Любовний трикутник: Трандуїл, Торін та діаманти

Один з мотивів Трандуїла, що веде його до Самотньої гори - скарби Траїна. У книзі чітко сказано, що діаманти - слабкіть Трандуїла і скільки б він їх не мав, завжди бажав ще. Ну, король може собі дозволити колекціонувати діаманти. Чим йому ще себе порадувати серед лісу сповненого павуками? Хіба що полюванням і вином. Також не забувайно про незавершену суперечку між лісовим королем гномами. Точно ми не знаємо, хто з них кого надурив, у “Гобіті” автор нам цього не відкриває. Толкін лише поверхово пояснює, що ельфи замовили гномам коштовні вироби, але замовлення так і не отримали. Гноми ж клянуться, що утримали свою роботу, бо їм не заплатили. Толкін зумисне, я думаю, не розкриває суть конфлікту, показуючи, що кожна із сторін в цьому контексті варта одна одної і не жадібна ні разу.

Та як би сильно Трандуїл не любив коштовності, це трохи не тягне на привід для війни з Еребором. Тут явно більш серйозні мотиви. Тимчасово безхозний Еребор - це шанс поповнити казну в цілому, повернути нечесно привласнене “замовлення” і відновити статус кво (бо свербить досі, раз не забули). Про мотиви можна міркувати і далі, але мова не про це.

Тема коштовностей постійно крутиться навколо Трандуїла і Торіна. Люди тут теж присутні, але вони радше хочуть спокійного і забезпеченого життя, яке мали завдяки співпраці з Еребором. А от у ельфів, гномів і яскравих камінчиків явно своя історія. Подивіться, як часто цей мотив фігурує: спір через невиконане замовлення, трандуїлова любов до діамантів, торінова “драконова хвороба” і одержимість Дорог-каменем, нарешті, нагорода для Трандуїла - смагардове намисто Гіріона за допомогу людям та ще одне - перлове намисто - від Більбо як компенсація за харчі та вино - я не вірю, що гобіт не причастився запасів короля під час перебування в його палаці. Пояснення цьому є. “Гобіт” був написаний раніше всі інші книги про Арду. Поки Професор описує квест Еребора, у голові його зріють нові сюжети. Історія з коштовностями - зародок одного з ключових конфліктів Першої Епохи, а саме - історії Елу Сінголло та його бажання отримати сільмарил.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Vira Maliy
Vira Maliy@Vira_Maliy

Толкієніст мандрівник косплеєр

586Прочитань
16Автори
24Читачі
На Друкарні з 3 серпня

Більше від автора

  • Бард-лучник і відродження Дейлу

    Сьогодні хочу трохи поговорити про Барда, якому своїм відродженням завдячують два королівства та відновлений Есгарот.

    Теми цього довгочиту:

    Середзем'я
  • Гноми в Ереборі - початок історії

    А ви ніколи не цікавились, звідки в Ереборі взагалі взялись гноми? Бо гноми в горах Середзем”я - це часте явище, але не даність. Там ще можуть бути орки, дракони, назгули, істарі, що шукають пригод на свою голову, і т.д.

    Теми цього довгочиту:

    Серезем'я
  • Що всередині Еребору?

    Сьогодні я ділюся припущеннями моїх читачів про закриті для більшості відвідувачів "нутрощі" Еребору. Ідеї зібрані під час опитування у ФБ групі “Екскурсії Більбо Беггінса” і в результаті у нас вималювався солідний список.

    Теми цього довгочиту:

    Толкін

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається