Костянтин Кривопуст: постраждалого від кризи китайського гіганта нерухомості наказано ліквідувати

Суд у Гонконзі видав розпорядження про ліквідацію заборгованого китайського гіганта нерухомості Evergrande.

Суддя Лінда Чан сказала, що «досить», після того, як проблемний забудовник неодноразово не міг розробити план реструктуризації своїх боргів.

Ця фірма є символом кризи нерухомості в Китаї з боргом понад 300 мільярдів доларів (236 мільярдів фунтів стерлінгів).

Але незрозуміло, наскільки рішення Гонконгу матиме вплив на материковий Китай.

Гігант нерухомості, який протягом останніх двох років був у гарячці зі своїми кредиторами, подав запит на ще три місяці відстрочки о 16:00 у п’ятницю.

Але суддя Чан відхилив її, описавши ідею як «навіть не пропозицію щодо реструктуризації, а тим більше повністю сформульовану пропозицію». Натомість вона наказала розпочати процес розгортання Evergrande, призначивши ліквідаторів Alvarez & Marsal Asia для нагляду за ним.

Ліквідатори заявили, що їхній намір полягав у «досягненні рішення, яке мінімізує подальші збої для всіх зацікавлених сторін».

«Нашим пріоритетом є збереження, реструктуризація або збереження якомога більшої частини бізнесу», — сказав Вінґ Се Тіффані Вонг, один із керуючих директорів.

Повільна криза в Evergrande сколихнула інвестиційну спільноту, її потенційний вплив можна порівняти з крахом Lehman Brothers на початку фінансової кризи.

Сектор нерухомості Китаю залишається крихким, оскільки інвестори чекають, як підійде Пекін до рішення суду.

Це рішення, ймовірно, спричинить подальше хвилювання на фінансових ринках Китаю в той час, коли влада намагається стримати розпродаж на фондовому ринку .

Акції Evergrande впали більш ніж на 20% у Гонконзі після оголошення, перш ніж торги були призупинені .

Ліквідатори розглянуть загальний фінансовий стан Evergrande і визначать потенційні стратегії реструктуризації. Це може включати конфіскацію та продаж активів, щоб виручені кошти могли бути використані для погашення непогашених боргів.

Проте Пекін, можливо, не бажає зупинити роботу над забудовою нерухомості в Китаї, де багато звичайних потенційних домовласників чекають на квартири, за які вони вже заплатили .

Evergrande стала символом американських гірок буму та спаду нерухомості в Китаї, позичаючи значні кошти для фінансування будівництва багатоповерхівок, призначених для розміщення мільйонів мігрантів, які переїжджають із сільської місцевості до міста. У нього виникли проблеми, і в грудні 2021 року він оголосив дефолт по боргах.

Голова Evergrande, Хуей Ка Янь, потрапив у заголовки газет через свій розкішний спосіб життя, перш ніж минулого року було оголошено, що він перебуває під слідством у підозрюваних злочинах.

Звичайні китайські покупці нерухомості мають обмежені можливості для вимагання компенсації, але багато хто звернувся до соціальних мереж, щоб висловити своє розчарування такими забудовниками, як Evergrande.

Великі інвестори звернулися до судів, у тому числі в Гонконгу, де котируються акції Evergrande. Справа, яка призвела до винесення рішення в понеділок, була порушена в червні 2022 року гонконгською компанією Top Shine Global, яка заявила, що Evergrande не виконала угоду про зворотний викуп акцій.

Виконавчий директор Evergrande Шон Сіу назвав рішення про призначення ліквідаторів «сумним», але сказав китайським ЗМІ, що компанія забезпечить виконання проектів будівництва будинків.

Розгортання, ймовірно, займе деякий час, а тим часом очікується продовження будівництва.

Більшість активів Evergrande – 90% згідно з рішенням судді Чана – знаходяться в материковому Китаї, і, незважаючи на гасло «одна країна, дві системи», існують складні питання юрисдикції.

Перед рішенням у понеділок Верховний суд Китаю та департамент юстиції Гонконгу підписали угоду про взаємне визнання та виконання цивільних і комерційних судових рішень між материковим Китаєм і Гонконгом.

Але експерти все ще не впевнені, чи вплине ця угода на розпорядження про ліквідацію Evergrande.

Дерек Лай, глобальний лідер банкрутства в фірмі професійних послуг Deloitte, сказав, що ліквідатор повинен буде «дотримуватися законів материкового Китаю», що може ускладнити повний контроль над діяльністю Evergrande там.

Пекін може захотіти, щоб проекти будівництва материка були завершені, щоб виправдати очікування китайських покупців та інвесторів.

Іноземні кредитори навряд чи отримають свої гроші раніше материкових кредиторів.

Однак, навіть якщо накази судді Чана не будуть виконані в Китаї, це рішення посилає сильний сигнал і дає підказку про те, з чим можуть зіткнутися інші забудовники та кредитори.

Вона очолює не лише справу Evergrande, але й інших розробників, які не виконали зобов’язання, таких як Sunac China, Jiayuan і Kaisa.

У травні минулого року вона також наказала ліквідувати Jiayuan після того, як її юристи не змогли пояснити, чому їм потрібно більше часу, щоб узгодити свою пропозицію щодо реструктуризації боргу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.9KПрочитань
4Автори
3Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається