Нетворкінг: як налагоджувати корисні зв’язки

Нетворкінг заснований на теорії шести рукостискань, яку 1969 року висунули американські вчені Джеффрі Треверс і Стенлі Мілгром. Вони припустили, що двоє будь-яких людей опосередковано знають одне одного через 5 осіб. Тобто всього 6 соціальних зв’язків можуть вивести людину до будь-кого — від місцевого підприємця до Президента України.

Чи таким ефективним є нетворкінг як про нього говорять? Які можливості він надає підприємцю, які задачі вирішує та які переваги надає?

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Що таке нетворкінг зрозумілою мовою?

Нетворкінг — це створення і розвиток мережі корисних зв’язків. Це інвестиція в майбутнє: ви просто заводите знайомства, які стануть у пригоді в кар'єрі чи бізнесі. Що більше у вас таких знайомих, то більше можливостей. 

Існує кілька різновидів нетворкінгу:

1. За метою спілкування:

  • особистий — пошук друзів, однодумців, «своїх» спеціалістів (лікарів, юристів, будівельників тощо);

  • діловий — пошук корисних зв'язків для розвитку бізнесу та обміну досвідом. Професійна спільнота допомагає знайти колег, партнерів і клієнтів, намітити нові шляхи просування.

2. За моделлю поведінки:

  • позитивний — людина щиро і безкорисливо допомагає новим знайомим. Таку тактику часто використовують підприємці-новачки, щоб залучитись підтримкою, продемонструвати доброзичливість та надійність;

  • негативний — тільки корисливе спілкування. Людина використовує контакти для досягнення мети, а нових знайомих розглядає лише як засіб досягнення успіху;

  • змішаний — співпраця на взаємовигідних умовах, тобто модель win-win. Обидва учасники спілкування мають вигоду з нього, при цьому допомагаючи одне одному щиро. 

3. За способом спілкування:

  • офлайн — зустрічі наживо на бізнес-конференціях, майстер-класах, виставках, освітніх та розважальних заходах;

  • онлайн — спілкування через інтернет за допомогою месенджерів, на тематичних форумах чи по відеозв’язку.

Щоб успішно налагодити зв’язки, важливо дотримуватись базових правил нетворкінгу. Першочергово визначити, чого ви хочете досягти з його допомогою та складіть чіткий план дій.

Необхідно бути активним та брати участь у тематичних заходах офлайн чи онлайн, долучитись до професійних спільнот, форумів, чатів. Послідовність та терпіння — запорука успіху, адже нетворкінг вимагає певного часу, наполегливості, пошуку правильних підходів до спілкування з різними людьми. Ніхто не гарантує моментальних результатів. Це «гра в довгу», яка неодмінно принесе плоди. 

Бізнес-нетворкінг — налагоджуємо корисні зв’язки

Особливо важливим нетворкінг є для підприємців. Ефективність наявності корисних зв’язків у бізнес-середовищі неодноразово доведена. Розглянемо принцип бізнес-нетворкінгу на простих прикладах.

  1. Анна вирішила запустити свій онлайн-магазин. Замість того, щоб діяти самотужки, вона почала активно відвідувати тематичні конференції та вебінари, де познайомилася з досвідченими інтернет-маркетологами та власниками успішних магазинів. Ці знайомства допомогли Анні налагодити співпрацю з надійними постачальниками, отримати цінні рекомендації щодо просування бізнесу та знайти партнера для спільного проєкту. У результаті Анна успішно запустила свій магазин і досягла бажаних цілей.

  2. Арсен завжди хотів працювати в IT, але не знав, із чого почати. Тому він вирішив поспілкуватись на тематичних форумах та відвідувати івенти. Там він познайомився з айтівцями різних спеціальностей та зрозумів, що хоче займатись не програмуванням, а вебдизайном. Знайомий дизайнер підказав хороші курси, закінчивши які Арсен став фрілансером та заробляє на створенні дизайнів сайтів.

Звичайно, на практиці все може йти не так гладко та потребувати певного часу, однак налагодження правильних зв’язків рано чи пізно дасть свої плоди. 

Де шукати корисні контакти?

Існує багато способів завести корисні знайомства, зокрема:

  1. Відвідування ділових заходів — бізнес-семінарів, конференцій, майстер-класів, інтенсивів, тренінгів — на подібних зустрічах збирається багато фахівців, які можуть стати вам у пригоді. Зазвичай вони схильні до спілкування, тому на кава-брейку можна зав’язати розмову.

  2. Коворкінги — місця для ділових зустрічей та роботи. Там часто організовують різні заходи, де можна знайти однодумців чи більш досвідчених колег.

  3. Знайомства з друзями друзів — чудовий спосіб розширити мережу особистих контактів, адже вони можуть виявитися професіоналами в різних сферах діяльності.

  4. Онлайн-зустрічі та вебінари — зазвичай там є чат для спілкування між учасниками та спікером. Там можна відповідати на питання, демонструвати свою експертність та зав’язати розмові з іншими членами групи.

  5. Соціальні мережі та форуми в інтернеті — спілкування в тематичних чатах корисне як для особистих, так і для ділових зв'язків. Це можливість знайти знайомих за інтересами та потенційних бізнес-партнерів.

Мета нетворкінгу: які завдання розв’язують зв’язки?

Головна ціль нетворкінгу — розширити свою сферу впливу, отримати нові можливості для росту та розвитку як підприємця, налагодження ефективної взаємодії з профільними спеціалістами в різних галузях. Ділові знайомства допомагають розв’язати низку задач, зокрема:

  1. Розширення можливостей — що більше в підприємця бізнес-знайомств у професійному середовищі, то більші можливості для розвитку він має. У кожного члена бізнес-ком’юніті є свої ресурси, досвід та зв’язки. Нетворкінг відкриває доступ до цих ресурсів і потенційної співпраці.

  2. Кадрові питання — за даними Linkedin, понад 80% вакансій закриваються завдяки нетворкінгу. Адже знайти кваліфікованого, лояльного та надійного працівника буває складно, тому роботодавцю простіше та вигідніше запропонувати роботу знайомому спеціалісту.

  3. Пошук партнерів — мережа корисних контактів допоможе знайти людей для просування та розвитку бізнесу: від інвесторів до блогерів-інфлюенсерів.

  4. Оперативна комунікація з експертами — достатньо просто зателефонувати чи написати знайомому юристові, маркетологу, логісту тощо. Або спитати контакти надійного експерта в іншого підприємця, з яким ви маєте гарні відносини. 

  5. Розширення кругозору та мотивація до росту — розвиток людини багато в чому залежить від її оточення. Контакти з успішними людьми дають змогу навчитися чогось нового, перейняти досвід, працювати над собою і досягати високих результатів.

Висновки

Отже, нетворкінг — потужний інструмент для розвитку бізнесу та особистісного зростання. Уміння будувати та підтримувати ділові зв'язки відкриває нові горизонти та можливості для успіху компанії. Основна перевага бізнес-нетворкінгу — можливості та досвід, який можна отримати від спілкування з «колегами по цеху». Зв'язки з професіоналами з різних сфер можуть розширити клієнтську базу, знайти нових партнерів та інвесторів.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Бізнесмен
Український Бізнесмен@ukr_businessman

2.7KПрочитань
1Автори
31Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • Як відкрити товарний бізнес

    Товарний бізнес — вид підприємницької діяльності, пов’язаний з покупкою, продажем або виробництвом товарів, фізичних чи цифрових.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • Бізнес-модель: що це, навіщо і як розробити

    Навіть не будучи підприємцем чи бізнес-аналітиком, можна побачити купу різноманітних компаній, що працюють за різними схемами. Хтось продає товари, хтось займається перевезеннями, хтось влаштовує дитячі свята. Все це підприємства з різними бізнес-моделями.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 7 бізнес-ідей для студентів

    Студентські роки — це чудова можливість спробувати себе у бізнесі. Виберіть ідею, яка вам найбільше підходить, і почніть діяти!

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається