Костянтин Кривопуст: рада провалила голосування за закон для націоналізації колишнього “Альфа-банку”

Верховна Рада не змогла ухвалити закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану”, який дозволяє націоналізувати банки підсанкційних осіб.

За прийняття відповідного законопроєкту №9107-1 у другому читанні проголосували лише 212 депутатів, повідомив народний депутат від фракції “Голос”, перший заступник керівника Комітету Ярослав Железняк у Telegram.

Зокрема, прийняття закону підтримали лише 162 депутати від правлячої фракції “Слуга народу”. Пізніше нардепи 264 голосами підтримали пропозицію направити законопроєкт на повторне друге читання.

“Погана історія, оскільки прийняття законопроєкту закладено окремим пунктом у меморандумі з МВФ”, – зауважив Железняк.

Верховна Рада проголосувала за основу відповідний законопроєкт 11 квітня. Ним пропонується надати Нацбанку повноваження за певних обставин, пов’язаних із застосуванням санкцій до банку та/або власників істотної участі у банку, ухвалювати рішення про:

  • заборону підсакційній особі (фізичній та/або юридичній особі) набувати або збільшувати істотну участь в банку;

  • відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку (що не визначений системно важливим) або про виведення з ринку системно важливого банку (націоналізація).

При цьому запроваджується можливість виведення системно важливого банку з ринку за відсутності у нього ознак неплатоспроможності – у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції.

Раніше стало відомо, що Національний банк готує зміни до закону, які дозволять націоналізувати “Сенс банк” (колишній “Альфа-банк”), номінальними власниками якого залишаються російські олігархи Міхаіл Фрідман та Пьотр Авен. Це єдиний системно важливий банк, власником якого є підсанкційні росіяни.

Як зазначає автор статті, то відповідна реакція депутатів мала місце через низьку якість зазначеного законопроекту.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
UA2DAY
UA2DAY@ua2day

876Прочитань
0Автори
3Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається