Мистецтво бунту. Sex Pistols — God Save the Queen | розбір обкладинки

Sex Pistols: Brighton hosts show of work by the band's artist - BBC News

Здається Джемі Рід передчував популярність панк-року ще задовго до його популярності. Наприклад, на його картині «Monster on a Nice Roof» зображено гігантського зеленого монстра, що сидить на даху будинку, а навколо його грозові храми. Це ніби пророцтво, де монстр — це панк-рок.

Те, що сталось із Великою Британією у 1977 році, пояснюють по-різному. Тоді на обкладинці синглу Sex Pistols «God Save the Queen» очі Єлизавети ІІ закрили назвою пісні, а рот назвою гурту. Такий вчинок вважався грубим. Хоча хтось бачив у цьому втілення найрадикальніших ідей авангарду 20-го століття.

Sex Pistols Cover Artist Jamie Reid Dead at 76 | Hypebeast

За словами мистецтвознавця Джонатана Джонса, на мить це породило по-справжньому дику атмосферу насильства і бунту. Він ніколи б не зміг принести додому альбом «Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols» через його кричущу обкладинку з рожево-чорними написами на жовтому фоні.

Тому найголовніше, що можна сказати про роботу Джемі Ріда: він дійсно вмів бути грубим і вульгарним. Це він у 2012 році створив плакат Free Pussy Riot в підтримку російських феміністок-панків, яких владімір путін засудив за блюзнірство. Ну тобто, він вважав панк-рок чимось революційним, що постане як проти британської влади, так і проти диктаторського режиму пітуна.

Так ось, повернімось до обкладинки: існує декілька її варіацій, але найпопулярніша з них — чорно-біле фото Королеви на фоні прапору Великої Британії [Union Jack flag]. Очі й рот Єлизавети ІІ вирізали, а натомість на ці місця вставили написи різними шрифтами, вирізаними з газет. Сильний контраст з прапором змушує нас зосередитись саме на ньому, а не на Королеві, що робить її менш важливим об'єктом. Своєю чергою вирвані частини її голови символізують супротив суспільства проти монархії.

Видалені очі означають, що королева закриває очі на безлад, який відбувається навколо. Хоча таке ставлення до королівської сім'ї суперечило традиціям, радикальне мислення — це основний елемент часу, в який жив Джемі Рід.

Jamie Reid — God Save the Queen. Born in 1947, Jamie Reid lived during… |  by Dan Brady | FGD1 The Archive | Medium

Ще одна версія цієї обкладинки зображує Єлизавету ІІ зі шпилькою у роті [популярна деталь панків], ніби художник змушує її замовкнути. А свастика на її очах лише підкреслює його думку щодо королівської сім'ї.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

417Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається