Публікація містить рекламні матеріали.

Мова і язык: аналітика, критика, аспекти

Мова — це нативний інструмент впливу. Втім, є такий мовний розподіл:

undefined

В Україні всього 3 міста, які мають населення численністю понад 1 мільйон осіб, це Київ, Харків і Одеса. 2 Як ми бачимо, майже всі з них - в більшості російськомовні. Також, є менша категорія, від 500 тисяч до мільйона: Дніпро, Донецьк, Запоріжжя та Кривий Ріг. І знову те саме, всього лиш 1 місто не є таким.

Нерідко, матеріали різними мовами, зокрема російською та українською відрізняються.

З таких можна виділити по істині народний ресурс - Вікіпедія. На жаль, багато українців читають її російською, чого краще не робити: таким чином українці просто підіймають її, хоча там подекуди щось замовчується, десь кому треба щось “нітакадназначна”, роблячи це замість розвитку українськомовного розділу онлайн енциклопедії. “Там статей менше” - люблять виправдовуватись ті, хто любить нічого не робити. Користуючись випадком, раджу поповнювати українську вікіспільноту. Ви важливі для розвитку!

Також, давно доведений факт, що у російському продукті українців зображають як “тупеньких салоїдів у шароварах та вишиванках, яким би тільки у кнайпі горілочку попити, та пісню українську, звісно про поле, заспівати”.

Карикатура (що іронічно, з неправильно намальованим триколором відповідно до розташування українського стяга)

Отже, проаналізуємо важливі моменти:

Законність використання

Як щодо законності використання російської мови взагалі?

Наприклад Разумков, колишній голова Верховної Ради, сказав, що розмовляє російською на ефірах, щоби показати, що “захищати російськомовних” тут не треба:

… Я використовую російську мову під час ефірів …

Разом з тим міського голову Харкова Ігора Терехова штрафують за російську на ефірах. І що це значить, є кого рятувати чи що це взагалі таке було??

Скоріше - ні, тому що Касаційний суд Харкова скасував цей штраф. Тарас Кремінь, мовний омбудсмен, який сам розпорядився виписати такий штраф висловився:

Ми відстоюємо права громадян України на інформацію та послуги державною мовою незалежно від сфери, де відбулося порушення: чи це соцмережі, чи це обслуговування, чи публічні виступи. Але кожен міський голова, кожен держслужбовець, кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою і ніхто не має права порушувати цей священний обов’язок

Методика

Також, подекуди критикується й методика “примусової українізації”. Ну, якщо почалась примусова, то була й лагідна?

Хм, щось не бачив, щоби за українську мову платили надбавку, хоча, особливо помітно було, що українські блогери використовували російську мову банально тому, що авдиторія цією мовою була більша, тому що через русифікацію, окрім росії їхню мову знають у Казахстані, Україні, Білорусі та інших країнах, що раніше були поневолені в тюрмі народів СРСР. Таким чином, через ці умови, вести російською було банально вигідніше, що, звісно, шкодило українському контенту.

Чи ще приклад: відеоігри. Погодьтеся, якби іграм з наявною українською локалізацією скорочували б податки, то видавники з більшою увагою ставилися до нас.

Гостросоціальні теми, про які не можна мовчати. Поговоримо?

Чи є недобрими штрафи за використання російської мови на ефірах? Чи введуть штрафи за просте спілкування російською, як цього нарікають захисники языка?

Прошу вас до відкритої розмови, на якому побудовано суспільство Говоріть і чуйте!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Розмова
Розмова@news

1.7KПрочитань
0Автори
10Читачі
На Друкарні з 7 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається