Monobank: секрети успіху сервісу з котиками

📍Передумовою для появи монобанку стала націоналізація найбільшого українського банку – «Привату», про яку було оголошено в грудні 2016- го. Його колишні топменеджери вирішили створити IT-компанію, яка б розробляла для банкірів готові технічні рішення. Так з'явилася Fintech Band.

🔎За словами Олега Гороховського, вони шукали собі банк-партнер, який би взяв на себе функції бек-офісу, а розробку продукту, його супровід і продаж Fintech Band хотіла залишити за собою.

🏦Спочатку планувалося партнерство відразу з декількома банками. Але в підсумку домовилися про ексклюзивне співробітництво з Universal Bank. Незадовго до цього його купив Сергій Тігіпко – один із засновників і колишніх співвласників все того ж ПриватБанку.

💸Fintech Band інвестувала в проєкт «монобанк» близько $5 млн, ще $4 млн вклав Тігіпко.

💡У жовтні 2017-го Fintech Band почала бета-тестування свого додатку. В процесі брало участь близько 18000 користувачів. Офіційний вихід монобанк на ринок відбувся 22 листопада.

🤩Відразу після появи проєкт наробив багато шуму, оскільки впровадив декілька ноу-хау.

✔️Перше, що зачепило користувачів – віддалене обслуговування. За карткою не потрібно було їхати до банку. На ринку, де всі банки працювали з клієнтами по-старому – через відділення і менеджерів – це було в дивину.

✔️Друге – банк був готовий платити кешбек живими грошима, а не бонусами. Такого до mono ніхто не робив. Тобто банківська картка ставала інструментом не тільки платежу, а й заробітку.

✔️Третє – сам додаток, яке теж став предметом обговорень. Додаток вийшов на рідкість зручним і продуманим.

👥На момент запуску монобанк у Fintech Band працювало близько 150 осіб (не рахуючи служби підтримки моно), офіс компанії розташовувався в Дніпрі. Картки клієнтам розвозили співробітники банку або ж їх можна було забрати самому в одній з 30 точок видачі.

📈Старт вийшов більш ніж вдалим. Перша картка поза тестової групи була видана в жовтні 2017-го, а вже 13 лютого 2018 року сервіс зареєстрував 100 000 клієнта, в липні – 300 000-го. У цьому ж році він був визнаним найкращим українським FinTech-стартапом за версією PaySpace Magazine Awardsі «Необанком року» від FinAwards.

1️⃣Перший мільйон користувачів необанк залучив у травні 2019 року, а у 2020 році лічильник його клієнтів подолав показник у 2 000 000. Щоб досягти такої значної цифри йому знадобилося всього 2,5 роки.

📌Наприкінці серпня 2023 року видання CNBC включило Monobank до глобального рейтингу найефективніших 200 фінтех-компаній світу. Кількість клієнтів, яку обслуговує необанк, складає вже понад 7,6 млн.

🧮Що стосується вартості продукту, то Олег Гороховський вважає, що оцінка monobank може сягати понад $1 млрд.

Також співзасновник monobank розповів про основні секрети успіху, серед яких:

▪️Бути щирим з клієнтами. Якщо є найменший шанс пояснити клієнтам мотиви тої чи іншої дії чесно, ніколи не варто придумувати маркетингову нісенітницю. Клієнти можуть зрозуміти і пробачити непопулярні дії, мотиви яких розуміють, але практично ніколи не прощають, якщо ловлять тебе на брехні.

▪️Не робити прихованих тарифів і непрозорих умов продуктів. В довгу, це завжди виграшна стратегія. Якщо ти проектуєш тарифи і продукти в надії, що клієнт щось не зрозуміє і ти «взуешь лоха» — ти сам «лох».

▪️Якщо ціна врегулювання проблеми клієнта нижче вартості його залучення — вирішувати питання на користь клієнта, не вникаючи в деталі. Виняток можуть становити ті, хто виносить питання в публічну площину. Тоді треба розбиратися в нюансах, вирішувати питання справедливо і так, щоб такий кейс не привів до масових аналогічних звернень.

▪️Залучення клієнта — це тільки початок історії. Регулярне використання продукту — головна мета продавця.

▪️Прибуток — це не причина, це завжди наслідок правильного продукту і правильної стратегії. Твій продукт повинен створювати додаткову цінність в очах клієнтів і лікувати якусь клієнтську біль, і тоді у тебе може бути буде прибуток.

▪️Простота — найскладніше в проектуванні продуктів, а складність — найпростіше.

▪️Завжди згадувати автора ідеї і не приписувати собі чужі заслуги. Слава і марнославство майже завжди важливіше грошей. Якщо ти платиш менеджеру високу зарплату, це не означає, що ти можеш видавати його ідеї за свої. В іншому випадку тебе будуть оточувати дурні, або ж ідеї в компанії будеш придумувати тільки ти.

▪️Якщо правильний співробітник приходить до тебе за підвищенням зарплати — це твоя недоробка. Правильні люди повинні отримувати таку зарплату, щоб не думати про те, як завести з тобою цю важку розмову. Зазвичай до такої розмови готуються пару місяців, і ще потім стільки ж аналізують, чи все я правильно сказав. Це дуже знижує ефективність.

▪️«Краще дружба, заснована на бізнесі, ніж бізнес, заснований на дружбі».

▪️Краще шкодувати про те, що зробив, ніж про те, що не зробив.

▪️І, під кінець, закон всесвітнього тяжіння в бізнесі (в побуті теж прекрасно застосовується, якщо що): краще з розумним втратити, ніж з дурним знайти.

Залишайте свої реакції, якщо ви бажаєте дізнаватись більше про історії успіху і інших компаній!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.3KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається