Made by Google ‘24 - чи змогли здивувати після “зливів”?

Дисклеймер: в тексті дуже багато особистих думок автора.

Прийшла та сама пора, коли “корпорація добра” показує нові іграшки. Зазвичай, це відбувається пізніше, та цього року всі кудись поспішають.

Враховуючи кількість “зливів” в мережі абсолютно різноманітної інформації про нові продукти компанії - я досить скептично очікував подію, тому що не міг уявити чогось, чим можна ще здивувати (хоча і вся інформація, яка просочилась - теж не була чимось надзвичайним).

Але тут виявилось, що програмні зміни - це те, про що, власне, тут розповідалось. Нові пристрої ж - виглядають виключно як демонстраційні варіанти.

Вступ

Отож, почали як завжди - про ШІ. Це, мабуть, найменш несподіване, що могло статися. Але навіть тут були деякі цікаві моменти.

Вкотре розповідали про те, що вони самі розроблять свої чіпсети і що в них найкраща реалізація нейроядер. Проте, ніяких особливих шматків інформації про якісь більш звичайні характристики - класично, не згадали.

Також, згадали те, про що казали на І/О - інтеграцію Gemini в свої продукти. З цікавого - показували також можливість використання його прямо в пошуковому рядку Chrome. Проте, цю функцію я ще жодного разу не знайшов, як змусити працювати.

Основні напрямки, які виділила компанія в плані свого розвитку:

Судячи з наступних розповідей - компанія повністю планує відмовитись від Асистента як такого на користь Gemini. Нагадаю - його запустити в Україні досі можливо лише з деякими костилями.

Загальні оновлення Gemini для Android

Далі вирішили розповісти про ті оновлення в Gemini, які мають дістатися всім пристроям (я підозрюю - всім, які підтримуватимуть хоча б 15 версію Android). І так, не полінились похизуватись і розповсюдженістю Gemini завдяки своїй ОС, згадавши пристрої від Motorola та Samsung.

Знову згадуючи про інтеграцію свого новоспеченого ШІ-асистента зі своїм офісним пакетом, вони нагадали, що це виключно їхня розробка, тож всі дії, які потребують роботи в хмарі - відбуваються виключно на їхньому обладнанні, без передачі стороннім мережам ШІ (і тут неможливо пропустити такий “укол” в бік основного конкурента, котрий заручився ChatGPT замість розробки власної моделі).

Фактично, більша частина цього шматка презентації - містить демонстрацію реакції ШІ на різні запити, а також - роботу з даними в інших сервісах компанії. Демо мали деякі проблеми, особливо на Galaxy S24 Ultra (що, до речі, дивно, що демонстрацію проводили на ньому і на Moto, замість своїх нових Pixel). Також, дивно було те, що безкоштовна версія Gemini - працювала стабільніше за платну, проте - це, звісно, все проблеми демо.

З таких демонстративних запитів - це аналіз фото, створення нагадувань і нотаток з контекстом попередніх запитів; аналіз відео на YouTube повністю (без необхідності його листати) і видача відповідей на питання про нього; створення текстів по запиту і інтеграції їх з різними офісними продуктами компанії.

Gemini Live

Сьогодні для користувачів підписки Google One з AI Premium стане доступна нові функція - Gemini Live. Фактично, це аналог розмовного варіанту ChatGPT, де розмова користувача з мовною моделлю відбувається без зупинки і постійно з контекстом. Забігаючи наперед - в кінці презентації також згадали про Project Astra, ранню демонстрацію якого проводили навесні в рамках I/O, проте мої сподівання не справдились - і це просто стане частиною Gemini Live, котра дозволить окрім розмови - ще й показувати оточення асистенту і використовувати його для контексту. Проте - точної дати релізу поки немає.

У цьому режимі інтерфейс досить сильно відрізняється від звичайного віконця Gemini, що досить дивно як на мене. Також, тут можна обрати один з десяти голосів, яким спілкуватиметься мовна модель.

Важливою відмінністю від звичайного запуску і запиту до Gemini у цьому режимі є можливість втрутитись у те, що виголошує асистент і надати більше контексту чи запитати іншу річ.

Google Pixel 9/Pro/Pro XL/Pro Fold

Далі перейшли до того, про що було найбільше витоків - смартфони. Дизайн показали ще кілька днів тому в своїх соцмережах.

Залізячки

Показали, що пристрої тестуються на витривалість, і повідомили, що вони “вдвічі міцніші за попередню серію”. На жаль, антиблікове скло не використовується.

Зі змін у характеристиках екрану - це яскравіший дисплей, новий ультразвуковий сканер відбитків пальців.

Також, цьогорічна лінійка смартфонів матиме досить незвичні кольорові рішення, які виділятимуться на фоні основних великих конкурентів.

Кольори

Згадали і про Tensor G4 - новий чіпсет, який і відтворює все, що відбувається на пристрої, особливу увагу в якому виділили Gemini, а також - його локальній версії Nano. Очікувано, якихось зрозумілих згадок про зміни в тепловиділенні, енергоефективності чи продуктивності - не було.

Продуктивність роботи Gemini Nano в нових Tensor G4

Та все ж, були названі деякі більш звичайні цифри. Наприклад - збільшення об’єму ОЗП у всіх моделях.

12ГБ ОЗП у базовому Pixel 9
16ГБ ОЗП у Pixel 9 Pro (всіх варіацій)

Ще згадали про випарну камеру, яку додали в Pro-модель.

Стосовно автономності - порівняли її з минулорічною моделлю, тому стрибок виглядає солідно, проте - це треба перевіряти на практиці, адже пристрої компанії ніколи не славились гарним часом роботи від одного заряду. Про швидкість зарядки не згадувалось взагалі, як і про номінальну ємність акумулятора.

Покращення автономності базової моделі у порівнянні з минулорічним варіантом

З нових важливих функцій - Satellite SOS, супутниковий зв’язок з екстреними службами. Це перший смартфон на Android з такою функціональністю.

Satellite SOS

Функція буде доступна поки лише в США на всіх пристроях 9 серії безкоштовно для всіх операторів.

Окремо виділили гнучку модель, точніше - її переваги і зміни у порівнянні з попередньою моделлю. Отож, це найтонший гнучкий пристрій, офіційно представлений в США (очевидно, китайські смартфони будуть все одно більш розвинуті в цьому плані), а також - він став легшим за попередника.

Проте, чомусь так і не пояснили вибір дизайну блоку камер, але це досить суб’єктивно, звісно ж.

Ще, за запевненням спікера, цей пристрій має найбільший дисплей у смартфоні (8 дюймів). Але теж - лише на ринку США.

А ще - він на 80% яскравіший за попередню модель, що досить відчутно має бути, хоч і незрозуміло, наскільки це помітно у порівнянні з конкурентами.

Підсумки основної презентації нових смартфонів такі:

Програмні особливості

З того, що вирішили першим показати програмного - це новий застосунок погоди. Відчуття - як від анонсу калькулятора на презентації конкурентів.

Тут звісно ж - і інтеграція ШІ, і купа різних даних про погодні умови.

А от наступна функція - це чергова еволюція недоступної в більшості країн Screen Call. Звуть її Call Notes, з чого можна зрозуміти, що тепер можна буде ще й прочитати суть розмови, яка буде автоматично підсумована після закінчення дзвінка за допомогою ШІ.

Також, за необхідності, можна прочитати абсолютно весь запис дзвінка у текстовому вигляді, тобто це фактично - ще й оновлення функції запису дзвінків. І звісно ж - доступна вона буде лише в певних країнах, лише певними мовами.

Стосовно приватності - функція опрацьовується виключно силами пристрою, без застосування хмари. Також, для обох співрозмовників буде сповіщення.

Далі показали оновлений вбудований засіб для знімків екрану. І це не просто якісь оновлення в скріншотилці - це повноцінна бібліотека знімків екрану, в якій є ще й пошук, котрий підкріплений ШІ.

Оновлений інтерфейс скріншотилки
Застосунок бібліотеки знімків екрану
Можливість створювати колекції скріншотів

Компанія подає це нове ПЗ як новий засіб нотування потрібних речей.

Далі показали черговий застосунок під назвою Pixel Studio. Фактично - це окремий клієнт Gemini для створення зображень за запитом.

Інтерфейс нової Pixel Studio
Редактор створених зображень у Pixel Studio

Підозрюю, що цей застосунок був створений з двох причин:

  • багато людей вподобали можливість генерувати шпалери, та їх неможливо було зберегти - тому тепер ця можливість є

  • створення зображень через, власне, Gemini - працює досить нестабільно і ШІ часто відповідає, що взагалі не вміє створювати такий тип медіа

Підсумки програмних оновлень такі:

Оновлення камер

Враховуючи, що смартфони від Google вже давно стали одними з лідерів ринку по фотозйомці - було б дивно очікувати відсутності окремої частини презентації на цю тему.

Отож, оминаючи стандартні згадки про чудову обробку тону шкіри і в цілому дуже якісні фото - першою покращеною функцією стали панорамні знімки. Тепер, окрім в цілому поліпшення обробки панорамних знімків - в цьому режимі працює і фірмовий обробник нічних фото Night Sight.

Але досить сумно спостерігати за тим, як компанія переймає досвід китайських конкурентів напряму порівнюючи знімки зі своїх пристроїв та смартфонів від Apple.

Новим режимом фото стала функція Add Me. Красномовно ця назва свідчить про можливість додавання себе на групові фото, на яких людина чомусь відсутня (наприклад - бо сама і робила цей знімок).

Інтерфейс режиму Add me - перший знімок без додаткової людини
2 знімок з потрібною людиною, але без інших людей
Результат

Суть режиму: одна людина знімає інших, потім віддає комусь смартфон, стає приблизно в потрібне місце, відведене цій людині на фото, а інша людина за допомогою оверлею - націлює камеру так, щоб ця людина гармонійно вписалась в групове фото. В результаті - ШІ склеює дві фотографії так, щоб вийшло повноцінне групове фото без виключення когось зі знімавших. Функція дійсно цікава - однак досить заморочена, тому хоч вона і дає дійсно чудову можливість робити групові знімки без штативу чи прохань сфотографувати, думаю, сильно популярною вона не буде.

Далі продемонстрували окремий режим для гнучкого смартфона - Make Me Look. Сенс: при зйомці в розгорнутому стані - зовнішній дисплей показуватиме якісь мультиплікаційні анімації, які розважатимуть малюка і він точно дивитиметься в камеру, при цьому ще й з гарним настроєм.

Інтерфейс камери для увімкнення режиму
Вигляд зовнішнього екрану при увімкненому режимі Make Me Look

Далі згадали про ручні налаштування камери. Чомусь - згадали про них лише в рамках Fold моделі.

Ще - додали можливість робити фото/селфі для людей з порушеннями зору, тепер смартфон буде ще краще допомагати налаштувати позицію видошукача, щоб користувач міг зробити якісний знімок.

Після цього згадали про оновлення редактора зображень, вбудованого в Google Photos, який назвали замість Magic Eraser - Magic Editor. Він, звісно ж, працює за допомогою ШІ і має досить очікувані функції, хоч і достатньо широкі, щоб замінити абсолютній більшості людей хвилини, а то й години в ручному редакторі.

Інтерфейс нового Magic Editor
Автоматичне вирівнювання кадру заповнює картинку, якої не вистачає
Можливість заміни частини знімка на щось, згенероване ШІ
Власне, результат заміни
Можливість додавання чогось повністю нового на зображення за запитом
Результат додавання

Після всього пов’язаного з фото - перейшли до відео. Це завжди було такою собі слабкою стороною можливостей камери смартфонів Pixel.

Почали тут з функції Dual Exposure, яка покращує зняті при складних умовах освітлення відео.

Далі згадали про можливості Video Boost - покращувача відео, представленого минулого року, який тепер працює в парі з Night Sight для обробки нічних відео або знятих в умовах недостатнього освітлення. Також, його обробка стала вдвічі швидшою.

На демонстрації цих двох функцій не було живих знімків, тому не думаю, що варто опиратися на них, поки люди не почнуть робити власні тести.

Нагадали ще, що в Pro-моделях цьогорічних пристроїв присутній також модуль камери з оптичним 5-кратним наближенням.

З цікавого - додали можливість збільшення роздільної здатності вже відзнятого відео аж до 8К за допомогою ШІ. Також цікаво подивитись на це на практиці.

Підсумки оновлень камер смартфонів:

Підсумки по всім новим смартфонам

Pixel 9
Ціна Pixel 9
Pixel 9 Pro/XL
Ціни Pro-моделей
Pixel 9 Pro Fold
Ціна Pixel 9 Pro Fold

Офіційні передзамовлення стартують вже сьогодні.

Відправляти 9 та Pro XL варіанти почнуть 22 серпня, а інші моделі - у вересні.

Також, всі Pro-моделі отримають рік підписки на Google One AI Premium у подарунок. Зі звичайною моделлю не йтиме нічого, що якось занадто дешево, враховуючи підняття ціни.

Інші пристрої

Компанія також не забула оновити свої основні аксесуари - годинники та навушники. Ці пристрої були трохи більше обділені увагою в передуючих презентації новинах, тож їхні анонси мені особисто були цікавіші.

Pixel Watch 3

Цього року компанія показала одразу два варіанти свого годинника - на 41 і 45мм.

Основні зміни у 45мм порівняно з минулорічною
Основні зміни у 41мм порівняно з минулорічною

Також повідомили про яскравість дисплеїв у 2000 ніт.

З цікавого, окрім інтеграції з застосунками Google - також можливість попросити абонента зачекати, поки користувач підніме слухавку в рамках оновлення функції Call Assist. Звісно ж, доступна вона лише англійською.

І через те, що годинник вважається в першу чергу фітнес-пристроєм - Google як власники компанії Fitbit продовжують просувати відповідні сервіси. Варто зауважити, що багато з них працюють дуже обмежено без підписки.

Фітнес-функції нових Pixel Watch 3

Та однією з функцій відслідковування стану користувача стала нова можливість Loss of Pulse Detection.

Сенс в тому, що коли годинник не відчуває пульсу користувача - він одразу викликає швидку та повідомляє місцезнаходження постраждалого. І звісно ж - працюватиме лише в певних країнах, не у нас. Цікаво, що робитимуть з випадковими спрацюваннями.

Підсумки по годинниках:

Ціни нових годинників

Pixel Buds Pro 2

На ринку вже просто достобіса навушників всіх форм, типів, під будь-які вуха і побажання. Але справді стабільних і з “розумними” функціями можна перерахувати на пальцях. Перша версія була дуже приємною і функціональною, а також, суб’єктивно, гарною. Тому я дуже зрадів цьому анонсу.

З основного:

  • покращили шумозаглушення - обіцяють вдвічі сильніше,

  • автономність - до 8 годин з шумозаглушенням без кейсу (не вказуючи гучність) та до 30 годин з кейсом та шумозаглушенням,

  • якість звуку,

  • зменшили розміри та вагу самих навушників.

    З інновацій в плані заліза - новий фірмовий чіпсет Tensor A1 створений спеціально під цей пристрій.

Також, покращили ергономічність пристрою - тепер їх можливо зафіксувати у вухах краще завдяки новому дизайну.

З цікавого - додали туди також Gemini Live, з яким можна спілкуватись викликаючи його довгим затисненням по навушнику. Не дуже зрозуміло, чи це працюватиме застосунок на смартфоні, чи нативно на навушниках, проте може бути дійсно корисно, тим паче, що ШІ вміє бути перекладачем на льоту, наприклад.

Підсумки по оновленням навушників:

Ціна нових навушників

Висновки

Презентація пройшла, ніяких дуже гучних і несподіваних анонсів, очікувано, не відбулось. Особиста думка - смартфони цього року це прохідні моделі і варто зачекати хоча б 10 серію, хоча б тому, що їй пророчать відчутно краще начиння через виробництво його на фабриці TSMC, та це все ж лише чутки. Годинники і навушники дійсно цікаві, проте - треба розуміти, що, як і всі продукти всіх екосистем, вони заточені під роботу виключно з пристроями компанії виробника, тож очікувати всієї функціональності і стабільної роботи з іншими смартфонами - не доводиться. Плюс ціна на навушники, наприклад, досить сувора.

Тож - мені хоч і сподобалось, та радити і, тим паче, купувати собі я не ризикну. Більш того - я б навіть порадив подивитись на минулорічні моделі, через (на мою думку) кращу зовнішність і все ще довгу актуальність, бо вони також отримали свого часу 7-річні оновлення. А стосовно аксесуарів - купувати можна сміливо лише для використання зі смартфонами Pixel і все.

Гарного всім дочитавшим настрою і приходьте ще :)

Upd. На ранок побачим, що Gemini таки доступний в Україні, але лише на певних пристроях.

Список джерел
  1. Запис трансляції на YouTube
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

659Прочитань
1Автори
12Читачі
Підтримати
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається