Мерч: що це, навіщо він потрібен і як зробити

Мерч бере свій початок з рок-концертів, де музиканти продавали фанатам футболки зі своїм фото та автографом. Так в гардеробах людей з’явились перші брендовані речі. Поступово «фанатські забавки» еволюціонували в дизайнерські рішення та маркетингові інструменти.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Сьогодні мерч — це будь-які товари із символікою бренду. Він може бути корпоративним, тобто виключно для співробітників та бізнес-партнерів, а також для продажу аудиторії. Призначення такої продукції — реклама. Він сприяє збільшенню впізнаваності бренду і підтримує позитивну репутацію. 

Види мерчу, які зазвичай використовують бренди

По суті мерчем може бути що завгодно. Однак важливо розуміти, що буде цікаво та корисно вашій аудиторії. Хороший мерч повинен поєднувати впізнаваний, стильний дизайн та практичність, щоб клієнт міг використовувати брендовану продукцію у побуті. 

Зазвичай компанії виготовляють такі види продукції:

Одяг — футболки, толстовки, лонгсліви.

Аксесуари — кепки, шапки, значки, шоппери, сумки на пояс.

Друкована продукція — блокноти, календарі, наліпки.

Канцелярське приладдя — ручки, олівці.

Щоб визначитись, який фірмовий товар випускати, потрібно орієнтуватись на пропозиції конкурентів та уподобання ЦА. Хороше рішення — анонсувати в соцмережах, що ви плануєте розробити та провести опитування серед підписників.

Які переваги дає брендований мерч? Чому він важливий для бізнесу?

Зробити свій мерч може компанія будь-якого масштабу — це його головна перевага. Брендована продукція міжнародної корпорації та невеличкого бізнесу працюватиме однаково ефективно. Вона формуватиме та підтримуватиме імідж бренду. 

Основні завдання брендованої продукції — це:

  • підвищення лояльності — як показує практика, більшість клієнтів, які отримали гарні брендовані подарунки від компанії залишаються вірними бренду;

  • підкреслення вдячності своїй аудиторії — брендована річ у подарунок на свято чи як бонус для постійних покупців демонструє подяку компанії за те, що клієнт обирає саме цей бренд;

  • підвищення впізнаваності — оскільки це речі постійного вжитку, людина, яка їх використовує стає «живою рекламою»;

  • отримання додаткового прибутку — більше стосується музичної сфери, кіноіндустрії, медіа. Аудиторія із задоволенням купуватиме речі із символікою улюбленого гурту чи кіновсесвіту;

  • «сарафанне радіо» — клієнт, який скористався послугами бізнесу та отримав приємний подарунок обов'язково розповість про це своїм близьким та друзям.

Крім того, виготовлення товарів зазвичай не дуже коштовне. Варто лише знайти надійного виробника та домовитись про знижку на регулярні гуртові замовлення. Результат — якісна та недорога реклама.

Як зробити свій мерч?

Мерч — це креативна, інформативна та практична продукція, яку клієнт використовуватиме із задоволенням. Маркетологи рекомендують максимально проявляти фантазію та дивувати аудиторію. Однак створення якісної продукції вимагає поміркованого підходу та чіткої аналітики. 

Загальний алгоритм такий:

  1. Вибір мети — яку функцію має виконувати ваш товар? Рекламувати, привертати увагу креативними рішеннями, транслювати турботу про клієнтів тощо.

  2. Проаналізувати ЦА — якщо аудиторія бренду складається з молоді, краще вибрати щось яскраве, наприклад, худі або наліпки. Для старшої та серйознішої ЦА слід запропонувати стримані речі, наприклад, фірмові шкіряні планери.

  3. Сформулювати ідею — потрібно зрозуміло, чітко та лаконічно передати меседж. Наприклад, можна використати слоган компанії або влучну фразу, яка розкриватиме її філософію.

  4. Визначитись з продуктом — яка конкретно річ, з яких матеріалів, якого кольору та форми ідеально транслюватиме посил бізнесу. Наприклад, якщо курс на турботу, чудово підійдуть теплі капці та м’який плед.

  5. Провести розрахунки — треба проаналізувати бюджет та строки, адже від цього залежить технологія виробництва та кінцевий вигляд продукції. Наприклад, якщо грошей небагато і запустити мерч треба швидко, оптимальним рішенням буде замовити друк на готових футболках чи чашках. А коли є час та фінансові можливості, можна пошити власні худі з вишивкою чи дизайнерським принтом.

  6. «Зняти пробу» — замовити пробну партію виробів, оцінити результат та відкоригувати за потреби. 

Як поширювати мерч?

Є кілька способів поширення брендованої продукції. Найпростіший — роздавати безкоштовно, зокрема на заходах, де бренд бере участь чи виступає як спонсор. Якщо треба привернути увагу до соцмереж, можна розіграти продукцію у творчому конкурсі чи рандомайзері.

Хороша практика — дарувати фірмову продукцію новим співробітникам. Наприклад, для офісного працівника підійде канцелярський набір, а для тих, хто працює з клієнтами чи виконує роботи на вулиці — пару комплектів уніформи.

Мерч можна дарувати партнерам по бізнесу як прояв уваги та вдячності за плідну співпрацю. Багато компаній використовують фірмову продукцію у благодійних цілях, зокрема передають корисні речі тим, хто їх потребує або продають унікальні брендові вироби на аукціонах та надсилають кошти у фонди.

Продавати товар можна тоді, коли бренд вже має достатню аудиторію та популярність. На перших етапах розвитку бізнесу це не матиме сенсу.

Висновки

Мерч — це ефективний спосіб підвищити впізнаваність бренду та лояльність клієнтів. Його унікальність — в універсальності, адже будь-яка компанія може розробити корисну та привабливу фірмову продукцію, незалежно від сфери її діяльності.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Бізнесмен
Український Бізнесмен@ukr_businessman

1.1KПрочитань
1Автори
26Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • Dyson: 11 факторів успіху компанії

    Ревеню Dyson у 2023 році перетнуло рекордні $9 млрд (це щонайменше 21 ескадрилья F-16 або 100 танків Challenger 2). Сьогодні компанія може дозволити собі інвестувати $11 млн на тиждень (!) у майбутнє: штучний інтелект, роботів та принципово нові акумулятори.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 14 способів посилити довіру до бізнесу

    Довіра це фундамент, який є необхідним етапом у побудові здорових стосунків як між людьми, так і між бізнесом і клієнтом.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Ребрендинг: кому і для чого він потрібен

    Щоб ребрендинг пройшов успішно, необхідно дослідити не тільки ринок, ЦА та конкурентів, а й чітко визначити цінності компанії.

    Теми цього довгочиту:

    Маркетинг

Вам також сподобається

  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Адам руйнує ШІ

    Адам доводить, що більшість з того, що ми чуємо про ШІ — всього лише вправна робота маркетологів, яка часто приховує “незручну правду”.

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект

Коментарі (2)

а як щодо малюнків ручної роботи? я от по фаху художник, але пишу на тему історії і коли в мене буде достатньо велика аудиторія планую запустити мерч у вигляді графік ручної роботи на основі старих фотографій або просто звичайні арти в стилі графіки. Ще як варіант розглядаю можливість друку блокнотів і календарів прикрашених моїми графіками, але там певне вже будуть скани робіт

Вам також сподобається

  • Ліцензії для бізнесу: що потрібно знати

    Відкрити власну справу в Україні можна після реєстрації в державному реєстрі та вести діяльність відповідно до законодавчих нормативів. Але згідно з Цивільним кодексом України для надання певних послуг чи продажу окремих категорій товарів необхідно мати дозвіл від держави.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Адам руйнує ШІ

    Адам доводить, що більшість з того, що ми чуємо про ШІ — всього лише вправна робота маркетологів, яка часто приховує “незручну правду”.

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект