Конкуренти нападають на Фараджа за твердження, що Захід спровокував війну в Україні - ВВС

Найджела Фараджа критикували за припущення, що Захід «спровокував» вторгнення Росії в Україну, розширивши військовий альянс Європейського Союзу та НАТО на схід.

Лідер реформістської Великобританії заявив Бі-бі-сі, що «звісно» у війні винен президент Володимир Путін. Але він додав, що розширення ЄС та НАТО дало йому «привід» сказати російському народу, що «вони знову прийдуть за нами».

Колишній міністр оборони від консерваторів Бен Уоллес, який не бере участі у виборах, заявив у програмі «Світ сьогодні» на BBC Radio 4, що пан Фарадж був схожий на «занудного відвідувача паба, якого ми всі зустрічали наприкінці бару».

Консервативний міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі заявив, що Фарадж повторює «мерзотне виправдання» Путіним війни, а лейбористи затаврували його «непридатним» для будь-якої політичної посади.

Пізніше колишній лідер UKIP заявив, що він був одним із «небагатьох діячів», які були «послідовними та чесними» в цьому питанні.

В інтерв'ю кореспондентові ВВС Ніку Робінсону Фарадж піддався критиці за свої міркування та минулі заяви, зокрема, коли в 2014 році він назвав президента Росії Володимира Путіна світовим лідером, яким він найбільше захоплювався.

"Я сказав, що не люблю його як людину, але захоплююся ним як політичним діячем, тому що йому вдалося взяти під контроль управління Росією", - сказав Фарадж.

Потім на нього чинили тиск через пост у соціальних мережах у лютому 2022 року, коли він заявив, що вторгнення Росії в Україну було «наслідком розширення ЄС та НАТО».

Пан Фарадж сказав, що з 1990-х років він стверджував, що «постійне розширення на схід» військового альянсу НАТО і ЄС дає президенту Путіну «привід сказати своєму російському народу, що вони знову прийдуть за нами та йдуть на війну».

Він також сказав, що лідер реформістської Великобританії був «послідовно не правий» у цьому питанні, додавши:

"Путін насправді вторгається в Україну не через розширення НАТО".

Пан Уоллес зазначив, що есе на 7,000 слів, написане російським лідером перед початком вторгнення, яке згодом розглядалося як обґрунтування початку війни, згадує НАТО лише в одному абзаці.

Консервативний міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі заявив, що Фарадж «повторює мерзенне виправдання Путіна жорстокому вторгненню в Україну».

Представник Лейбористської партії Джон Хілі заявив, що коментарі Фараджа зробили його «непридатним для будь-якої політичної посади в нашій країні, не кажучи вже про те, щоб очолити серйозну партію в парламенті».

Колишній генеральний секретар НАТО лорд Робертсон звинуватив Фараджа у «повторенні лінії Кремля» та «вигадуванні нових виправдань жорстокому, неспровокованому нападу».

В ході інтерв'ю, лідер реформістської Великобританії заявив, що лорд Робертсон погодився з тим, що війну викликали розширення ЄС.

"Підтвердити, що ми спровокували Росію, - це все одно, що сказати, що якщо ви купите охоронну сигналізацію, ви якимось чином спровокуєте грабіжників", - заявив лорд Робертсон у програмі «Світ сьогодні» на Radio 4.

Після інтерв'ю, яке вийшло в ефір у п'ятницю, Фарадж заявив у X (раніше Twitter), що він «один із небагатьох діячів, які були послідовними та чесними щодо війни з Росією».

Поряд із новою заявою він опублікував промову в Європейському парламенті від 2014 року, в якій закликав Захід «припинити грати у військові ігри з Путіним».

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Воно пішло за окупацією Криму та Донбасу у 2014 році.

Україна не є членом ЄС чи НАТО, які складаються із 32 країн Європи та Північної Америки. Однак після російського вторгнення країна подала заявку на вступ одразу до обох блоків.

НАТО було створено у 1949 році 12 країнами, включаючи США, Великобританію, Канаду та Францію. Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році до нього приєдналися багато країн Східної Європи, включаючи Угорщину, Польщу та Естонію.

ЄС також розширився з 1990-х років, і в 2004 році до нього приєдналася низка східноєвропейських країн.

В інтерв'ю Фарадж також звинуватив консерваторів у нездатності домогтися Брекзиту. Як лідер UKIP, він був ключовою фігурою в кампанії за вихід з ЄС.

Під час загальних виборів 2019 року це питання було головною темою, і Борис Джонсон вів кампанію під гаслом "Завершимо Брекзит". Проте у нинішній кампанії воно не займає важливого місця.

На запитання, чи підтримав він свою попередню заяву про провал Брекзита, Фарадж відповів:

“Ні, це не провал, але ми не впоралися. Це не може бути провалом. Ми вийшли із Європейського Союзу. Тепер ми самоврядуємось. Брекзит підвів тих, хто за нього голосував, вважаючи, що кількість іммігрантів скоротиться”.

Чиста міграція – різниця між кількістю людей, які приїжджають жити до Великобританії, і кількістю тих, хто їде – різко зросла з 2021 року, коли Великобританія вийшла з ЄС. Цьому сприяло прибуття до Великобританії громадян країн, які не входять до ЄС. Чиста міграція досягла рекордного рівня у 2022 році, а наступного року дещо знизилася.

Reform UK заявила, що підтримує заморожування другорядної імміграції, щоб зменшити тиск на житло та державні послуги, підвищити заробітну плату та «захистити нашу культурну самобутність та цінності».

Пан Фарадж також розкритикував консерваторів за те, що вони «порушили» свою обіцянку скасувати 4000 законів ЄС.

На запитання, чи звинувачує він лише інших, пан Фарадж сказав:

“Якби мене поставили відповідальним, усе було б зовсім інакше. Звісно, вони цього не зробили. Консервативна партія ніколи не вірила у Брекзит... Вони сприйняли це як політичну можливість, але не змогли її реалізувати”.

Пан Фарадж також зіткнувся з питаннями про свою позицію щодо зміни клімату і про те, чи вважає він, що це насправді «криза».

"З кінця 1980-х років навколо цього, можливо, був певний галас, і я думаю, що, можливо, це неправильно. Все, про що ми коли-небудь говоримо, - це страх, а не рішення", - сказав він.
Він додав: "Ми витрачаємо занадто багато часу на роздуми про проблему, замість того, щоб думати практично та логічно про те, що ми можемо зробити".

Пан Фарадж назвав політику нульового чистого доходу лейбористів і торі «нісенітницею», стверджуючи, що 30 мільярдів фунтів стерлінгів на рік можна заощадити, відмовившись від своїх зобов’язань щодо клімату.

Йому також були пред'явлені претензії щодо процедур перевірки «Реформи» після того, як партія відмовилася від низки потенційних кандидатів до парламенту через недоречні чи образливі коментарі.

Партія звинуватила компанію, яку найняла для перевірки анкетних даних потенційних кандидатів, заявивши, що вона не провела перевірку до оголошення виборів.

На запитання, чому деякі люди з екстремальними поглядами підтримують його справу, містер Фарадж відповів:

"Вони там не через мене."

Незважаючи на те, що він був співзасновником партії і був її почесним президентом, він наполягав:

“Я не брав участі у повсякденному управлінні партією понад три роки. Ці кандидати були завербовані до того, як я сказав, що маю намір грати активну роль у партії”.

Пан Фарадж змінив Річарда Тайса на посаді лідера реформ лише на другому повному тижні виборчої кампанії.

У той же час він оголосив, що сам балотуватиметься як кандидат у Клактоні, після того як раніше заявив, що не балотуватиметься на липневих виборах.

Джерело — ВВС

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.3KПрочитань
4Автори
269Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається