Регулятори змушують великі технології переосмислити свою стратегію розробки ШІ

Brad Smith, president of Microsoft, is speaking at the ‘‘New Strategies for a New Era’‘ keynote

На зміну поглинанням стартапів прийшли наймання нових співробітників та тісні партнерські відносини


Під прицілом у зловмисників - великі технології. 25 березня Європейська комісія розпочала розслідування щодо Apple, Alphabet (материнської компанії Google) та Meta (яка належить Facebook). Регулятори в Брюсселі вважають, що заходи, які американські технологічні гіганти вжили для дотримання Закону про цифрові ринки, нового масштабного закону, покликаного забезпечити чесну конкуренцію в технологічній галузі ЄС, не є достатніми.

За кілька днів до цього Міністерство юстиції США разом з генеральними прокурорами 16 штатів подало до суду на Apple, що може стати наймасштабнішою справою, порушеною проти американських технологій з часів, коли Мін'юст боровся з Microsoft чверть століття тому. У ньому стверджується, що виробник iPhone використовує монопольне становище на ринку смартфонів, щоб "перешкоджати" інноваціям, "душити" конкурентів і відлякувати користувачів від купівлі конкуруючих пристроїв. Apple заперечує протиправні дії.

На перший погляд, всі ці перевірки є ретроспективними; справи стосуються існуючих продуктів і бізнес-моделей технологічних гігантів. Але він посилюється саме тоді, коли вони намагаються позиціонувати себе так, щоб отримати вигоду від наступної хвилі технологічного прориву - "генеративного" штучного інтелекту (AI), подібного до Chatgpt. І це змінює те, як титани технологій підходять до вирішення проблеми.

Під час попередніх хвиль технологічних змін великі компанії часто купували новачків, щоб залишатися попереду. В іншому позові Федеральна торгова комісія (ФТК), головне антимонопольне відомство Америки, стверджує, що Meta придушила конкуренцію в соціальних мережах, зокрема, купивши Instagram і WhatsApp. Незалежно від того, чи вдасться ФТК домогтися свого в суді і змусити Meta продати один або обидва додатки, будь-яка подібна угода сьогодні не буде схвалена регуляторами в Америці та Європі.

Оскільки поглинання стають дедалі складнішими, технологічні гіганти натомість почали інвестувати в перспективні стартапи по частинах. За даними дослідницької компанії PitchBook, у 2023 році близько двох третин з $27 млрд, залучених меншими AI-компаніями, надійшли від Alphabet, Amazon і Microsoft. Сюди входять інвестиції Microsoft у розмірі $10 млрд в Openai, розробника Chatgpt і найпопулярнішого у світі стартапу в галузі штучного інтелекту, а також частка Google у розмірі $2 млрд в Anthropic, ще одного творця розумних "великих мовних моделей". Гіганти розподіляють ці менші ставки: Microsoft підтримала інших виробників моделей, таких як Mistral, французька фірма, що існує вже рік і намагається потіснити OpenAI. Стартапи також диверсифікують своє фінансування: окрім інвестицій Google, Anthropic може отримати до $4 млрд від Amazon.

Такі угоди часто передбачають інші умови, окрім входження до списку акціонерів стартапу. Вони часто надають інвестору доступ до технологій меншої компанії, іноді навіть ексклюзивний. Microsoft намагається підкреслити, що її інвестиції в OpenAI та Mistral не передбачають придбання акцій (хоча вона відмовляється розкривати, що саме вони передбачають).

Деякі угоди можуть передбачати домовленості між самими гігантами. Як повідомляється, Apple і Alphabet обговорюють одну з них, яка може призвести до того, що деякі функції iPhone працюватимуть на базі Gemini, генеративного ШІ пошукового гіганта.

Інший підхід полягає в переманюванні зіркових IT-підприємців і технологів. З початку 2022 року Alphabet, Amazon, Apple, Meta і Microsoft спільно найняли близько 30 експертів зі штучного інтелекту з OpenAI, Anthropic і Cohere, канадського виробника моделей, згідно з даними дослідницької фірми Live Data Technologies. 19 березня Microsoft оголосила, що найме майже всю команду InflectionAI, ще одного розробника передових моделей, включно з його співзасновником Мустафою Сулейманом. Пан Сулейман входить до ради директорів материнської компанії The Economist.

Антимонопольники не залишаються осторонь цих подій. Регулятори по обидва боки Атлантики вже вивчають деякі з нещодавніх угод, які не є повноцінними поглинаннями. За чутками, угода Gemini між Apple і Google змодельована на основі подібної угоди, яка робить Google пошуковою системою за замовчуванням на пристроях Apple - і яка вже перебуває в центрі іншої антимонопольної справи, яку Міністерство юстиції США порушило проти Google. Ймовірно, це лише питання часу, коли вони почнуть вивчати практику "ШІ-найму" у великих технологічних компаніях.

Гіганти, можливо, сподіваються, що до того часу, коли ці антимонопольні дії будуть розпочаті, не кажучи вже про їхнє вирішення, вони вже будуть у кутку ринку штучного інтелекту, як вони це зробили з сучасним цифровим бізнесом. Прощення можна буде просити пізніше, навіть якщо це означатиме неодноразові відвідини судової зали.

Першоджерело: The Economist “Regulators are forcing big tech to rethink its AI strategy”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається