Музика натхненна іграми. Частина 1. Брама Балдура 3 (Baldur Gates 3)

Наштовхнувшись на днях на пару до того невідомих мені музичних цікавинок, створених по мотивам ігор, у мене виникла ідея зробити підбірку таких пісень. Але коли я почав згадувати їх всі, стало зрозуміло, що тема аж надто обширна для одного тексту. Тож ідея однієї підбірки-огляду змінила форму на серію з поки важко передбачити скількох частин.

В 2023 році було не так багато подій що мали яскраво позитивний відтінок, і одним з таких став вихід Брами Балдура, феноменально успішної гри, яка навіть отримала український переклад. І, як часто буває, яскрава гра породила і хвилю яскравої творчості, в тому числі і в музиці.

Враховуючи що першоджерело ще достатньо свіже в пам’яті, з нього я пропоную почати. При чому основний акцент тут буде на авторські пісні. Оригінальний саундтрек гри вийшов дуже вдалий і тому на нього є вдосталь якісно зроблених каверів, але каверами здивувати важче, тож я згадаю наприкінці лише кілька найпримітніших.

Оригінальні пісні

Почати варто з визнаного майстра створення пісень по мотивам ігор і серіалів: Miracle of Sound (цікаво, чи буде в серії підбірка хоч по одній грі де не буде його робіт). І першою його піснею вартою згадки буде “Whatever Comes Our Way”, прекрасний, мелодійний гімн присвячений цій грі.

Whatever Comes Our Way by Miracle Of Sound

Ще одну пісню він присвятив Карлах, біглянці з пекла, що стала однією з улюблениць більшості гравців.

Heart Of Flames

При чому якщо Miracle of Sound присвятив Карлах ліричну пісню, то Джонатан Янг заморочився з тим щоб підібрати музичний жанр під кожного персонажа про якого він робив пісню, відповідно до характеру самого персонажу. У випадку з Карлах, це стала весела фолкова пісня, яка має певний ковбойський вайб Дикого Заходу.

KARLACH SONG - "Devil With A Heart Of Iron"

Для Шедоухарт (або, як її переназвали наші перекладачі: Тінесерди) він присвятив печальну але красиву балладу в бардівському стилі.

SHADOWHEART SONG - Bardcore inspired by Baldur's Gate 3

Вампір Астаріон отримав похмуру і дещо агресивну пісню:

ASTARION SONG - "The Pale Elf"

Ну а магу Гейлу дісталась бардівська пісня, з мелодією що місцями трошки нагадує “бардівську пісню” Blind Guardian.

GALE SONG - "Wizard Of Waterdeep"

Окрім персональних присвят, знайшлось місце і для пісень загалом присвячених грі. Пара з них навіть були проспонсоровані видавником (Янг вже доволі давно зарекомендував себе на ютубі, тож студії часом звертаються до нього будучи впевнені в якості). Для пісні “Answer The Call” він залучив ще і двох колег: Кольма Р. МакГіннесса і Рейчел Харді.

Answer The Call

Ще однією піснею зі спонсорським відео стала весела пісенька про свята в Балдурі випущене в різдвяний період:

BALDUR'S GATE SONG || "On A Holiday"

Барама Балдура 3 це дуже варіативна гра, де гравцю доводиться робити чимало непростих виборів. Цьому факту присвятили свою пісню Aviators:

Aviators - Make Your Move

Ще одну примітну пісню присвячену Шедоухарт написала Маліна Роуз. Музика написана в стилі достатньо близькому до оригінального саундтреку, а комбінація двох голосів додає їй певної містичності.

"Guide Me"

А от вже згаданий Кольм Р. МакГіннесс став ще одним автором присвяти для Карлах. Він написав красиву і дещо печальну баладу “Unchained”, яка звучить дуже автентично для сеттінгу завдяки вдалому вибору інструментів.

"Unchained" - KARLACH SONG

Кавери

Почну я з одного з своїх улюблених ютуберів, що вже не раз дивував тим, що брав пісню з якогось першоджерела і не просто робив метал кавер, а розкривав весь її прихований потенціал. Не оминув Skar і Браму Балдура. Пісня “Down By The River” стала однією з найпопулярніших для таких каверів, але його версія на мій погляд вийшла найкращою і найдрайвовішою.

Baldur's Gate 3 - Down By The River (Epic Metal Cover by Skar)

А далі відбувся колаб який я не очікував, але якому я був дуже радий, оскільки в кавері на пісню “Raphael’s Final Act” об’єднались двоє моїх особистих фаворитів на поприщі метал ютубу: Skar і (дуже активно вище згаданий) Джонатан Янг. Вийшло епічно, зловісно і дуже по готичному драматично. Ідеальне звучання для фіналу демонічної арки.

Baldur's Gate 3 - Raphael's Final Act (Epic Metal Cover by Skar) | feat @jonathanymusic

Також варто відмітити інструменталку з метал версією головної теми гри, яку зробив канал з абревіатурою AALLF. Вийшло доволі епічно і масштабно по звучанню. Так і уявляється як це виконується повним оркестром.

BALDUR'S GATE 3 - Main Theme | Epic Metal Cover

Ну і наостанок хочеться ще відмітити ще японську версію однієї з пісень від каналу Just Cosplay Sings. Якось цей переклад особливо органічно вписався в музику.

[JAPANESE VERSION] Down By The River from Baldur's Gate 3

До цієї гри все ще продовжують виходити нові пісні. Джонатан Янг дуже схоже планує написати пісні про всіх персонажів, тож щонайменше від нього ще можна очікувати нового матеріалу. Але думаю на цьому, принаймні поки що, підбірку пісень по Балдуру варто завершити на тому що вже є, а з часом до неї додасться ще кілька по деяким іншим іграм що викликали не меншу хвилю натхнення у музикантів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.3KПрочитань
2Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 1

    Рок 80их... Золота доба цього жанру. Купа яскравих гуртів і хітів які знає кожен. Я довго думав з якого боку підійти до цієї теми. Якщо писати окремо про кожного, то можна закопатись на роки. Тож давайте спробуємо так: новий плейлист, по мірі його наповнення коментарі на додане.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок і метал з важливим соціальним посилом

    Якщо подивитись на більшість пісень, то ви побачите що не так багато з них чіпає проблеми дискримінації, ветеранів, хвороб Не ті теми якими продаш музику. Та і важкі це роботи, як для створення, так і часом ознайомлення. Але є ті, хто готові співати про це. Про них і піде мова.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Рок проти цензури. Twisted Sister проти сенату

    В сьогоднішньому тексті я пропоную трошки відступити від огляду гуртів, музикантів і напрямів, а натомість зануритись в глибини музичної історії. А точніше в один з її найколоритніших епізодів. 1985 рік. Золота пора рок музики. І слухання сенату з виступом що увійшов в історію.

    Теми цього довгочиту:

    Історія

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається