Мурашник - це окрема держава?

Вітаю панство. Зібравши інформацію котру я знаю про мурах, я дійшов висновку, що мурашник - це справді окрема держава і сьогодні я хочу розповісти вам чому.

Хто ж такі мурахи?

Звичайно, щоб говорити про устрій життя мурах, варто розібратися хто це такі і з чим його їдять.

Мурахи - це комахи, яких відносяться до перетинчастокрилих(сюди ж відносять бджіл, ос, шершнів, джмелів) і також їх називають так званими суспільними комахами, які утворюю власні колонії і мають власний устрій в ньому.

А тепер давайте відповім на одне питання, яке могло у вас виникнути

Мурахи відносяться до перетинчастокрилих? У мурах є крила? Що в біса?
Мураха з крилами

У мурах крила з'являються тільки у певних особин в період спарювання. Усі самці мають крила і після спарювання гинуть, а самиці зберігають сперму самців і вони шукають місце для мурашника, в якому стануть королевами. Залежно від виду королев може бути декілька, може не бути взагалі, або лише одна.

Зазвичай, вся колонія складається з безплідних самок, і статевозрілих самців і самиць. Безплідні самки це робочі особини, які мають величезну кількість різноманітних ролей у житті мурашнику від його захисту до збереження в собі певних речовин. В загальному, мурахи вважаються однією з найрозвиненіших груп комах.

Також особливим і є побудова їхнього гнізда(мурашника), в них є кладовища, корівники, солярій, зимувальна камера, камера королеви, зерносховище, ясла, холодильник, тощо. Кожна кімната несе свою роль.

Кладовище - туди, що логічно, зносять трупи загиблих мурах

Корівники - там вони тримають і вирощують попелиць

Солярій - там мурахи гріються в теплу пору року

Зимувальна камера - що логічно, там вони зимують

Камера королеви - місце де знаходиться і живе королева

Зерносховище - місце зберігання зерна, насіння

Ясла - там вирішуються нові особини

Холодильник- там зберігаються трупи вбитих тварин

То чому ж мурашник можна вважати окремою державою?

Мурахи мають багато особливостей, а чи ви знали, що в мурашнику можлива справжня громадянська війна? Або що вони здатні влаштовувати війни з іншими мурашниками? Чи знали ви, що певні мурахи не будують свої мурашники, вони приходять в готовий мурашник і захоплюють там владу? Ви знали, що мурахи беруть рабів? Ви знали, що мурахи можуть бути наркоманами? Якщо подумати, справді, дуже особливі істоти)

Почнемо з першого.

Громадянська війна у мурашнику

Що до цього призводить? Все просто, поява нової королеви. Як тільки з'являється нова королева, це може спричинити конкуренцію між існуючими королевами у мурашнику, мурахи почнуть займати сторону однієї з королев і почати боротьбу за місце жити в цьому мурашнику. Далі два варіанти, або одна зі сторін програє і всі хто був за неї гинуть. Або ж, одна зі сторін повинна покинути мурашник. Є види і ситуації, коли в одному мурашнику може існувати декілька королев, але це компенсується спеціальними пристосуваннями, для уникнення конфлікту.

Революція в мурашнику

Прочитавши цю підтему, ви можете припустити, що це буде пов'язано з громадянською війною у мурашнику, але ні. Певні види мурах, можуть нападати на інші мурашники, з ціллю захопити “рабів” або їжі, а іноді взагалі взяти під контроль весь мурашник. Іноді це може бути навіть один вид мурах, але різні мурашники, які ведуть боротьбу за виживання. Більш детально.

В світі існують мурахи рабовласники.

Перед вами мураха виду Formica sanguinea. Цей вид зустрічається і в Україні. Цей вид дуже полюбляє бурих мурах, тож часто нападає на їхні колонії з ціллю викрасти їх яйця. Коли з викрадених яєць, виростають дорослі мурахи, вони сприймають викрадачів за своїх і починають на них працювати, зазвичай нянями. Але іноді їх методи є і більш жорсткими, матка вбиває до цього правлячу верхівку у мурашнику бурих мурах і починає наводити там свої порядки, ставши новою королевою там. Деякі вили південно американських мурах, взагалі втратили здатність доглядати за личинками, бо через будову щелеп, вони не здатні їх годувати, тож вони користуються послугами викрадених рабів. Зазвичай, напади рабовласників успішні, бо вони є більшими і міцнішими, ніж майбутні раби.

Polyergus rufescens

Наркоманія і мурахи

Про це я вже якось розказував у довгочиті “як уживається природа”. Все просто, акації треба захист, тож вона надає їжу і житло деяким мурахам, заради солодкого нектару, мурахи життя покладуть. Він викликає у колонії сильне звикання і вони не можуть споживати іншу їжу, окрім як нектару. Яскравий приклад наркоманії у природі.

Ось такий короткий, але доволі змістовний довгочит, сподіваюсь він вас сподобався. Вибачте, що довго не було!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Стрічка
Стрічка@strichechka

2.2KПрочитань
6Автори
60Читачі
На Друкарні з 24 квітня

Більше від автора

  • Порівняння з природою і чому вони не коректні

    Я давно тут не зявлявся і ось прийшов все таки надумав написати цього довгочита. Зазвичай тут я вам пишу усілякі цікаві біологічні факти, але сьогодні моє натхнення стикнулося з дилемою нашого суспільства.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія
  • Поговоримо про розмноження

    Недавно в тік тоці, під одним відео побачив коментар “Любов - це біологічне явище розмноження” і мені стало погано, тож мене це наштовхнуло на тему довгочиту.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія
  • Віруси це просто?

    Ох і давно мене тут не було і ось в пору усілякої зарази прийшов до вас з новими цікавинками.

    Теми цього довгочиту:

    Біологія

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Ваш довгочит дуже цікавий! 🤩

Завтра його буде опубліковано в Twitter та на Facebook Друкарні.

🔸https://www.facebook.com/drukarniaua

🔸https://twitter.com/drukarniaua

Вітаємо!

Вам також сподобається