«Лечче»: неймовірний проєкт апулійського клубу

Молодіжка «Лечче» посіла перше місце в Примавері 1. Далі — плей-офф. Стратегія розвитку молодіжного сектору салентійців своєрідна: 20 з 26 гравців — іноземці. Здебільшого це хлопці зі Східної та Північної Європи. На англійців і французів дуже скромний бюджет клубу не розрахований.

«Ми були б раді перемогти з командою італійських гравців або гравців із самого нашого регіону, але сьогодні це неможливо, — каже спортивний директор «Лечче» Панталео Корвіно. — Ми прагнемо забезпечити дорослу команду сильними гравцями з головою на плечах. Якщо це роблять інші клуби, то це блискучий проєкт, а якщо ми, то це погано? Вибачте, але нас це не влаштовує. Сьогодні ми не маємо ресурсів, щоб кинути виклик великим італійським клубам, тому дуже важко переконати футболістів приїхати до нас. Наведу показову цифру: у лізі Прімавера є хлопці із зарплатою 200 000 євро нетто. Уся наша команда загалом має фонд заробітної плати 250 000 євро...»

У «Лечче» мріють одного дня досягти рівня «Емполі» й «Аталанти» у розвитку молодіжного сектору. Це можливо, тим паче з таким спортивним директором. У першій половині 2000-х Панталео Корвіно знайшов для «Лечче» Шевантона, Божинова, Вучініча, Ледесму і мало не підписав Бербатова. Згодом для «Фіорентини» він знайшов Йоветіча і Влаховіча, то чому б не повторити ці успіхи зараз.

«15-річний хлопець, якщо йому доведеться вибирати між “Аталантою” та великою командою, можливо, вибере першу. “Лечче” ще не на тому рівні, тому що, як і багато клубів, він довгий час нехтував цим напрямком. Наш пріоритет — знову стати конкурентоспроможними. Я займаюся цією роботою вже багато років і, чесно кажучи, думаю, що моя історія говорить за мене. Мені не потрібно переконувати 17-річного хлопця, тому що, імовірніше, він мене не знає. Хоча, можливо, мене знає його сім’я або його агент».

Lecce, Corvino: 'Vi spiego perché compro gli stranieri e cosa non va in  Italia' | Mercato | Calciomercato.com
Панталео Корвіно, 73-річний спортивний директор “Лечче“

Стратегія «Лечче» в тому, щоб розглядати молодіжний сектор не як витрату грошей, а як інвестицію:

«Деякі італійські клуби заробляють 300 мільйонів на рік, — продовжує Корвіно. — Я впевнений, що вони могли б виділити більшу частину з них на молодіжний сектор, якби захотіли. Деякі клуби використовують молодіжні команди для отримання прибутку, а не для забезпечення першої команди. Проблема не в економіці, а в менталітеті. Але інвестуючи в молодіжний сектор, клуби можуть розвивати гравців, які потім будуть перепродані, приносячи ліквідність бюджету клубу. Вигода подвійна: спочатку технічна, потім економічна. Сьогодні ми боремося з сильним демографічним спадом, люди більше не грають на вулицях, а м’яч для дітей перестав бути єдиною розвагою. Щоб наблизити їх до цього світу, нам потрібні відповідні умови, невеликі поля в мікрорайонах. Якщо політики не можуть їх побудувати, то нехай про це потурбується федерація: вона може зобов’язати клуби виділяти відсоток від свого обороту на будівництво нових ігрових полів. Десятиліття ми ставимо ті самі питання: якщо за цей час нічого не змінюється, можливо, нам варто втрутитися...»

Доросла команда «Лечче» теж варта уваги. Минулої неділі вона гарантувала собі прописку в Серії А на майбутній сезон, а взагалі протягом чемпіонату ні разу не опускалася в зону вильоту. «Лечче» має найменшу зарплатну відомість у всій Серії А: 16 млн брутто на всю команду. Це рівень 7—8 команди Серії B. Стільки заробляють один-два гравці топ-клубів. Трансфери на цей сезон коштували «Лечче» трохи більше 7 мільйонів.

Клуб зміг залучити чемпіона світу Умтіті, який став непотрібний «Барселоні», мав труднощі в Італії, але все-таки зміг стати в основу захисту салентійців. Непогано показав себе орендований у «Мілана» Коломбо, який забив вирішальний пенальті на 11-й доданій хвилині в минулому турі. Важливі 6 м’ячів забив гамбієць Ассан Сіссей, який прийшов вільним агентом. А куплений в «Асколі» за 280 тисяч Федеріко Баскіротто отримав виклик у збірну Італії. У свої 26 цей захисник пройшов шлях від Серії D до цієї вершини. Також розкрився куплений два роки тому всього за 170 тисяч Мортен Х’юлманн. Тепер 23-річний данець коштує понад 10 мільйонів.

Il Lecce vince 1-0 a Monza ed è salvo - Norba Online
Вирішальний пенальті Лоренцо Коломбо проти “Монци“ в 37 турі Серії А

Загалом «Лечче» — наймолодша команда Серії А і п’ята за цим показником серед 98 команд топ-5 європейських ліг. Середній вік її гравців не перевищує 25 років. Корвіно, який повернувся до клубу в 2020 році, справді зробив велику роботу.

«Влітку ми провели трансферний ринок з метою залишитися в Серії А, — каже спортивний директор. — Можливо, порівняно з іншими, ми пішли на більший ризик, бо дивилися не лише на сьогодення, але й на майбутнє. Дехто вважає за краще купувати досвідченіших гравців. А я вважаю, що якість має більше значення, ніж вік. Це справедливо для “Лечче”, який намагається врятувати себе, але також і для тих, хто націлений на Скудетто або Лігу чемпіонів. Немає різниці між маленькими і великими клубами: у всіх є мета, і кожен вибирає, як її досягти».

Головний тренер «Лечче» Марко Бароні тренує команду другий сезон. Рік тому він вивів її у найвищий дивізіон, перемігши в Серії В вдруге за історію клубу. Бароні додає ще кілька цікавих цифр:

«Ми єдина команда в топ-5 європейських ліг, яка не пропускала більше двох голів за матч. Ми команда, яка після втрати м’яча пропустила найменше ударів по своїм воротах. Ми тримаємо високу, агресивну оборону, яка ніколи не пропускає легких м’ячів і дуже мало впускає суперників у штрафний майданчик. Ми високо відбираємо м’яч і саме так заробили кутовий, після якого призначили пенальті, реалізований Коломбо. Я задоволений нашим захистом».

Святкування голу Коломбо було дуже емоційним для «Лечче» і для самого Бароні. Після фінального свистка головний тренер старався привітати гравців, які найменше грали. «Можливо, наступного року нам буде трохи легше, але це не факт, — каже він. — Важко скоротити відставання від інших клубів. Трансферний ринок вже створює певну різницю. У нас є ідеї, але не так багато грошей».

Lecce, Baroni si gode la salvezza: «Un'impresa, ora facciamo festa. Il  rinnovo? Ci penseremo dopo Bologna»
Марко Бароні стає на коліна після пенальті, забитого Коломбо. Сезон був непростим, нещодавно тренер “Лечче“ втратив батька.

Попри всі зазначені показники, «Лечче» займає 16-й рядок у турнірній таблиці. Але хіба це важливо для таких емоцій.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Зона трекварті
Зона трекварті@trequarti_calcio

259Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 11 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається