«Легкі» та «тяжкі» гроші: чому формується така думка?

💁‍♂️Економічна наука вважає, що грошам притаманна взаємозамінність. В «ідеальному» економічному світі людині було б неважливо, як у неї з’явилися гроші. Їхня цінність для неї була б завжди однакова.

📌Проте людське ставлення до грошових надходжень не завжди є об’єктивним та неупередженим. Людина схильна вести ментальний облік доходів, отриманих із різних джерел. Тобто цінність однієї гривні доходу на одному ментальному рахунку не буде еквівалентна одній гривні доходу на іншому.

⚠️Ця особливість людського мислення призводить до розподілу надходжень на «легкі» та «тяжкі». Таке різне ставлення до доходів у подальшому впливає на фінансові рішення щодо них.

📍Наприклад, незаплановані грошові надходження, як-от: раптова знахідка, виграш у лотерею або в азартних іграх (це стосується тих країн, де таку діяльність дозволено законом), для отримання яких людина не витрачала зусилля, – сприймаються як «легкі» та можуть бути швидко витрачені.

🎓За твердженням Річарда Талера, лауреата премії Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, коли справа доходить до використання таких грошей, у хід іде правило «легко знайшов, легко втратив»: рішення, як із ними вчинити, часто є ірраціональним.

💸Людина буде схильна швидко використати «легкі» гроші, часто на неважливі речі або послуги, а не відкласти їх на заощадження.

🪙Натомість гроші, отримані внаслідок тяжкої праці, мають в очах людини більшу цінність і сприймаються в ментальному обліку як «тяжкі», а відтак, витрачаються вдумливо й ефективно.

💡Здобудьте знання, які зміцнять ваші фінансові навички та допоможуть досягти фінансової незалежності з єІнвест.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається