Типологія особистості: MOTIVES

«Люди набувають певної якості, постійно діючи певним чином», - Аристотель.

Анотація:

Існує сім особистісних рис, мотивацій, які пояснюють всю людську особистість (вражати, експериментувати, планувати, допомагати, бути позитивним, розслаблятися і захищати своє плем'я). Здорові люди цінують і розвивають одну чи декілька з цих семи рис. Нездорові люди, які переоцінюють та/або недооцінюють себе - не мають розвитку в одній чи більше з цих семи рис.

Краще пояснювати за допомогою метафор, якби весь світ був одним містом...

(M)Матеріалісти (шукачі захоплення) - перебувають або намагаються потрапити в дорогі ексклюзивні райони міста, а якщо вони перебувають у найексклюзивніших районах міста, то намагаються максимізувати своє становище/ранг.

(O)Диваки (експериментатори) - перебувають за межами міста, досліджуючи невідоме, або всередині міста, досліджуючи, змінюючи/інноваціонуючи та/або кидаючи виклик поточній ситуації в місті.

(T)Мислителі (планувальники) - організовують, планують, підтримують функціонування міста.

(I)Міжособистісні люди (помічники) - служитимуть, піклуватимуться про інших по всьому місту (вдома, у школах, лікарнях, магазинах, компаніях тощо).

(V)Віталісти (енерджайзери) - вноситимуть життя, позитив, ентузіазм, оптимізм у будь-яке середовище, де вони перебувають.

(E)Легкодухи (релаксанти) - валяються на дивані, на пляжі, дрімають, розслабляються в кінотеатрі, барі, ресторані, або, якщо їм доводиться бути на роботі чи в інших менш спокійних місцях, підтримують там тишу і спокій.

(S)Сектанти (націоналісти) були б зайняті захистом міста від сторонніх / уявних загроз всередині та поза межами міста.

Всі перераховані вище ролі/типи особистості є (або, принаймні, були колись) потрібними, мають місце в людській культурі/еволюції (тобто адаптивні), тому вони і розвинулися. Незважаючи на особисті думки автора/упередження, його дані свідчать про те, що деякі люди можуть бути щасливими і здоровими, дотримуючись будь-якої з вищезазначених стратегій. Він не впевнений, що може сказати, що всі вищезгадані риси є позитивними для здоров'я світу (особливо матеріалістична та сектантська риса), але це те, що він все ще досліджує.

Слід зазначити, що автор не знайшов жодної риси з низьким балом за шкалою MOTIVES, яка б мала позитивну (тобто високу) кореляцію з фактором життєвих якостей; принаймні, якщо розглядати загальну популяцію учасників тесту в цілому. Наприклад, риса "Матеріаліст" є версією екстраверсії за шкалою MOTIVES, тому люди з низькими показниками за цією рисою можуть ідентифікуватися як інтроверти в інших моделях особистості (хоча сучасні уявлення про екстраверсію/інтроверсію є мішаниною рис, однією з яких є життєздатність/емоційна стабільність, і саме тому це недосконала неодновимірна риса, як пояснюється тут - https://similarminds.com/introversion.html). Автор також не знайшов жодної риси, яка б корелювала з низьким рівнем матеріалізму, яка б корелювала з життєздатністю (тобто здоровим/щасливим станом). Хоча й можуть бути люди, яким байдуже на те, щоб ними захоплювалися (люди з низьким рівнем матеріалізму), і які являються щасливими, але їх недостатньо, щоб показати потенційну тенденцію зв’язку між щастям і байдужістю до захоплення.

У будь-якому випадку, вивчаючи великий каталог елементів MOTIVES, перерахованих в першоджерелах та цьому і подальших файлах, зверніть увагу на відповідні кореляції факторів і прийміть рішення для себе. Основна мета цієї системи - представити найбільш науково точну і нейтральну архітектуру людської особистості і дозволити вам вирішити, які аспекти особистості ви вважаєте здоровими, а які - нездоровими, які риси ви хочете зміцнити та/або змінити. Система MOTIVES також має допомогти вам краще розуміти інших і робити кращий вибір щодо типу людей, з якими ви спілкуєтесь.

Система MOTIVES

Теорія особистості MOTIVES - це вдосконалений гібрид попередніх уявлень про особистість (Велика п'ятірка, Юнг, Фройд, Золоте правило), який стверджує, що весь спектр особистості можна пояснити сімома незалежними, змінними та емпірично доведеними мотивами/стратегіями особистості.

Найбільш емпірично перевіреною моделлю особистості на сьогоднішній день є "Велика п'ятірка". Це лексична модель особистості, що в основному означає, що вона базується на припущенні, що мова є гарним відображенням реальності (оскільки слова - це лише інтелектуальні інструменти, створені для опису реальності). По суті, це робить Велику п'ятірку мудрим для натовпу підходом до пояснення того, ким/якими є люди. Обмеженням цього підходу є те, що "Велика п'ятірка" скомпрометована будь-якими упередженнями, які має натовп. Якщо більшість людей мають більш поверхневе розуміння того, що змушує людей і їх самих працювати, то це відобразиться на лексиконі слів, зрозумілих більшості для пояснення того, якими є інші люди і вони самі. На думку автора, більшість людей (навіть дуже розумних) не зовсім розуміють, що змушує їх робити те, що вони роблять, чому вони роблять те, що роблять.

Юнг і Фройд представляють експертний підхід - розумні люди з досить великим клінічним досвідом лікування людей. Однак вони також були обмежені складом своєї вибірки, яка була більш неспокійною(і багатою), ніж середньостатистична. Їх також обмежував брак емпіризму. Вони витрачали більше часу на формулювання концепцій/ідей, ніж на їх перевірку за допомогою наукового методу. Абсолютно неправдоподібно думати, що людина, якою б розумною вона не була, може створити бездоганну теорію особистості, ґрунтуючись лише на своїх інстинктах, логічних судженнях та/або неемпіричних спостереженнях. Ось чому ідеї Юнга і Фройда - хоча і є глибокими відправними точками в окремих частинах, не розповідають всієї історії. Ось чому люди, які дійсно захоплюються МБТІ або енеаґрамою, більше схожі на релігійних учнів, ці системи не є достатньо раціональними (емпірично доведеними/доказовими), і тому потрібна віра/переконання/відсторонення від раціональності, щоб повірити в них.

Вирішення вищезгаданих проблем полягає у створенні системи, застосовної до загальної та клінічної популяції, яка врахує всі аспекти особистості, що можуть бути доведені емпірично.

Теорія MOTIVES ґрунтується на ідеї семи головних потягів до винагороди. Це еволюційно закріплені та/або адаптовані до навколишнього середовища стилі пристосування до життя:

·        Матеріалістичний - будучи більш привабливим/вражаючим, я матиму перевагу у виживанні.

·        Неординарний - будучи більш новим/нетрадиційним, я матиму перевагу у виживанні.

·        Мислячий - будучи більш продуманим/систематичним, я матиму перевагу у виживанні.

·        Міжособистісний - будучи більш безкорисливим/корисним для інших, я матиму перевагу у виживанні.

·        Вітальний - будучи більш позитивним, енергійним, я матиму перевагу у виживанні.

·        Легкодухий - зберігаючи свою енергію, розслабляючись, я матиму перевагу у виживанні.

·        Сектантський - надаючи пріоритет потребам моєї групи/племені/країни, я матиму перевагу у виживанні.

Спочатку автор думав, що існує (або, як часто буває в теоріях, "має існувати") сім протилежних уподобань до вищезгаданих. Однак (після перевірки цієї теорії) він виявив, що це не зовсім так. Наприклад, людина з низькими показниками за нестандартними рисами не обов'язково зациклюється на протилежній поведінковій тенденції, тобто на традиційній поведінці, вона просто більш схильна зневажати нестандартну поведінку або просто не докладати зусиль для того, щоб бути нестандартною.

Загалом, виявилося, що в той час як учасники з високими показниками сильно зациклені на потягах поведінки, за якими вони отримали високі бали, учасники з низькими показниками в середньому характеризуються відсутністю зацикленості на цій поведінці (за винятком Вітального, контрфіксація депресії виявляється настільки ж сильною, якщо не сильнішою). Це має сенс, коли ви думаєте, що потрібно докласти зусиль, щоб бути по-справжньому привабливим, або бути по-справжньому відмінним від інших, бути організованим, бути щедрим, замість того, щоб просто не бути нічим з цього. Людина з низькими матеріалістичними уподобаннями (аскет) не переймається тим, щоб бути соціально привабливою, але це не означає, що вона обов'язково проти соціальної привабливості, як більшість матеріалістів за соціальну привабливість (хоча деякі аскети, безумовно, є такими).

Тож замість протилежних уподобань, подумайте про наступні, як про просто не уподобання...

·        Аскетичний - менш зацікавлений у привабливості, грошах, сексі, цінності партнера.

·        Традиційний - менш схильний до нетрадиційного, нового, експериментального.

·        Безсистемний - менш схильний слідувати розумовому плану, більш схильний бути безладним, неорганізованим, безцільним.

·        Замкнутий - менш схильний бути безкорисливим, менш схильний бути уважним, поступливим, підтримуючим інших.

·        Депресивний – схильний бути похмурим, негативним, песимістичним, деструктивним, схильним до самосаботажу.

·        Ригідний - менш схильний надавати пріоритет розслабленню, схильний бути на межі, напружений, негнучкий.

·        Глобалістичний - менш схильний до націоналізму, етноегоїзму, схильний до інклюзії, єдності, різноманітності; більш схильний ставити благополуччя всього світу вище за благополуччя свого племені/культури/нації/раси/тощо.

 Різноманітне поєднання цих семи мотиваційних спектрів у кожної людини призводить до величезної кількості різних особистісних орієнтацій, всього - 128, якщо враховувати високі/низькі переваги по кожній з них - 2187, якщо враховувати високі/середні/низькі переваги по кожній з них, то буде більше, а якщо врахувати, що деякі високі/низькі переваги будуть вищими/нижчими, ніж інші…

Хоча ви й матимете набагато більше розуміння себе або інших, якщо зможете визначити, що одна з семи орієнтацій є більш домінуючою, ніж інші; хоча, безумовно, можливо мати два або більше однаково домінуючих типів MOTIVES, більшість людей мають лише один або, щонайбільше, два домінуючих типи.

 

Отже, існує сім основних типів - матеріалістичний, неординарний, мислячий, міжособистісний, вітальний, легкодухий і сектантський.

 

Оцінюючи свою чи чужу особистість за всіма сімома рисами...

 Простий біполярний тип може бути закодований як MCHIDEG (матеріалістичний, традиційний, безсистемний, міжособистісний, депресивний, легкодухий, глобалістичний).

Більш корисний тип може бути закодований як XOTWXES (середня перевага в матеріалізмі, неординарний, мислячий, замкнутий, середня перевага у вітальності, легкий на підйом, сектант)

Більш складним типом кодування буде Mox|I|drS, де велика буква відображає сильну перевагу, мала - середню, || - домінуючу перевагу, а x - середню перевагу.

 Інший спосіб поглянути на MOTIVES, який дещо відрізняється, полягає в тому, що у вас дійсно є шість поведінкових потягів, причому сьомий, життєво важливий , є більше схожим на табло ефекту інших шести уподобань. Отже, кожен знаходиться десь у наступних шести спектрах.

 М/А(Матеріаліст або Аскет): «Я хочу отримати перевагу/особливу увагу» проти «Мені байдуже до іміджу/уваги».

 О/С(Неординарний або Традиційний): «Я хочу спробувати щось нове/нові шляхи» проти «Я не є великим фанатом змін».

 Т/Н(Мислячий або Безсистемний): «Я хочу жити за продуманим планом» проти «Я не люблю планувати та віддаю перевагу неорганізованості».

 І/W(Міжособистісний або Замкнутий): «Я хочу допомагати іншим» проти «Я не забов’язаний допомагати іншим».

 Е/R(Легкодухий або Ригідний): «Я надаю пріоритет розслабленню» проти «Я не надаю пріоритету розслабленню».

 S/G(Сектантський або Глобалістичний): «Я ставлю своє плем'я, культуру, націю на перше місце» проти «Я ставлю благополуччя всього світу на перше місце».

 Ваш чіткий профіль вподобань у вищезгаданих шести спектрах призводить до певного рівня щастя або нещастя, який є основним аспектом вашого життєвого рейтингу. Якщо ви нещасливі і не змінюєте свої вподобання, то навряд чи ви зміните свій рівень щастя. На думку автора, для деяких людей життєва енергія є чимось на кшталт потягу сама по собі, а для інших – це більше відображення успіху чи невдачі їхніх вподобань на інших шести аспектах(потягах). Деякі люди проводять все своє життя, отримуючи винагороду за свій профіль уподобань, і раптом це більше не винагороджується. Якщо їхнє щастя ніколи не відновлюватиметься і вони ніколи не зроблять ніяких змін, щоб вирішити цю проблему, вони матимуть ефект життєвої сили (щастя), на підтримку якого їм не вистачало потягу(тобто, це ніколи не було для них справжнім потягом).

(Буде поповнюватися…)

Cr: similarminds.com
Переклад: thermodynamicsw8(tg)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Нігіл
Нігіл@vilislatcisn

et(n) so738sp vlef

804Прочитань
9Автори
19Читачі
На Друкарні з 22 червня

Більше від автора

  • Темпористика - це типологія

    Кожна людина розуміє час по-своєму, по-різному будує стосунки зі своїм минулим і майбутнім, теперішнім і навіть з вічністю.

    Теми цього довгочиту:

    Типології
  • П’ять темпераментів

    Теорія п'яти темпераментів - відносно нова теорія психометрії, яка розширює "Чотири темпераменти", запропоновані в стародавній медичній теорії.

    Теми цього довгочиту:

    Типології

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається