Когнітивні функції MBTI

Коротко про функції

Це те, як ми сприймаємо навколишній світ і те, як ми оброблюємо інформацію.

Всього існує вісім різних функцій, але кожен з нас активно використовує лише чотири з них. Решта – ті, через які неприємно та важко працювати.

Вирізняють чотири аспекти: сенсорика, інтуїція, мислення, почуття.

Кожен аспект можна поділити на дві різні функції: екстравертну та інтровертну.

Тобто, екстравертна та інтровертна сенсорика (Se та Si) й подібне.

Перша літера функції позначає, що це за аспект: S (sensorics) – сенсорика, N (intuition)– інтуїція, T (thinking) – мислення, F (feeling) – почуття.

«E» або «I» допомагають зрозуміти, екстравертною чи інтровертною є потрібна нам функція.

У кожної людини Xe та Xi функцій порівну, де Х – це аспект; вони обов’язково йдуть по черзі, тобто Xe-Xi-Xe-Xi або Xi-Xe-Xi-Xe.

Чому ми користуємося лише чотирма функціями?

Наш мозок вміщає всі вісім функцій, просто з п’ятої до восьмої включно функції є самими некомфортними.

Перші чотири – це ті, які для нас найближчі.

Порядок функцій також має значення.

Уявіть, що ви потрапили до офісу. В будь-якому офісі є директор, правильно?

Цей директор – ваша перша, головна функція. Та, якою ми користуємося більшість часу.

У директора завжди є замісник.

Замісник – друга функція. Вона допомагає у прийнятті рішень. Виконує роль підтримки першої функції.

Третя функція – це той самий капризний робітник, якому постійно щось не подобається. Працювати через третю функцію – погана ідея, адже вона практично все ваше життя буде нерозвиненою та слабкою. Вона має роль ніби маленької дитини, яка поки що нічого не може робити самостійно.

А ось четверта функція – це робітник місяця. Ви хочете бути схожим на нього та рухатися в тому ж напрямку, що й він. Ця функція слабка, але щось в ній вас дуже приваблює.

порядок функцій для кожного з типів MBTI

Ni-dom

Ni-dom (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) – це людина, в якої перша та сама головна функція – інтровертна інтуїція.

Зазвичай мозок Ni-dom’ів оброблює інформацію несвідомо. Як це?

Припустимо, що в дитячому садку ви дружили з кимось. можливо, розповіли про це своїм батькам. Вони чомусь почали казати, що та дитина погана й вам краще припинити спілкування. Тоді ви думали: «ну чому так! Вони просто не хочуть, щоб в мене були друзі. Нічого поганого в тій дитині немає».

І коли проходить років десять, ви вже давно не думаєте про ту ситуацію, і раптом згадуєте цю давню історію.

Тепер ви розумієте, чому ж ваші батьки казали про ту дитину погані речі! Тепер ви розумієте, що ж з нею було не так. Можливо, вона маніпулювала вами або була токсичною.

Зверніть увагу на те, що ви прийшли до цього висновку несподівано. Тобто, протягом десяти років ви не думали про той інцидент, а зараз відповідь на давнє запитання спливає у вашій голові. З цього робимо висновок, що інформація оброблювалася несвідомо.

•Люди з сильною Ni (перша або друга функція) зазвичай думками перебувають десь далеко, навіть виконуючи складну роботу або слухаючи лекцію.

•Для них деталі – це переважно не саме просте діло. Вони воліють фокусуватися на загальній картині, прагнуть побачити не дрібниці, а загалом все. Тобто, грати в гру «знайди відмінності» вони, скоріш за все, не будуть.

•Також Ni-dom’и практично скрізь можуть знайти закономірності, навіть, якщо це, здавалося б, неможливо.


Ne-dom

Ne-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) – це людина, в якої перша та сама головна функція – екстравертна інтуїція.

Ця функція – функція сприйняття. Дивлячись на те, що вона екстравертна, робимо висновок, що направлена вона до навколишнього світу.

На відміну від Ni (інформація оброблюється несвідомо), Ne-dom’и оброблюють її, усвідомлюючи це. На відміну від Se (сприйняття інформації за допомогою первинних органів), Ne – це більше, ніж просто «побачив-обробив, почув-обробив». Ne виходить за межі чуттєвих даних та по суті дивиться ширше.

•Ne-dom’и – генератори ідей та пропозицій.

•Бачать загальну картину, часто не звертають уваги на деталі.

•Помічають тенденції, закономірності, сенс вчинків тих чи інших людей.

•Часто Ne-dom’и – хороші оратори, швидко перетворюють тільки що згадану ідею на лаконічний текст.


Fi-dom

Fi-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – інтровертне почуття.

Fi – функція оцінювання, яка зосереджена на внутрішніх емоціях. Fi-dom’и часто дивляться на речі через призму власної моралі (добре-погано, правильно-неправильно). Мораль для них часто є орієнтиром у житті.

Fi зосереджена на власних почуттях, цінностях, переконаннях. Саме тому Fi-dom’и спираються на свою суб’єктивну думку, а не на раціональні факти.

•Дуже часто Fi-dom’и стикаються з складними виборами, як, наприклад: «те, що правильно» і «те, що приємно». З одного боку, людина себе поважає. З іншого, у неї є принципи.

•Якщо Fi-dom не бачить сенсу в справі, його продуктивність падає. Якщо хтось може сказати: «В мене жахлива робота. Вона мені не подобається аж ніяк!», але продовжити працювати, ніяк не шкодуючи процесу, то Fi-dom’и не можуть.

•Fi-dom’и часто не вміють сприймати критику. Вона для них – пряма образа.

•Вони вміють відстоювати свою думку, навіть якщо ніхто з ними не погоджується.

•Fi-dom’и – дуже емпатичні люди, так як їх дом. функція – feeling. Вони можуть підтримати. Це люди, які вміють співчувати.


Fe-dom

Fe-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – екстравертне почуття.

Fe-dom’и – люди, які зосереджені на світі, що нас оточує. Вони багато уваги приділяють людям, людським цінностям, моралям.

На відміну від Fi (зосереджена на власних моралях), Fe зосереджена саме на культурних, загальноприйнятих цінностях. На тих, яким слідує більшість людей.

•Часто Fe-dom’и жертвують собою заради інших. Для того, щоб іншим було краще. Чому? Тому що гармонія у спілкуванні для них – дуже важлива річ. Простою мовою кажучи: «Краще мені буде погано, я потерплю. Зате іншим не треба буде піклуватися».

•Для Fe-dom’ів дуже важливу роль в житті відіграє спілкування: з друзями, сім’єю, колегами, тощо. Через це Fe-dom’и намагаються організувати своє життя так, щоб бути в контакті з великою кількістю людей.

•Зазвичай люди з домінуючою Fe – не егоїсти. Їх почуття зосереджені на інших людях, саме тому у них є можливість стати хорошими психологами.


Ti-dom

Ti-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – інтровертне мислення.

Ti-dom’и розробляють різні моделі, системи та ін., які допомагають їм зрозуміти інформацію, обробити її. Тобто, якщо Ti-dom чує щось нове, він опрацьовує це через внутрішні моделі. Якщо модель та нова інформація виявляються протилежними - Ti-dom’и часто намагаються відкоригувати свої судження/системи/моделі. Але тільки тоді, коли вони думають, що та, нова інформація насправді правильна. Коротко кажучи, Ti-dom’и можуть визнати свою помилку (принаймні для себе) та щось у своїх судженнях змінити.

•Ti-dom’и найчастіше дуже добре запам’ятовують термінологію, мають великий словниковий запас.

•Завдяки своїм системам Ti розуміють, як щось влаштовано. Саме тому багато хто з Ti-dom’ів відомі своїми знахідками.

•Дуже вміло вигадують нові назви, імена й подібне. Це стосується також нових теорій, винаходів.

•Часто Ti-dom’и вміють холодно аналізувати ситуацію, не звертаючи уваги на емоції.

!Але це не означає, що вони ніколи не виражають емоцій.


Te-dom

Te-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – екстравертне мислення.

Te-dom’и оцінюють будь-яку ситуацію, спираючись на сухі факти, а не на власні емоції та почуття. Більшість з них можуть відставити убік свої емоції під час вирішення конфлікту, щоб їх думка була об’єктивною.

•Te-dom’и часто логічні та об’єктивні. Вони організовані люди, тому, буває, займають посаду управлінця.

•Намагаються досягнути поставленої мети, для них це одна з найголовніших задач у житті.

•Навіть якщо Te-dom’ам не подобається хтось, вони будуть намагатися оцінити навички людини, не звертаючи уваги на своє ставлення до неї (тобто, ігноруючи неприязнь).

•Te вміють організовувати не тільки себе, а й інших.

•Також їм часто легко дається формулювання протоколів, організація проектів й подібне.


Se-dom

Se-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – екстравертна сенсорика.

Se-dom’и сприймають навколишній світ, спираючись на реальний час, на події, які відбуваються саме зараз.

•Роблячи щось, вони сконцентровані на даній дії. Тобто, не витають в хмарах, а думають саме про те, чим зараз займаються.

•Саме через це їм часто легко дається керування автомобілем і т.п. – сприймаючи все в режимі реального часу, рефлекси їх підводять рідше, ніж людей, зосереджених на своєму внутрішньому світі.

•Se-dom’и часто є фізично активними людьми. Це судження обґрунтовується тим, що завдяки «загостреним» почуттям (швидше за інших можуть побачити щось/відчути запах та ін.) вони більше за інших схильні до спорту й інших подібних речей – легше помічати загрозу, наприклад.

•Читаючи детектив, можна помітити, як там описані сцени, коли поліцейський заходить в кімнату, де відбувся злочин. Він напружений: намагається якомога швидше помітити загрозу. Це є прикладом екстравертної сенсорики. Але, звісно, зазвичай вона не така напружена та проявляється несвідомо.


Si-dom

Si-dom - (dom – скороч. dominant, домінантна/ий) це людина, в якої перша та сама головна функція – інтровертна сенсорика.

Порівняймо Se та Si:

Se – реальний час, «зараз», живе моментом.

Si – навпаки, оброблює ту інформацію, яка вже є в мозку. Тобто, після того, як з Si-dom’ами щось сталося, вони все одно порівняють цю подію зі схожою, з їх пам’яті.

Припустимо, ви вчитель і вам потрібно перевірити тест всього класу. Вам не треба сидіти і кожного разу відповідати на свої ж запитання, адже це можна зробити лише один раз, а потім просто порівнювати відповіді з наступними роботами. Приблизно так само й працює мозок Si-dom’ів: порівняння нової події зі старою й подібне.

•Si-dom’ми часто добре запам’ятовують важливі цифри, імена акторів, пропорції для приготування їжі та багато інших речей. Одним словом, багато деталей.

•Це стосується не тільки деталей: також вони можуть згадати ситуацію/свої відчуття під час неї/тощо дуже ясно. Комусь навіть буде здаватися, що занадто ясно.

•Інколи Si-dom’ми описують це як фільм в їх голові, який розповідає про N-нну ситуацію.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
setarille
setarille@oforjt

4.2KПрочитань
1Автори
12Читачі
На Друкарні з 22 червня

Вам також сподобається

  • Темпористика - це типологія

    Кожна людина розуміє час по-своєму, по-різному будує стосунки зі своїм минулим і майбутнім, теперішнім і навіть з вічністю.

    Теми цього довгочиту:

    Типології
  • Типологія особистості: MOTIVES

    Теорія особистості MOTIVES - це вдосконалений гібрид попередніх уявлень про особистість (Велика п'ятірка, Юнг, Фройд), який стверджує, що весь спектр особистості можна пояснити сімома незалежними, змінними та емпірично доведеними мотивами/стратегіями особистості.

    Теми цього довгочиту:

    Типології

Коментарі (1)

Велике дякую, дуже детально та зрозуміло розказано. Тепер я точно знаю, хто я )

Вам також сподобається

  • Темпористика - це типологія

    Кожна людина розуміє час по-своєму, по-різному будує стосунки зі своїм минулим і майбутнім, теперішнім і навіть з вічністю.

    Теми цього довгочиту:

    Типології
  • Типологія особистості: MOTIVES

    Теорія особистості MOTIVES - це вдосконалений гібрид попередніх уявлень про особистість (Велика п'ятірка, Юнг, Фройд), який стверджує, що весь спектр особистості можна пояснити сімома незалежними, змінними та емпірично доведеними мотивами/стратегіями особистості.

    Теми цього довгочиту:

    Типології