Марк Фейгін запустив голосування на основі блокчейну, щоб оскаржити легітимність російських виборів

Російські виборці, які не вірять, що президентські вибори 2024 року були справедливими, тепер можуть висловити свою думку за допомогою захищеного блокчейном і зашифрованого референдуму через додаток "Росія2024". 

На президентських виборах у березні цього року десятки тисяч громадян росії вишикувалися в черги до посольств по всьому світу, щоб віддати свій голос. Біля посольства в Гаазі виборці - багато з яких несли плакати протесту - годинами чекали, щоб їхні голоси були почуті.

Ніхто не здивувався, коли путін знову був оголошений переможцем з 88% голосів. Не обов'язково через пряму фальсифікацію результатів, але в результаті багаторічної пропаганди, що нагнітає страх, стеження за виборцями та усунення будь-яких реальних опонентів. 

Тепер ці виборці отримали інший спосіб висловити своє невдоволення, здавалося б, непорушним політичним статус-кво в їхній країні (і довести, що технологія блокчейн має не лише криптовалютне застосування). 

Російський опозиційний активіст і колишній адвокат Pussy Riot Марк Фейгін запустив референдум на основі блокчейну, щоб оскаржити легітимність цьогорічних виборів. Зараз він проходить в новому додатку "Росія2024". Вперше запущений у березні, додаток побудований на основі рішення для голосування без стеження Freedom Tool від спеціаліста з програмного забезпечення RariLabs, що базується в Києві. 

Захищений від стеження шлях для протесту

Опозиційний активізм і політичне інакомислення на росії асоціюються з переслідуванням, ув'язненням і навіть смертю. Таким чином, попри бажання висловитися, чи то проти війни в Україні, чи то проти дедалі більш задушливого політичного клімату всередині країни, люди мовчать, оскільки вони бояться за своє життя. 

Побоювання стеження також робить малоймовірним, що результати голосування та опитувань репрезентативно відображають реальні настрої. 

"Інакомислення на росії стає все більш ризикованим, а громадську думку все важче відстежувати, - сказав Марк Фейгін, ініціатор проєкту "Росія-2024". "Вкрай важливо, щоб ми забезпечили надійні, захищені від стеження шляхи для протестів і голосування. "Росія2024" і технології, що лежать в її основі, дають нам таку можливість".

Підрозділ RariLab Rariro створив Freedom Tool, щоб допомогти людям, які живуть в умовах авторитарного правління, отримати право голосу. Він використовує технологію блокчейн і криптографію з нульовим рівнем знань, щоб гарантувати, що влада не зможе відстежити тих, хто користується платформою, попри те, що вона підтвердила їхнє право голосу. Вона має відкритий вихідний код і не потребує ліцензії, її може завантажити будь-хто. 

Лаша Антадзе, співзасновник Rarimo - компанії RariLabs, сказав, що впровадження Rarimo на росії стало першим прикладом того, як блокчейн і криптографія з нульовим рівнем знання можуть задовольнити нагальну потребу в технології конфіденційності в усьому світі. 

Використовуючи додаток, виборці сканують свої біометричні паспорти за допомогою телефонів, підтверджуючи громадянство та право голосу. Потім вони отримують анонімний пропуск для голосування на виборчих дільницях та протестних виборах. Потім додаток публікує голоси безпосередньо в блокчейні, де вони захищені від підробки.

Криптографія з нульовим знанням дозволяє одній стороні довести іншій стороні, що вона володіє певною інформацією, не розкриваючи жодної іншої інформації. 

Іскра, що згасла

Марк Фейгін - колишній адвокат феміністичного панк-гурту Pussy Riot, учасниці якого штурмували московський Храм Христа Спасителя і виконали свій антипутінський "панк-молебень" у лютому 2012 року. 

Згодом суддя засудив їх до двох років ув'язнення за "хуліганство". (Один з їхніх речників нещодавно був засуджений до восьми років ув'язнення за пости про війну в Україні в соціальних мережах). 

Водночас понад 100 000 людей вийшли, щоб висловити своє обурення тим, що вони сприйняли як шахрайський і несправедливий виборчий цикл, який мав на меті відновити путіна на посаді президента після чотирирічного перебування на цій посаді мєдвєдєва. 

Повільне придушення незгодних голосів 

Хоч якими б грубими вони не були, методи придушення і політика страху, застосовані російською панівною елітою, довели свою ефективність у знищенні не лише людей, але й віри в те, що ці зміни взагалі можливі. 

На жаль, пропаганда, яка стверджує, що путін - єдиний, хто може втримати країну від падіння в той самий стан безладу і відчаю, який вона пережила в 1990-х роках, виявилася успішною. 

Їй вдалося переконати людей у тому, що вони тепер добре забезпечені, хоча насправді їх годували лише крихтами багатств, які недобросовісні лідери та їхні поплічники привласнили собі. 

Заглиблення в психологічні процеси, які заклали підґрунтя для цього, виходить за рамки цієї статті. Але якщо коротко, то російські авторитарні лідери історично отримували вигоду від колективної когнітивної структури, яка стверджує, що люди існують для того, щоб служити можновладцям, а не навпаки. 

Кремль завдає удару у відповідь фейковими відгуками

Досі Кремль вдавався лише до перешкоджання роботі додатка, подавши проти нього позов, через що його тимчасово видалили з магазину Apple. Потім москва спробувала знизити рейтинг додатка, заплативши за негативні відгуки, і ця стратегія була викрита. 

Ініціативи, де люди можуть бути впевнені, що їхнє приватне життя в безпеці та що влада не переслідуватиме їх за висловлення своєї думки, мають вирішальне значення в країні, де використання неправильного слова у Facebook може призвести до 15-річного тюремного ув'язнення. Якщо хтось хоче використовувати блокчейн саме для цього, то я не проти.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається