеться найближчими днями.

Від автора: Дивує незворушність і байдужість, з якою президент США вимовляє таку новину.

[18:50] Міноборони Британії опублікувало мапу напрямів вторгнення Росії. На першому етапі РФ атакують Київ та замкнуть кільце біля Дніпра по всій Східній Україні. На другому етапі підуть на Одесу і рушать повз Умані у похід на Захід.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[19:50] Сили РФ на суші та на морі готові до нападу. Про це заявив голова Держдепу США Ентоні Блінкен.

Інші важливі заяви:

  • Російські війська готуються розпочати атаку на Україну «найближчими днями»;

  • Цілі Росії включають столицю України Київ;

  • Напад Росії може розпочатися з реальної чи уявної хімічної атаки.

[20:10] На карті зафіксовано сьогоднішні обстріли з боку бойовиків згідно з даними ООС.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

18 лютого

[9:20] За даними The Washington Post, Росія під чужим прапором може використовувати хімічну речовину, яка «знерухомить мирних жителів». Потім вона «використовує трупи, щоб створити враження, ніби українці отруїли газом та вбили мирних мешканців».

[12:20] Газета The Wall Street Journal опублікувала мапу з можливими точками висадки морських десантів Чорноморським флотом Росії.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

На карті також відзначено досяжність крилатих ракет «Калібр» Чорноморського флоту ВМФ Росії.

[15:00] Гуманітарний конвой Червоного Хреста потрапив під обстріл бойовиків на КПВВ «Щастя». Конвой повертався з окупованих територій та проходив перевірку прикордонників на КПВВ, коли терористи почали його обстрілювати. 4 машини змогли пройти КПВВ, решта 8 залишилися у міжпозиційній зоні. На щастя, людей із авто швидко евакуювали і ніхто не постраждав. Також бойовики обстріляли пожежну частину.

⚡️[15:20] Ватажок «ДНР» Пушилін оголосив про початок евакуації населення до Росії. Найближчим часом, за його твердженням, Зеленський надасть наказ про настання ЗСУ на Донбасі.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»

⚡️[16:40] Ватажок «ЛНР» Пасічник також закликав мешканців евакуюватися до Росії у найкоротший термін.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[16:47] У Донецьку працюють сирени цивільної оборони. Люди готуються до евакуації: на заправках і до банкоматів вишикувалися черги. Перші автобуси з громадянами, що евакуюються, виїдуть вже сьогодні о 20:00.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[17:30] Колони машин із Донецька прямують до російського кордону, перші автобуси почали евакуювати дітей зі школи-інтернату.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[17:37] ДНР та ЛНР відкинули пропозиції Києва щодо проведення позачергового засідання тристоронньої контактної групи.

[18:00] Чоловікам від 18 до 55 років заборонили виїзд із територій, підконтрольних «ЛНР» та «ДНР».

⚡️[18:05] Вибух у центрі Донецька, - про це повідомляють російські ЗМІ.

[18:10] Головнокомандувач ЗСУ Залужний заявив, що Україна навіть не розглядає наступального сценарію на Донбас.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[18:40] Начальник «народної міліції ДНР» Денис Синенко повідомив, що в Донецьку біля будівлі «уряду» вибухнув його автомобіль, сам він не постраждав.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[18:40] «На жаль, ситуація на Донбасі йде до війни», - Пушилін

  • У МНС планують евакуювати близько 700 000 жителів ДНР;

  • Евакуюються до Росії переважно жінок і дітей, чоловіки залишаються у «ДНР»;

  • Мінфін сьогодні перерахує Ростовській області кошти на виплату по 10 тис. рублів усім біженцям.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[20:20] Чорнобильську зону відчуження закриють для туристів із 19 лютого з технічних причин на невизначений термін.

[20:40] Відеозвернення про евакуацію від «головника» «ЛНР» Пасічника було записано ще 16 лютого. Про це говорять метадані відео. За версією Росії та «ЛДНР», «Україна розпочала атаку 17 лютого».

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

Від автора: Виявилося, заява ватажків «ДЛНР» була записана за добу до початку будь-яких провокацій на непідконтрольній території. А саме 16 лютого.

[21:50] Звернення Пушиліна також було записано 16 лютого о 19:07. Виходить, це давно спланована операція під назвою «Мангуст».

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»
Метаданные
Метадані

⚡️[23:20] У Луганську пролунав потужний вибух! Світиться газопровід «Дружба».

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

⚡️[23:50] Місцеві жителі повідомляють про новий вибух у Луганську. Попередньо вибухнула заправка в Камборді.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[23:55] Байден скликав конференції і зробив чергову заяву, що Росія вторгнеться в Україну найближчими днями і атакує на Київ.

Заяви Джо Байдена щодо України:

  • США не надсилатиме Україні військових, але надасть озброєння та гумодопомогу;

  • Вважає, що ЛДНР намагаються спровокувати Україну на Донбасі;

  • Росія помилково звинуватила Україну в обстрілі дитячого садка;

  • Я впевнений, що Путін уже ухвалив рішення про вторгнення в Україну;

  • Україна не порушувала режиму припинення вогню;

  • Україна показала стриманість, а РФ оточила Україну;

  • США введе санкції, якщо РФ вторгнеться до України.

Також він додав:

«Малоймовірно, що Путін використає ядерну зброю», — Байден.

19 лютого

[8:40] Голова псевдо ДНР Денис Пушилін заявив, що підписав указ про загальну мобілізацію.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

«Глава ЛНР» підписав указ про загальну мобілізацію та заборону чоловікам від 18 до 55 років залишати «ЛНР», про що говорили ще вчора.

У так званій «ЛНР» дозволили вилучати необхідні «для потреб оборони» транспортні засоби та майно у підприємств та громадян (пункт 4).

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

⚡️[10:10] Штаб ООС повідомив про загибель українського військового внаслідок обстрілу супротивника.

19 лютого, на Донеччині під час обстрілу найманцями РФ селища Мироновський загинув український військовослужбовець. Він отримав осколкове поранення, несумісне із життям. Загиблий був капітаном Збройних сил.

⚡️[10:40] Російські ЗМІ вигадали, що у станиці Мітякінської Ростовської області вибухнув снаряд. У цьому інциденті звинувачують українців.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»
Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[10:50] У Росію з Донбасу за 10 годин уже приїхали 10356 осіб, 4527 громадян РФ, 5806 громадян України та ще 23 іноземці - джерело РІА Новини.

Потяги загальною місткістю понад 5 тисяч місць прибудуть до Донбасу з метою евакуації мешканців «ДНР» та «ЛНР», повідомляють російські ЗМІ.

[13:20] Біженці з Донецька, які прибули до Ростовської області, розповідають, що в таборах немає місць для ночівлі, грошей та їжі.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[15:20] НАТО тимчасово закриває свій офіс у Києві та переміщає співробітників до Брюсселя та Львова, повідомляє норвезька газета Verdens Gang.

[17:00] У ДНР розсилають СМС із зазначенням з'явитися до комісаріатів до 12:00 завтрашнього дня та погрожують кримінальною відповідальністю тим, хто не з'явиться у військкомат.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[17:50] У разі вторгнення РФ, Лондон заборонить в'їзд російським олігархам та накладе обмеження на пересування капіталів, - про це заявила Глава британського МЗС.

[18:10] За даними розвідки, у Донецьку з'явилися «вагнерівці» для підриву будинків та проведення терактів.

[20:00] Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки пояснили, чому снаряди не могли прилетіти до Ростовської області з боку ЗСУ.

Источник: Telegram канал «Типичная Украина»
Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[20:40] Головнокомандувач ЗСУ України повідомив, що внаслідок сьогоднішніх обстрілів двоє українських військових загинули, ще п'ятеро отримали поранення.

[21:00] Учора канал «Народна міліція ДНР» повідомив про спробу українських диверсантів підірвати ємності із хлором у Горлівці. До цього повідомлення прикріпили відео з екшн камери. Судячи з метаданих, його змонтували 8 лютого. А зняли по ходу справи ще раніше:

Метадані
Метадані

[22:20] Керівництво Придністров'я віддало наказ Збройним силам про проведення позапланових навчань із приведенням частин до бойової готовності

Придністров'я – це невизнана держава у Східній Європі, яка повністю контролюється Росією.

Проміжний підсумок: "ДЛНР" продовжують обстрілювати позиції України. Заявляють, що Україна найближчим часом має намір провести повномасштабний наступ.

Показують запис, як вони зупинили диверсію з хлором (як пізніше виявилося, запис постановочний, і зроблений 10 днів тому).

Оголошують евакуацію населення «ДЛНР» до Росії, частково примусову через обстріл нібито з боку України (як потім з'ясувалося, запис було зроблено 16 лютого, до початку перших провокацій з боку України). Людей нема де розміщувати, їх не годують і утримують у огидних умовах.

Увечері підривають порожній джип біля будівлі уряду, звинувачуючи Україну. Продовжують обстрілювати.

Вибухають газопровід «Дружба»

Вибухають снаряд на території Росії, нібито він прилетів із території України. Хоча до найближчих знарядь понад 20 км.


20 лютого

[9:40] Ще одне підтвердження того, що з республік не випускають чоловіків. Обурені жінки записують відео, мовляв, якщо за кермом чоловік, їх усіх на кордоні з Росією з речами розвертають назад.

[10:30] «Росія може завдати удару одночасно по кількох напрямках: з північного сходу, Донбасу та Криму».

Британська газета The Guаrdian опублікувала можливий план та наслідки ймовірного вторгнення РФ:

  • РФ може атакувати за декількома напрямками, а війська в Білорусі за підтримки авіаударів очолять блискавичне просування на південь з метою захоплення Києва та капітуляцією влади;

  • Внаслідок артилерійських, ракетних та бомбових ударів та наземних зіткнень можуть загинути 50 000 мирних жителів, сотні тисяч можуть бігти;

  • РФ може спробувати захопити основні порти: Маріуполь на Азовському морі та Одеса на Чорному морі, а також створити сухопутний міст у Крим;

  • «Збройні сили України не так просто перемогти. Громадянські особи можуть приєднатися до бою».

Пересування колони «Z» (ніч з 19 на 20 лютого)

Ті, хто стежить і дивиться ролики про пересування військової техніки, ймовірно помітили, що в останні пару днів з'явилися відео про техніку з нанесеним на корпус знаком «Z» (причому нанесений не трафаретом, а нашвидкуруч чим попало).

Источник: Telegram канал «Записки охотника»
Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

Техніка найрізноманітніша - від САУ до бензовозів та машин постачання. Вся техніка була помічена під Курськом та в районі Шебекіно Білгородської області на відстані від 10 до 40 км від кордону з Україною.

Можливо, ми маємо справу з якимось угрупуванням військ у якого свої якісь завдання та плани на найближче майбутнє.

Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

Колона «Z» продовжує рух уздовж кордону з Україною.

Источник: Telegram канал «Записки охотника»
Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

За повідомленнями очевидців із місць, колона бронетехніки (200 одиниць) пройшла через н.п. Бершакове - Максимівка - Шебекіне Білгородської області. У складі колони помічені БМП-2, МТ-ЛБ, УР-77 «Метеорит», МСТА-С, ТОС-1А. На всій техніці є знак «Z».

Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

Понтонний міст у Чорнобильській зоні на території Білорусі через річку Прип'ять знову зведено. (Згідно з супутниковим знімкам від 19.02.2022)

Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

[13:30] Пісков робить заяву:

«Обстановка на лінії зіткнення на Донбасі нагнітена до максимуму, будь-яка дрібна провокація може призвести до непоправних наслідків», — сказав прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков.

Від автора: Схоже, варто чекати нових терактів і провокацій з боку Росії «ДЛНР».

Також Пєсков додав:

«Росія протягом усієї своєї історії ніколи ні на кого не нападала», — Пєсков.

Ми ж розуміємо, протягом усієї історії, і особливо останніх 100 років, Росія постійно веде війну на чужій території, залишаючи зруйновані території як буферну зону навколо себе. Поруч із тими державами, які відмовляються підкорятися злочинному угрупованню, що очолює президент РФ.

Згадаймо які війни Росія розв'язала за останні 30 років:

  1. Війна в Абхазії 1992 — 1993

  2. Перша чеченська війна 1994 — 1996

  3. Друга Чеченська війна 1999 — 2009

  4. Збройний конфлікт у Південній Осетії 2008

  5. Окупація Криму 2014

  6. Окупація сходу України 2014

  7. Військова операція РФ у Сирії 2015

[15:00] Очевидці повідомляють, що у Луганську військова комендатура забирає чоловіків з вулиці та насильно садить до автобусів. Чоловіків хапають на вулиці просто у центрі Луганська.

Джерело: Telegram канал «Типова Україна»

[15:00] Повідомляється, що у прикордонних районах Ростовської області стоять колони військової техніки.

[15:30] На трасі М5 у напрямку Гомеля помітили велику кількість військової техніки.

Поодинокі пікети миттєво забирають. Зараз неможливо уявити, щоб хтось висловив публічно свою точку зору, що розходиться з версією влади в Росії.

[20:00] Міністерство оборони Росії випустило NOTAM про закриття повітряного простору здебільшого Азовського моря з 21 по 26 лютого включно.

Источник: Telegram канал «Записки охотника»
Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

[20:10] Цього разу кричить CBS — «Російське військове командування отримало наказ про початок вторгнення в Україну, зараз воно розробляє план дій на полі бою».

[21:00] Бойовики «ДЛНР» провели масований обстріл території Луганська, щоб звинуватити Українську сторону.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»

Про це заявили у штабі ООС:

«Близько 21:00 агресор відкрив вогонь із важкого озброєння із району населеного пункту Лобачево у напрямку Луганська. За відсутності будь-яких агресивних дій з боку українських захисників загарбники самі підривають об'єкти інфраструктури на окупованих територіях та здійснюють хаотичні обстріли населених пунктів».

[22:00] Посольство США в Росії опублікувало попередження для американців про можливі теракти в Росії. Крім того, посольство випустило термінове попередження для американців, які проживають в РФ, радить подумати про план з виїзду з Росії.

На жаль, в історії Росії вже є приклади, коли уряд здійснював диверсії на своїй території, для посилення контролю за населенням, і зміцнення влади. — (не доведено, але така теорія вже неодноразово піднімалася, а всі, хто намагався провести розслідування, були усунені).

[22:40] На території центральної міської лікарні м. Шебекіно (Білгородська область) розгорнуть мобільний госпіталь силами медичної служби ЗС РФ.

Джерело: Telegram канал «Записки мисливця»

[23:00] У Азовське море увійшла велика ескадра військових кораблів Росії.

Один из кораблей эскадры / Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Один із кораблів ескадри / Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

Повідомляється, що незабаром там мають розпочатися навчання, через які РФ і закрила більшу частину акваторії Азовського моря та повітряного простору над ним.

У Росії якось занадто багато навчань на лютий:

  1. Навчання разом у Білорусією;

  2. Навчання з пуску балістичних ядерних ракет;

  3. Навчання військово-морського флоту;

  4. Навчання на східному кордоні з Україною;

  5. Навчання на північному кордоні з Україною.

[23:00] Американський військовий журналіст Нолан Петерсон, нагадує про можливі провокації, і тактичні хитрощі.

Источник: Twitter Nolan Peterson
Джерело: Twitter Nolan Peterson

[23:40] Реджеп Тайіп Ердоган планує провести телефонні переговори з Володимиром Путіним. Головною темою стане українське питання і ескалація. З такою заявою виступив представник турецького президента Ібрагім Калин, пише ТАРС.

[23:50] Ось згадалося, 27 грудня 2021 року Жириновський виступає у Держдумі та заявляє, що все почнеться о 4 годині ранку 22.02.2022.

«Ми не маємо допускати 22 червня, як Сталін. Зараз увесь світ бачить, що ми вимагаємо, чекаємо, сподіваємось. Ми не загрожуємо нікому — нам загрожують. Ми підтримуємо наших дипломатів. Ніколи більше не має бути 22 червня 4 ранку. Нехай краще буде 22 лютого о 4 ранку 2022 року. Не треба брязкати зброєю. Потрібно сказати: давайте виконувати. Відмовляєтесь, тоді ми можемо прийняти іншу програму. А яку ви відчуєте о 4 годині ранку 22 лютого», — сказав лідер ЛДПР.

Від автора: Проговорився, чи щось знає.


21 лютого

[9:00] У Донецьку під обстріл потрапили дві школи. За традицією у всьому бойовики звинуватили ЗСУ. Серйозно постраждали будівлі школи №105 у Петрівському районі та школи №56 у Київському районі.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

⚡️[11:50] ФСБ заявляє, що вогнем з України знищено російський прикордонний пункт у Ростовській області.

Цитата: «О 9.50 ранку випущеним з України снарядом повністю зруйновано російський прикордонний пункт у Ростовській області за 150 метрів від кордону, постраждалих немає».

[12:00] Відео знищеного нібито снарядом з України сараю прикордонного пункту ФСБ.

Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

[12:30] Секретар РНБО Олексій Данилов прокоментував звинувачення РФ в обстрілі прикордонного пункту у Ростовській області.

«Ми не ведемо ці обстріли, ми до них не маємо жодного стосунку. Ми попереджали і зараз змушуємо, що вони можуть фантазувати скільки завгодно, вони можуть робити будь-що і ми до цього готові, більше того, до цього готовий світ. Бажання РФ спровокувати нас на активні дії не вийде».

[12:50] Україна готова до будь-якого розвитку подій, у тому числі до запровадження військового та надзвичайного стану.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

⚡️[13:50] Бойовики обстріляли місто Щастя Луганської області.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

Снаряд потрапив до автозаправки у районі Луганської ТЕС. АЗС спалахнула. Луганську ТЕС зупинено через пошкодження на всіх лініях електропередач. Місто Щастя залишається без опалення, світла та води. Люди перебувають у бомбосховищах. Пошкоджено житлові будинки.

⚡️[14:50] Південний військовий округ РФ повідомляє, що їхні військові та прикордонники нібито знищили 5 людей української ДРГ, дві БМП української армії, які нібито перейшли російський кордон, перейшли з України для екстреної евакуації ДРГ.

[15:00] У ЗСУ спростовують заяву РФ про вторгнення українських диверсантів на територію РФ.

[15:30] Офіційний акаунт МЗС Росії у Facebook та Twitter поставив на аватарку фото з числами «22022».

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

[15:30] Пушилін просить Путіна визнати незалежність ДНР. Ватажок «ЛНР» Пасічник теж попросив Путіна визнати незалежність «ЛНР». Просять також грошей та військову допомогу.

[15:50] Путін розпочав велике засідання Ради безпеки РФ.

Перші заяви:

  • Київська влада не збирається виконувати Мінські угоди, вона публічно багато разів про це заявляла;

  • Київська влада двічі провела каральні операції на Донбасі, зараз загострення відбувається втретє;

  • Мета сьогоднішнього засідання Ради безпеки — визначити кроки по Донбасу, маючи на увазі і звернення ДНР і ЛНР з проханням визнати їх суверенітет;

  • Питання визнання ДНР і ЛНР тісно пов'язані з глобальними проблемами забезпечення безпеки в світі і в Європі в частности;

  • Якщо Україна стане членом НАТО, то загрози для Росії багаторазово зростуть;

  • Путін боїться, що Київ почне відвойовувати Крим, оскільки вони не визнають його входження до складу РФ, а НАТО включиться в ці події.

Шойгу заявив, що українські військові ведуть прицільний, а чи не стихійний вогонь.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

Прицільний вогонь по полях та сараях. І до речі, на годиннику Шойгу 12:47. Виявляється, зараз іде не пряма трансляція, а нам просто показують запис, зроблений 5 годин тому. Або взагалі записану іншого дня.

Від автора: Засідання Радбезу РФ — великий цирк, виступ кожного, це заздалегідь підготовлена ​​і призначена мова. Для інтерпретації загальної лінії політики Путіна та прозорі натяки на можливі варіанти розвитку ситуації на «ДЛНР».

[17:30] Реакція російських акцій на засідання Ради безпеки.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

⚡️[18:00] Неподалік кордону з Україною вже не перший день помічено рух військової техніки з маркуванням «Z». На танках, крім знаків "Z", встановлений примітивний захист від Джавелінів.

Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

[19:30] Володимир Зеленський терміново збирає РНБО (Рада національної безпеки та оборони України) о 20:00. Наразі Президент проводить переговори з Макроном та Шольцем.

⚡️[20:40] Почалося звернення Путіна.

Приблизно годину Путін принижує державність України, ображає народ України, загрожує територіальній цілісності, скаржиться, що йому відмовили у 2000 році у приєднанні до НАТО. Образу зганяє досі.

Вдає, що турбується про людей, які проживають на території непідконтрольної Україні. І тому визнає незалежність ДНР та ЛНР.

  • Підписує визнання незалежності угруповань ДНР та ЛНР.

  • Підписує договір «дружби», яким зобов'язується «допомагати» цим територіям.

На тлі заяви акції російських компаній стрімко продовжують падіння. Від -5 до -30%, і це лише початок. Рубль також почав падіння.

Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»
Источник: Telegram канал «Инсайдер UA»
Джерело: Telegram канал «Інсайдер UA»

Після визнання республік заявили «ручні» друзі диктатори.

  • Президент Сирії заявив про готовність визнати «ЛНР» та «ДНР»;

  • Хусити в Йемені підтримали визнання «ДНР» та «ЛНР», — керівництво руху «Ансал Аллах»;

  • Про визнання "ЛДНР" заявили Венесуела, Куба та Нікарагуа.

[21:30] Брифінг секретаря РНБО Олексія Данилова за підсумками засідання розпочнеться не раніше, ніж 22:00.

[22:20] Світова спільнота засуджує визнання «ДНР» та «ЛНР».

  • США чекали від Росії заяви про визнання «ДНР» і «ЛНР» і готові негайно відреагувати на нього — Білий Дім;

  • Уряд Канади рішуче засуджує рішення РФ про визнання «ДНР» і «ЛНР»;

  • Байден підпише указ, спрямований на заборону інвестицій, торгівлі та фінансування «ДНР» та «ЛНР» – Білий дім;

  • США найближчим часом оголосять про додаткові заходи у відповідь на "грубе порушення Росією" міжнародних зобов'язань, - Білий дім.

[23:00] Договори Росії з «ДНР та ЛНР» укладено на 10 років.

Основні положення договору РФ та «ЛДНР»

  • Спільна оборона;

  • Спільна охорона кордонів республік Донбасу;

  • Право сторін використовувати військову інфраструктуру та військові бази на території один одного;

  • Визнання документів, виданих держорганами один одного;

  • Росія вживатиме заходів для підтримки фінансової та банківської систем ДНР та ЛНР, виходячи з того, що платіжний засіб там - російський рубль.

⚡️⚡️⚡️[23:20] Опубліковано укази про визнання Росією «ДНР» та «ЛНР». З указів випливає, що Путін доручив Міноборони забезпечити підтримку миру в ДНР і ЛНР російськими збройними силами.

«22.02.2022»

⚡️⚡️⚡️Вторгнення Російських військових через східні кордони України! Ворог зайшов на непідконтрольні території України!

Окупант веде багатокілометрові колони військової техніки та піхоти у бік лінії розмежування.

У цей час ДНР і ЛНР продовжують провокації, обстріли та вибухи, щоб потім вказати на Україну.

Росія відкрито говорить про введення військ на Українську територію.

Звернення до українців

«Не знімайте, не викладайте у соцмережі та не поширюйте відео про пересування наших військ територією України. Не допомагайте ворогові».

Ми так само не інформуватимемо про дії Українських військ, відео та фото викладатись не будуть. Ми підтримуємо заяву Міністерства оборони України.


22 лютого

[0:01] На окружній дорозі Донецька помічено колону військової техніки. Місцеві ЗМІ пишуть, що це російські військові.

[0:30] Туреччина рішуче засудила визнання Росією республік. У турецькому МЗС заявили, що твердо підтримують суверенітет та територіальну цілісність України.

[1:20] Екстрене засідання РБ ООН щодо України очікується о 4 ранку за Києвом.

[2:00] Основний виступ Володимира Зеленського:

  • Україна хоче миру і йтиме лише мирним шляхом;

  • Наші межі надійно захищені;

  • Наші партнери нас підтримують;

  • Україна має право на самооборону;

  • Наразі немає причин для хаотичних дій;

  • Ми на своїй землі, ми нікого і нічого не боїмося, і нікому нічого не віддамо.

[7:50] Засідання Ради безпеки ООН закінчилося. Заяви України та Росії на Раді безпеки ООН.

Заява України:

  • Україна хоче миру;

  • Київ закликав РФ скасувати рішення про визнання «Л/ДНР» та повернутися за стіл переговорів;

  • Важливо зрозуміти, хто дійсно друг і член ООН, а хто й надалі стримуватиме Росію словами.

Постпред РФ. Тези:

  • «Донбас перебуває на порозі нової української військової авантюри, Москва допустити цього не може, тому було ухвалено рішення щодо «Л/ДНР»;

  • «Київ за Зеленського повернувся до войовничої риторики і зробив усе, щоб зруйнувати мінські угоди»;

  • «Важливо сконцентруватися на тому, як уникнути війни та змусити Україну припинити обстріл «Л/ДНР»;

  • «Ряд колег по РБ ООН готові поховати мінські угоди»;

  • «РФ відкрита до дипломатії щодо України, але нової бійні на Донбасі не допустить».

[8:30] Рубль став найнестабільнішою валютою у світі. Він опустився нижче турецької ліри і вийшов на перше місце у світі з волатильності.

[8:50] З'явилося повідомлення:

«Визнання "ЛНР" та "ДНР" буде у межах Донецької та Луганської областей» — голова комітету Держдуми Калашніков

Але пізніше Калашніков його спростував:

«Угода не уточнює кордонів. Не знаю, хто запустив цю новину, що ми визнаватимемо "ДНР та ЛНР" у межах Донецької та Луганської областей. У угоді йдеться про конкретні речі в галузі дружби, співпраці, безпеки та взаємної допомоги. Решта — це питання вже зовсім не для Росії, а, звичайно, "ДНР і ЛНР"».

Карта окупованих областей виглядає зараз так:

Приблизно 2/3 території контролює Україна.

[10:20] За даними американської розвідки, Росія хоче провести військові та кіберакції у Києві, Харкові, Одесі та Херсоні, — повідомляє кореспондент Bloomberg.

[11:00] Депутат парламенту Луганської народної республіки заявив, що якщо Україна не відведе війська за Луганську область, будуть вжиті заходи щодо відновлення цілісності всієї ЛНР.

[11:10] Під час церемонії підписання документів про визнання «ЛДНР» наручний годинник Путіна показував 12:15. При цьому звернення глав самопроголошених республік з проханням визнати їхню незалежність, судячи з метаданих, було записано лише близько 14:00.

Метаданные записи обращения главарей ДЛНР, к России за помощью
Метадані записи звернення ватажків ДЛНР до Росії за допомогою
Часы показывают 12:15
Годинник показує 12:15

Швидше за все, це навіть записано в різні дні, запис підписання міг пройти за кілька днів до звернення.

[17:40] СБУ оприлюднила перехоплені розмови бойовиків так званих ЛНР і ДНР.

На оприлюднених записах чути, як терористи та мешканці тимчасово окупованих територій:

  • Між собою зізнаються, що самі влаштовують провокації та обстрілюють мирне населення;

  • Обговорюють накопичення російських військ, зокрема залучення чеченців «полку Кадирова»;

  • Дивуються, що сили ЗСУ не реагують на провокаційні обстріли бойовиків;

  • Розповідають, що самі бойовики потрапили «в будку в Росії» (пізніше ФСБ назвала це «обстрілом прикордонного пункту РФ у Ростовській області»);

  • Підтверджують, що їхні снаряди потрапили до Луганської ТЕС (внаслідок чого місто Щастя залишилося без електро/водо та теплопостачання).

[12:20] Держдума РФ у першому читанні ратифікувала договір про дружбу з «ДНР» та «ЛНР».

[12:30] У Луганську ТЕС влетів снаряд, почалася пожежа.

Луганская ТЭС
Луганська ТЕС
«22 лютого о 12:34 у м. Щастя внаслідок обстрілу з тимчасово непідконтрольної території сталося потрапляння снаряда до трансформатора на території ТЕС з подальшим займанням, розливом мастила та перекиданням вогню на сусідній трансформатор», — повідомили у ДСНС України.

Об'єкт перебуває на підконтрольній Україні території. Голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай повідомив, що обстріл здійснили окупанти. Жителі смт. Щастя частково залишилося без світла.

Луганська ТЕС у Щасті після обстрілу почала сильно диміти. Горить уже три трансформатори, із загрозою пожежі ще на трьох, а обстріл не припиняється.

[14:00] В МЗС РФ заявили, що російські війська не входили в «Л/ДНР». Також в МЗС заявили, що Росія поки не збирається вводити війська на територію «ДНР і ЛНР», рішення буде прийнято виходячи з загроз.

Абсолютна брехня ми вже бачили колону Російської техніки на території «ДЛНР».

⚡️[18:00] Рада Федерації схвалила звернення Путіна щодо використання Збройних сил Росії за кордоном.

⚡️[19:00] Виступ Путіна на прес-конференції.

Вимоги Путіна до України:

  1. Визнати волевиявлення людей у ​​Севастополі та Криму;

  2. Україна не має вступити до НАТО. Київська влада повинна сама відмовитися від вступу;

  3. Вирішити проблему Донбасу шляхом переговорів, але це вже не є актуальним;

  4. Найголовнішим пунктом є демілітаризація України.

«Росія визнала «ДНР» та «ЛНР» у тих межах, які позначені в їхніх конституціях», — Путін.

Тобто на всій території Луганської та Донецької областей.

Як далеко готові зайти російські війська:

«Прогнозувати конкретні можливі дії неможливо, це залежить від ситуації», — Путін.

Від автора: Живе в якомусь зовсім своєму світі, думає, що всі повинні виконувати його волю. Та зупиніть його вже хтось.

[19:20] Євросоюз запроваджує санкції проти 27 фізичних та юридичних осіб у зв'язку з визнанням Росією «ЛНР» та «ДНР».

  • Також 351 депутата Держдуми, який проголосував за незалежність Донбасу, включено до чорного списку ЄС.

  • Також ЄС ухвалив рішення обмежити доступ Росії до фінансового ринку та ринку капіталу ЄС.

  • «Північний потік-2» заморожено. Про це заявила глава МЗС Німеччини Анналена Бербок.

[19:30] Росія найближчим часом евакуює персонал посольства з України, заявило російське МЗС.

⚡️[19:40] Військова колона із понад 100 вантажівок із солдатами помічена на шляху до українського кордону у Білгородській області. - Reuters

Між Білгородом та Харковом лише 79 кілометрів.

Єдина велика дорога у напрямку України, у луганську область проходить через цей КПП:

[19:50] Такий список країн, які підтримали і засудили рішення Путіна на даний момент.

[20:40] Кримське угруповання військ ЗС РФ матиме на військовій техніці відзнаки у вигляді косої білої смуги через авто.

Знято у Криму орієнтовно 20 – 21 лютого.

[20:50] В Одесі у російському консульстві спалюють документи. У чатах та ЗМІ з'явилися відео із сусідніх будинків.

⚡️[21:00] Бойовики з окупованого Первомайська обстрілюють «Градами» українські позиції в районі Камишевахи Луганської області.

[22:00] США опублікували список компаній та осіб, які потрапили під санкції.

До списку увійшли:

  • Росексімбанк, Промзв'язокбанк, Зовнішекономбанк та афілійовані з ними структури;

  • Група Сибвуглемед.

Фізичні особи:

  • Сергій Кирієнко (перший заступник керівника адміністрації президента РФ);

  • Александр Бортников (глава ФСБ);

  • його син Денис Бортніков;

  • син екс-прем'єра РФ Петро Фрадков (голова правління Промзв'язку банку).

Під санкціями також опинився футбольний клуб ЦСКА.

[23:00] Зеленський звернувся до українців.

Головне:

  • Оголосив податкові канікули в Україні;

  • В Україні запускається програма «економічного патріотизму»;

  • Росія фактично вийшла з мінських домовленостей, тих, що за її словами не мали жодної альтернативи;

  • Президент видав указ про заклик резервістів у особливий для країни період;

  • На сьогоднішній день немає потреби у «спільній мобілізації», «необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування».


23 лютого

[8:00] У Луганську стався вибух. Бойовики ДЛНР підірвали пристрій для провокації конфлікту.

За 70 м від місця вибуху стоїть склад піротехніки, детонація могла призвести до великої кількості жертв, заявив представник ЛНР у СЦКК. Також він зазначив, що теракт було здійснено за допомогою кількох саморобних вибухових пристроїв.

Від автора: Варто було очікувати, з кожним днем ​​ми бачитимемо все більше подібних терактів. Бойовики ДЛНР — це не люди, це тварюки.

[10:00] Генсек ООН Гутерріш побачив у дії Росії «спотворення концепції миротворчості».

«Коли війська однієї країни входять на територію іншої країни без її згоди, то вони не є незалежними миротворцями. Вони взагалі не є миротворцями»,— заявив він.

[11:20] Україна зупиняє імпорт електроенергії з Білорусі з 23 лютого.

[12:00] Результати засідання Верховної Ради України:

  • РНБО України ухвалила рішення про введення НП на всій території країни, крім Донецької та Луганської областей. Рішення ухвалила Верховна рада.

  • Верховна Рада проголосувала за введення санкцій щодо російських депутатів, які проголосували за визнання незалежності «ДНР» та «ЛНР».

  • В українську армію закликають 36 тисяч резервістів. Комендантська година в регіонах буде введена за потреби. Режим НП вводиться на 30 днів і може бути продовжений.

[12:10] Верховна Рада затвердила у першому читанні законопроект про вільне володіння вогнепальною зброєю громадянами України. За - 274 нардепи.

[12:20] Заходи щодо запровадження надзвичайного стану згідно з указом президента:

  1. Особливий режим в'їзду та виїзду, обмеження свободи пересування;

  2. Обмеження руху та огляд транспортних засобів;

  3. Посилення охорони громадського порядку та об'єктів, які забезпечують життєдіяльність населення;

  4. Заборона проведення зборів, мітингів, демонстрацій, спортивних та інших масових заходів;

  5. Введення комендантської години;

  6. Перевірка документів у громадян, у необхідних випадках – особистий огляд, огляд речей, автомобілів, багажу та вантажів, службових приміщень та житла;

  7. Обмеження продажу зброї, спиртних напоїв;

  8. Вилучення у громадян зареєстрованої вогнепальної та холодної зброї та боєприпасів; у підприємств – навчальної військової техніки, вибухових, радіоактивних речовин;

  9. Регулювання роботи цивільних теле, та радіопрограм.

[12:30] Тим часом на «Росії 24» показали карту України з натяком на окупацію всієї території.

[13:00] За 35 км від кордону з Україною помічено близько 30 російських вертольотів Ка-52 «Алігатор» та МІ-24П. Приземлилися вчора 22.02.2022 у районі траси Р-35 Хойники-Брагін (Гомельська область, Білорусь).

⚡[13:20] На Маріупольському напрямку помічено величезну колону з танків і БМП-1 під прапорами «ЛДНР» і РФ.

[13:30] РФ розпочала евакуацію всіх дипломатичних представництв в Україні.

[15:40] Президенти Польщі та Литви підписали заяву про підтримку надання Україні статусу країни – кандидата у члени ЄС.

[16:40] Розпочалася масштабна кібератака на урядові сайти України. Не працюють сайти Верховної Ради, МЗС, Кабміну та інші.

[16:50] Путін — Гітлер 21 століття. Із такими заголовками сьогодні вийшли обкладинки британської преси.

Після визнання Путіним «ЛДНР» і введення туди регулярних військ РФ, європейська преса, як і політики, прийшли в жах. Видання вийшли з передовицями, які свідчать, що Путін поставив Європу на межу війни.

⚡[18:50] У Білгородській області помічено нові пересування військової техніки. Величезні колони танків очевидці зняли у Борисівці (90 км. від Харкова), та Серетине (22 км. по прямій від Харкова).

[19:20] Reuters повідомляє про рух двох колон військової техніки, що рухаються у напрямку Донецька з боку російського кордону.

[19:30] Байден попередив Зеленського про можливе повномасштабне вторгнення в Україну протягом 48 годин. Про це пише Newsweek із посиланням на джерела.

Американська розвідка вважає, що розпочатися військові дії можуть із кібератаки, а війська можуть увійти до України як з боку Донбасу, так і з території Білорусі.

[19:40] Невідомий російський літак сьогодні вранці увійшов у повітряний простір України на нетривалий час, ймовірно, з розвідувальною метою. — Newsweek з посиланням на американську розвідку.

[19:50] Квартири евакуйованих донеччан обносять мародери.

Відео з квартири та аудіо з поясненнями опублікували місцеві мешканці. Невідомі люди у формі камуфляжу винесли все, що залишилося з квартири.

Страшно уявити, скільки таких квартир вже розграбовано.

[20:00] 22 лютого з аеродрому Таганрог-центральний на авіабазу Іваново було перебазовано не менше 12 транспортних Іл-76 ВКС Росії під завантаження 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії.

На супутниковому знімку від 22 лютого зафіксовано виліт і рулювання Іл-76 аеродромом Таганрог.

[20:10] 80% із 150 тисяч російських військових, розміщених навколо України, перебувають на передових позиціях і готові до атаки.

«Росія завершила всі приготування до вторгнення, деякі підрозділи в межах 5 км від кордону і можуть виступити миттєво після отримання наказу», — Пентагон.

⚡[22:40] Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що всю нічну зміну хімзаводу «Титан» в Армянську (північ окупованого Криму) евакуювали.

«Можливо, це підготовка до чергової інсценованої провокації із сторони Росії. Москва, схоже, не має межі в спробах сфальсифікувати приводи для подальшої агресії», — написав міністр в соцмережі.

Раніше стало відомо, що окупанти в Криму закрили пункти пропуску на в'їзд і виїзд для українців.

У держдепартаменті США заявляють, що готові «натисканням кнопки» ввести санкції проти найбільших банків РФ — Ощад і ВТБ.

⚡[22:50] Глави самопроголошених ДНР та ЛНР попросили Путіна «надати допомогу у відображенні агресії збройних сил та формувань України», повідомив Пєсков.

Пушилін і Пасічник послалися на укладений нещодавно договір про дружбу, який передбачає введення російських військ з їхньої території.

[23:00] У Пентагоні заявили, що фіксують війська РФ, які прибувають до ОРДЛО, але поки що не виходять за їхні межі.

США вважають, що РФ готова вторгнутися в Україну, але не мають конкретного прогнозу щодо того, в який день чи час це станеться — Білий дім.

[23:40] Wall Street Journal зібрав докупи, більшість свідчень пересування Російської техніки.

[23:50] Центр протидії дезінформації повідомляє про підготовку провокацій.

Там заявили, що орки можуть обстріляти український Луганськ із РСЗВ «Град» «ймовірно, за громадянською інфраструктурою» з Патронівка, Маноцький та Єлань (територія РФ).

Підіб'ємо проміжні підсумки: Хто ще сумнівається що це не вчення? Можна сказати, що для залякування, але навіщо перекидати таку кількість військ, закуповувати мішки для трупів, велику кількість запасів крові. Багато речей, які суперечать здоровому глузду, якщо ви не збираєтеся діяти. Тактичні позначення техніці, у кожному окрузі свої символи, північ, схід, південь.

Відпрацьований сценарій з кожним днем ​​проходить етап за етапом, і незважаючи на явні помилки, і показушність, не на день не зупиняється.

Є надія, що більшість Російських військових відмовиться виконувати злочинні накази.

У цей важкий час Україні потрібна допомога союзників, не лише фінансова чи інформаційна, але особливо військова. Критично необхідна авіація та наземна техніка. Поки не пізно.

Якщо Україні не допоможуть, можуть виникнути складнощі. Потрібно закрити повітря, поставити ППО, організувати кругову оборону. Для України важливий кожен день, нація змінюється, об'єднується, стає сильнішою!


24 лютого [4:00]

⚡⚡⚡Росія оголосила війну Україні, і розпочала повномасштабне вторгнення!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Nick
Nick@Nick

133Прочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 5 вересня

Вам також сподобається

Коментарі (1)

так дивно зараз це читати і пригадувати те , як тебе це зовсім не цікавило ((((((

Вам також сподобається