Мистецтво фанократії: сила емоційного зв‘язку в бізнесі

Mono використовують гейміфікацію, гурт Coldplay світлодіодні браслети на своїх концертах, The Rattle об‘єднує музикантів та айтівців для спільнодії, а деякі музичні виконавці створюють фан-клуби, у яких пропонують першочерговість купівлі квитків. І все це про досвід взаємодії на яких будується фандом.


Я у захваті від книги “Фанократія. Перетворення фанів на клієнтів і клієнтів на фанів”, тому тут буде багато інформації з неї.


В суботу на бiзнес-iвенті "Лабораторія онлайн бізнесу", Олег Гороховський розповів, що вони в Mono створюють не просто продукт, а досвід взаємодії з клієнтами. Це якраз те, що я описувала в своєму телеграм-каналі “Кудряве чтиво” і чому зараз нікуди без побудови фандому!

Але сьогодні більш детально про цей "досвід" на прикладах успішних бізнесів по усьому світу та в розрізі українських компаній.


Монобанк вирізняється підходом у взаємодії з клієнтами, створюючи сильну емоційну прив'язаність через гейміфікацію продукту. Як приклад: система щомісячного обрання кешбеку та запуск сервісу "Банка" без якого зараз волонтери не уявляють свого життя. Вони зробили користування банківськими послугами буденним і легким, а не нудним заняттям, тому молодь — їхні фани.


Британський рок-гурт Coldplay використовує світлодіодні браслети на своїх концертах. На вході кожному фану видають браслет, підʼєднаний до системи, керованої концертною командою гурта за допомогою радіо. Браслети світяться різними кольорами на запʼястях слухачів, і створюють одночасне світлове шоу, частиною якого є кожен із фанів. В такі моменти натовп стає одним цілим із музикантами, створюючи спільний, різнокольоровий організм, що блимає одночасно.


Open House Party — американське радіошоу, яке існує вже більше 30 років для того аби конкурувати зі стрімінговими платформами Spotify, Apple Beats та іншими, пропонують дещо більше, ніж просто прослуховування хітів.

Джерело: сторінка Open House Party
Джерело: сторінка Open House Party
Суть шоу в тому, що суботнього вечора відбувається велика вечірка, на яку приходять зірки музики, долучаючись до присутніх людей у студії, а слухачі можуть додзвонюватися, щоб стати її частиною. Коли вони вмикають шоу, то чують зірок, відчувають захват аудиторії та дізнаються всі новини через поставлені телефоном і на інтернет-сторінці запитання. Для багатьох фанів музики захоплення від Open House Party — це значно більше, ніж простий плейліст на стримінговому сервісі, бо тут є взаємодія з іншими, схожими за вподобаннями людьми.

Автори шоу вибудували фанократію з мільйонів музичних фанів, які разом слухають Open House Party у суботу ввечері. Їхнє шоу не замінили онлайн ресурси, адже вони видумали спосіб, як побудувати безпосередній взаємозв’язок із фанами. Вони зрозуміли, що фани віддані Open House Party, оскільки музика для них є чимось значно більшим, ніж просто продуктом (піснями).


Об‘єднати представників ІТ і музикантів — звучить чудернацько, але не для компанії The Rattle. В цій компанії люди з різних сфер діяльності, з різними цілями чудово працюють пліч-о-пліч і заряджають одне одного.

Місячне членство в The Rattle включає безплатне користування ультрасучасними музичними студіями, допомогу інженерів, продюсерів, творчі площі, коворкінги, кураторів, майстер-класи, різні заходи, індивідуальне навчання й багато іншого в спеціальних місцях по всьому світу.

«Ми бачимо унікальну співпрацю між ІТ-компаніями та артистами, якої не могли б і уявити, — пояснює Кріс Говард, СЕО The Rattle. — Приміром, айтівці пояснюють музикантам, що пісні - це не єдиний спосіб заробити гроші.  В ІТ-стартапах є багато варіантів залучити кошти, і для процвітання такі компанії мусять активувати різні ресурси. Вони вчать музикантів такого підходу, допомагаючи з так званими халтурами, як, приміром, приватні виступи вдома, а це дуже круто. І така співпраця відбувається щодня».

Фанократія на прикладі виконавців є найбільш зрозумілою, але не усі вміють монетизувати свої фан-клуби, як це зробили гурти про які поговоримо далі.

Cherry Tree гурту The National, Warehouse від Dave Matthews Band i The Vault Джека Уайта є прикладами клубів, де фани сплачують річні внески, за які отримують спеціальний, першочерговий доступ до купівлі квитків.


І наостанок, український бізнес, який на мою думку робить успішні кроки в побудові фандому — Нова Пошта. Спочатку завдяки присутності у кожному місті України, пізніше завдяки додатку, який з‘явився одним із перших серед логістичних компаній, а зараз завдяки близькості зі своїми клієнтами, адже поштомати та відділення є практично біля кожного в радіусі одного-двох кілометрів.


Якщо знайшов/ла інсайт у матеріалі — поділись в коментарях або розкажи про цей матеріал іншим!)

А якщо хочеш обговорити — стукайся в інстаграм!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Кудряве чтиво
Кудряве чтиво@kudriave_chtyvo

Вікторія Ярощук про нонфікшн

2Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 30 вересня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається