Месенджери від Google та те, що від них лишилось

Вітаю.

Компанія Google дуже відома своїм кладовищем сервісів. Та є деякі, які дійсно шкода, саме через їхню потенційну універсальність, адже більшість людей на планеті, котрі мають смартфони чи користуються електронною поштою - роблять це саме через сервіси “корпорації добра".

Серед таких сервісів і Stadia (яка мені особисто дуже подобалась і над проектами для якої я працював), і Daydream, і навіть повноцінна соціальна мережа Google Plus.

Але цього разу хочу згадати про найкорисніші і зрозумілі серед них - сервіси і додатки для обміну повідомленнями.

Дисклеймер: на деяких особистих скріншотах можна побачити москальську мову. За це прошу вибачення заздалегідь - на той час я адаптувався під більшість співрозмовників, і більшість спілкувалась москальською. Наразі ця фаза мого життя закінчилась. Також, деякі скріншоти взяті з мережі, бо в мене не було можливості зробити їх самому. Приємного читання.

Google Talk

Особисто я не застав цей месенджер, бо на той час мало розумівся на їх різноманітті і використовував те, чим користувались друзі. Та з того, що я дізнався - це була гідна альтернатива існуючим ICQ/QIP і Skype, яка дозволяла спілкуватися і навіть здійснювати дзвінки, в тому числі з відео, та лише в США.

Виглядає для мене, як на нульові - достатньо прогресивно і зручно, а найважливіше - функціонально.

Що цікаво - він був інтегрований і в Gmail (як зараз Chat), і в Google Plus (як колись Hangouts). Штука була дуже зручна для користувачів як у бізнесі, так і звичайних, якщо я правильно розумію. Та і прожила достатньо довго, аж 8 років. Проте, компанія вирішила, що час рухатись далі.

Google Hangouts

Вигляд веб-інтерфейсу для переписок та дзвінків, а також мобільного додатку

Той месенджер, який захопив мене майже з його виходу в світ і яким я користувався ледь не до релізу Allo.

Додаток Hangouts настільки сильно просувала Google, що він вбудовувався в усі смартфони з Сервісами Google, які виходили на той час, навіть найбюджетніші, що було проблемою через те, що додаток був достатньо важким.

Сам месенджер був доступний і у вигляді веб-версії, проте з PWA тоді особливо ніхто не заморочувався ще, тож був повноцінний мобільний клієнт і все. Та він був дуже громіздким і важким для тодішніх смартфонів, не вирізняючись при цьому функціоналом.

Проте, мені ця штука дійсно подобалась - новий дизайн, достатня кількість функцій, нічого зайвого, цікаві анімації повідомлень, вбудовані зручні дзвінки і відеодзвінки навіть в браузері - цього було більш ніж достатньо, щоб на нього перейти і перетягнути людей, з якими спілкувався, туди. А ще - через неї можна було приймати звичайні SMS і MMS, що у часи, коли треба було слідкувати за накопичувачем у смартфоні - було зручно, бо дозволяло видалити чи відключити додаток для таких повідомлень повністю.

Та, на жаль, після років оптимізації і вибудовування бази користувачів (фактично насильно встановлюючи у всі нові смартфони впродовж кількох років клієнт) - корпорація вирішила прикрити і його. Хоча, як не дивно, але працював він ще достатньо довго після формального закриття, а наразі ще й клієнт досі присутній в магазині додатків, проте він вже не може підключитися до серверів.

Серед основних функцій у його “розквіт" була інтеграція до Google Plus, можливість надсилання фото та відео, аудіо- та відеодзвінки. Це виглядає як досить скупий набір, проте цього цілком вистачало на той момент, як мінімум в моєму колі спілкування.

Пропрацював фактично цей сервіс аж 9 років.

Google Allo & Google Duo

Приклад переписки в Allo
Сповіщення з Allo
Список чатів в Allo та повідомлення про закриття сервісу

У 2016 Google показали набір з двох окремих месенджерів - Allo для переписок та Duo для відеодзвінків.

Функціонально Allo був більш просунутим за свого старшого брата - це і новий інтерфейс, і шифрування, і вбудований Google Assistant. Також, він мав і унікальну функцію у форматуванні повідомлень - при надсиланні можна було змінити розмір тексту в кожному повідомленні,що чудово показувало інтонацію і додавало більше “життя” у переписку. Були також цікаві візуальні ефекти.

Та, на жаль, через низьку популярність, нульове просування продукту, а також відсутність його розвитку - він не прожив навіть 3 років.

З Duo ситуація кардинально інша.

How to use Google Duo | TechRadar
Мобільний інтерфейс Duo
Google Duo video chat is now available on the web - The Verge
Веб-інтерфейс Duo

По якійсь незрозумілій мені причині - саме цей додаток вбудовувався в Android так, як перед цим робили з Hangouts, хоча з Allo просто вирішили цього не робити.

Як результат - сервіс став достатньо популярним і якісним. Більш того - він був вбудований навіть в розумні колонки від Google - Nest.

Цікавою фішкою саме цього сервісу став режим “Knock Knock" - коли один абонент телефонував іншому, то отримувач дзвінка міг відразу бачити відео з камери того, хто телефонує. Це, звичайно, можна було вимкнути, проте не одразу цю функцію додали.

Також там були різноманітні візуальні ефекти і навіть покращення голосу співрозмовника.

Та все ж,і він був нещодавно закритий, проте цього разу все не так погано. Прожив Duo майже 6 років і переродився у Google Meet.

Google Meet

Скріншот веб-версії Meet для зустрічей
Інтерфейс Meet під час зустрічі
Скріншот веб-версії Meet для особистих дзвінків (досі працює за адресою duo.google.com)

Сервіс, як не дивно, теж для відеодзвінків, проте цього разу - групових і з вбудованим текстовим чатлм під час них. Був представлений незадовго після Duo - наступного 2017 року.

Спочатку його показали як сервіс виключно для бізнесу - аналог Microsoft Teams, Discord, Slack. Інтеграція в офісний пакет Workspace цьому дуже допомагала - швидкий доступ до нарад з пошти чи документів є надзвичайно зручним і зараз.

Проте, в компанії все ж вирішили хоч щось спростити для звичайних людей і інтегрували базовий функціонал Duo в Meet. Наразі цей сервіс існує і функціонує як для бізнесу (зі збільшеним лімітом користувачів у відеонарадах), так і для звичайних персональних користувачів (з фішками по типу кадрування відео, фонами і подібним - безкоштовно).

І так, через заміну Duo Meet'ом - все ще зустрічаються певні програмні проблеми на пристроях, де Duo вбудований і має бути замінений Meet'ом.

Мобільний інтерфейс дзвінка
Мобільний інтерфейс зустрічі
Екран входу в зустріч з мобільного додатку
Список дзвінків і зустрічей в мобільному додатку

Проте наразі - це ледь не найякісніший сервіс саме для відеодзвінків та нарад, хоч особисто мені неясно, чому Google, з усіма їхніми потужностями, для бізнес-клієнтів досі по ліміту одночасних учасників нарад відстають від того ж Zoom (500 у Meet проти 1000 у Zoom та MS Teams). Проте, якщо брати можливості саме для презентацій - то той же Zoom пропонує всього 50000 місць проти 100000 у Meet (Teams дає всього 10000). Але всі ці цифри актуальні лише для компаній, і це важливо.

Google Chat

Скріншот з окремого клієнту Чату
Скріншот з окремого клієнту Чату (групові чати)

І останній “винахід" компанії - це добре забуте, хоч і нещодавнє, минуле.

Фактично - це нащадок Hangouts (саме його, а не Allo, на жаль). Різниця невелика насправді - функціонально все те ж саме, тільки відеодзвінки перенаправляють в Meet.

Проте, завдяки розвитку Gmail і їхнього мобільного клієнта - і чат, і відеонаради тепер вбудовані туди, а це означає, що будь-хто з обліковкою Google, навіть користуючись лише поштою, має зручний доступ і до засобів швидкої комунікації. Та для Chat є і окремий клієнт, якщо у людини є бажання ним користуватись.

Скріншот з вбудованого в додаток Gmail чату
Скріншот з вбудованого в додаток Gmail чату (групові чати)

З нового, порівняно з Hangouts - це більш зручна організація, вище згадана інтеграція в сервіси компанії, реакції на повідомлення та більше різноманіття вкладень, котрі можна надіслати користувачу.

Насправді, цей месенджер саме у додатку Gmail має найбільшу зручність - користувачі можуть не виходячи з нього переписуватись, листуваттсь необхідною формальною поштою, влаштовувати наради та просто дзвінки, і створювати та керувати груповими чатами.

Але для того, щоб користуватись ним на ПК - в нього є і веб-версія.

Веб-інтерфейс Чату

Google Voice

Google Voice (by Google)
Інтерфейс Google Voice на десктопі і мобілках

Існує також такий сервіс ІР-телефонії. Він є одним з найстаріших сервісів для комунікації компанії Google і працює й досі. Суть проста - платиш абонплату і можеш телефонувати через інтернет на мобільні, стаціонарні телефони та між користувачами Voice, бо вони теж отримують свій номер за абонплату.

Проте, сервіс в Україні офіційно недоступний.


На момент написання цього тексту - це всі сервіси для швидкої комунікації від Google за весь час. Про електронну пошту я не згадував окремо саме тому, що це більше формат “повільного” листування, де можливо і потрібно більше написати за один раз, з форматуванням, даними і т.п., тобто це точно не для швидкого листування.

Хоч мої теплі спогади і тісно пов'язані саме з Hangouts, я досі вважаю, що додаток, який би поєднав Allo і Duo в одне ціле, при цьому який би був грамотно просунутий за допомогою всіх потужностей рекламного сервісу від Google - міг би стати чудовим і гідним конкурентом сучасним Viber, Telegram і WhatsApp. Проте не варто забувати, що Google, як корпорація-власник найпопулярнішої мобільної ОС, може хоча б якось більш-менш адекватно захищати дані користувачів, тому сучасний Чат і Meet, як на мене, варто розглядати якщо не як основний спосіб комунікації з друзями і знайомими, то хоча б як резервний (адже занадто багато інформації циркулює мережею стосовно проблем з безпекою у найпопулярніших месенджерів).

Хочу зазначити і пояснити, чому тут нема покращеної версії SMS - RCS, яку активно просуває компанія Google. Річ у тім, що цей стандарт не є власністю і не створений ними, а був заснований ще у 2008 у GSMA, згодом почавши все більш тісну інтеграцію у мобільні пристрої для поступової заміни SMS. Те, що Google просуває цю технологію і вбудовує її в свою ОС - це неодмінно добре, проте наразі вона катастрофічно погано працює і користувачів у неї набагато менше, ніж у будь-якого мінімально відомого месенджера. При цьому, іноді при увімкненні цього протоколу - він просто не працює. Тож це все ще дуже недороблено, на жаль.

Ось така підбірка вийшла, сподіваюсь, вам було цікаво!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Oleksii
Oleksii@Kingracer

490Прочитань
1Автори
11Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Google I/O 2024 - штучний інтелект і нічого більше

    Вітаю. Вже традиційно навесні компанія Google проводить щорічну презентацію Google I/O. Цього року, очікувано, вся увага на Keynote прикута до штучного інтелекту.На жаль,деякі деталі і терміни я не дуже розумію, тому їх покрити повністю не зміг, за це вибачте і приємного читання!

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Google Play Services - оновлення без оновлень?

    Побутує думка, нібито смартфони на Android досить швидко перетворюються на гарбуз через коротку підтримку оновленнями ПЗ від виробника. Тут я спробую показати протилежне.

    Теми цього довгочиту:

    Android
  • Galaxy Unpacked 2024 - чим Samsung НЕ здивували

    Все, що показали - було злито за тиждень чи навіть раніше до події. Тому, якщо ви вже ознайомились зі зливами тиждень-два тому - сенсу читати далі немає, чесно :) Всіх інших - вітаю, спробую таки пояснити, шо ж це за S24 series і яке воно.

    Теми цього довгочиту:

    Samsung

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається