НБП- як виник феномен 90-их ?

Передісторія

Почнемо як завжди з передісторії. Першими націонал-більшовиками себе називали німці Ернста Нікіша та читачі журналу “ Зміна Віх” Миколая Устрялова.

Першим хотілося б поговорити про націонал-більшовизм саме Ернста Нікіша, був опонентом Гітлера , етнонаціоналізму Гітлера він протиставляв “духовний націоналізм”, замість гітлерівської русофобії він був прибічником союзу з Радянською Росією бо важав що Більшовицька революція була не стільки марксистською скільки національна.

Ернст Нікіш

Другий же Устрялов, був білим емігрантом у Харбіні, але дуже швидко прийшов до ідеї що революція Більшовиків скоріш національна ніж марксистська, що СРСР це логічне продовження Російської Імперії . Ці свої ідеї він висвітив у журналі “ Зміна Віх” в котрому закликав білу еміграцію змінити своє ставлення до СРСР. Його праця не було не помічена в Москві, за що він зміг повернутись до Росії у 1935, проте вже в 1937 був розстріляний за шпигунство .

Проте варто віддати Устрялову належне, він по факту сформував сучасну ідеологію РФ.

Микола Устрялов

Предумови виникнення Націонал-Більшовизму на пост-радянській Росії

І так, 1991 рік, Радянський союз розвалюється, після так званих “ Гайдарівських реформ” ціни починають рости на очах. По всій країні починаються “рекети”, пограбування й вбивства. Як має на це реагувати пересічний житель ?

Багатьма падіння радянського союзу асоціюється як розвал Росії, бо більшість сприймала Союз як Росію, власне пізніше навіть “День незалежності Росії “ перейменують просто як “День Росії “ бо ніхто не розумів від чого була отримана незалежність .

«При виде этой толпы я понял: они как свиньи бросятся с утеса, как в евангельской притче. Я понял, что я впервые за Советский Союз, в тот самый миг, когда он погибал, я полюбил его» Олександр Дугін про “ Августовський путч” котрий поклав кінець СРСР .

Економічні реформи й рекети невільно наводили людей на думки що “ Раніше було краще “ .

Так в цьому симбіозі з бажання “ соціальної справедливості” та “ повернення колишньої міці” утворилась ідеологія Націонал Більшовизму 90-их .

Дім рад як такий собі символ епохи

Хто заснував НБП у 1993 році ?

З ліва на право: Олександр Дугін, Едуард Лимонов , Егор Летов

Засновника в партії було три, про кожного з них коротенько розповім

Едуард Лимонов

Почну я мабуть з найепотажнішого та найщирішого нацбола на честь котрого нацболів навіть стали називати. Це Едуард Лимонов. Народився 7 лютого 1943 року ,походив він з сім'ї НКВСника , дитинство провів у Харкові, в СРСР хотів побудувати кар'єру письменника, проте в 1973 році був вигнаний з СРСР і був вимушений переселитись в США, там його таланти не знадобились нікому і тому він стає безробітнім, а після сварки з дружиною ще й безхатьком поки не поселяється в притулку для бездомних, в той же час він починає одностатеві відносини з чоловіками, заможними й не дуже . Це все він описує в автобіографічній книзі “ Це я-Едічка “ , раджу хоч трохи почитати .

В кінці кінців у 1990 році він повертається в СРСР, критикує режим Горбачова, через рік після його повернення Союз розвалюється.

Едуард Лимонов в 90сті

Егор Летов

Не менш епотажним був співзасновник партії рок-музикант Егор Летов . Народився в Омську, в сім'ї військового . В 80ті роки створює власний рок-гурт “ Громадянська оборона”, але вже в 1985 по доносу він їде в психлікарню( там він продовжує писати пісні). Вже в 1986 він виходить з психлікарні, починаються гастролі а його популярність росте. На момент розвалу СРСР він був на піку популярності проте починає сумувати за Радянським союзом,в той же час він навіть створює гурт “ Коммунізм “ котрий оспівує радянське минуле .

Егор Летов в 90сті

Олександр Дугін

І завершу я розповідь мабуть найнецвкавішим , але найвідомішим членом НБП , Олександром Дугіним . Народився в сім'ї генерала-лейтинанта Головного розвідувального управління генштабу збройних сил СРСР.

В 1979 вступає в Московський авіаційний інститут але був відчислений . В 80тих роках був членом тае званого “ Чорного ордену СС” на чолі котрого стояв Євгеній Головін, організація сповідувала ідеологію національного соціалізму та окультизму . В той же час під псевдо Ганс Зіверс він випускає альбом “ Кровавий навіт “ . В 1988 році був членом Націонал-Патріотичного фронту “Пам'ять “ проте був вигнаний .

Олександр Дугін у 90сті

Ідеологія НБП

Як я вище написав ідеологія НБП була заснована на синтезі ідей “ соціалістичної революції “ та “ Реваншизму” . Розглянемо ж ідеї НБП більш подробно.

Неосталінізм: Нацболи виступають за Сталінську економічну систему, також Нацболи вважають Сталіна кращим правителем за всю історію Росії .

Реваншизм: Як не дивно але націонал-більшовики виступали і виступають за відновлення колишньої міці держави, сильну армію і поверненню колишніх кордонів .

Українофобія: НБП з самого свого початку виступали за приєднання до Росії регіонів Криму та Південо-Східних земель України.

Культ смерті : В партії просувався ідеал героїчної смерті за вірне діло

Культ молодості : Партія була розрахована на підлітків та студентів.

Мітинг нацболів

Кінець партії

Партія почала своє падіння доволі рано . Вже у 1998 році партію покинули Дугін та Летов. Партія починає так звані “ акції прямої дії “ вони передбачали несанкціоновані мітинги , захоплення будівель адміністративного значення та закидуваням яєць відомих особистостей . Воно і не дивно бо більшістю членами партії були підлітки від 16 років до 25 . По мірі свого дрейфування Лимонов вступав то в коаліцію з КПРФ , то в союз з ультраправими, то в союз з лібералами . Союз з останніми коштував йому підтримки багатьох членів партії котрі заявили що “ Лимонов продався лібералам “ , партія мабуть так і продовжила б деградувати якби у 2008 році її не заборонили .

Мітинг нацболів

Після 2008мого року

В 2011 році колишній лідер партії Лимонов створив нову організацію “Інша Росія “ , партія приймала участь у так званій “ Болотній революції” 2011 року . Після анексії Криму багато добровольців поїхало воювати за сепаратиські угрупування ЛНР та ДНР .

Нацболи в ЛДНР

Кінець організації можно сказати настав у 2020 році коли від раку горла помер Едуард Лимонов. Зараз організація “ Інша Росія” все ще існує проте це скоріше відголосок колишньої НБП , з одного боку багато нацболів зараз воюють на боці РФ, з іншого багато нацболів втікло в свій час в Україну від політичних переслідувань.

Плакат НБП
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Прапороносець
Прапороносець@iX0a6St3F1YHRJj

Ніколи не губи свою посмішку⚡⚡

229Прочитань
2Автори
4Читачі
На Друкарні з 18 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається