Нова партія в Німеччині: чого домагається Сара Вагенкнехт?

Колишня "зірка" німецьких посткомуністів Сара Вагенкнехт створила нову партію. Журналістам вона розповіла про свої плани та позицію з актуальних політичних тем - міграцію, захист клімату та війну РФ проти України.

У залі, де у Берліні відбуваються урядові прес-конференції, рідко буває аншлаг. Хіба тоді, коли в гості до столичної преси приходить сам канцлер. 8 січня канцлера не було. Але зал був все одно сповнений. Була прем'єра – перша прес-конференція керівництва зареєстрованої у цей день нової німецької партії – "Союз Сари Вагенкнехт: за здоровий глузд і справедливість" (Bündnis Sahra Wagenknecht – Für Vernunft und Gerechtigkeit, BSW).

Сара Вагенкнехт - колишня "зірка" посткомуністів - посварилася з Лівою партією, спровокувала розкол її фракції у бундестазі та створила зі своїми однодумцями нове політичне об'єднання. За оцінкою політологів, BSW може створити серйозну конкуренцію як Лівій партії, так і правопопулістській Альтернативі для Німеччини (АдГ).

Обмежити приплив біженців

Справжньої партійної програми BSW ще немає, є лише короткий маніфест. Детальну ж партійну програму керівництво партії має намір розробити лише до наступних парламентських виборів у Німеччині за два роки. Але Сара Вагенкнехт та її соратники охоче відповідали на запитання журналістів щодо ставлення нової партії до тих чи інших актуальних політичних тем.

Одна з ключових зараз у ФРН - прийом біженців, який BSW вважає за необхідне обмежити. "Якщо людина зазнає політичних переслідувань, - каже Сара Вагенкнехт, - то вона, зрозуміло, має право на притулок". Проблема, за її словами, у тому, що до Німеччини прибувають не такі люди, а ті, хто має можливість оплатити дорогу до Німеччини.

Тому Вагенкнехт виступає за те, щоб уже на зовнішніх кордонах ЄС – чи у самих країнах походження – проводити процедуру розгляду клопотань про притулок. "Ми маємо справу з безконтрольною міграцією, кількість тих, хто прибуває занадто велика", - заявила Вагенкнехт. Вона вважає за необхідне будь-що запобігти появі в Німеччині "паралельних товариств", що, за її словами, вже стало фактом у Франції, "де вже цілі міські райони перестали бути відображенням французького суспільства".

Проти фанатизму у захисті клімату

Помилковою вважає лідер BSW та кліматичну політику німецького уряду, зокрема рішення вже у 2035 році заборонити виробництво автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння (ДВЗ). Замість заборони, каже Вагенкнехт, треба було спонукати автоконцерни виробляти економічніші ДВС.

"Це те ноу-хау, яке у нас є, ми в цій сфері провідні у світі, - пояснює вона. - І у світі, як і раніше, залишиться дуже багато таких машин, що б не робив ЄС, їх кількість у світі зростатиме, так що для глобального клімату можна було б зробити більше, якби ми тут розробляли економічніші двигуни, які б стали хітом нашого експорту".

За мирні переговори між Києвом та Москвою

BSW виступає проти постачання озброєнь Україні та за негайний початок мирних переговорів між Києвом та Москвою. Відповідаючи на запитання DW, чи прийнятний для неї такий варіант миру, за якого Україна поступилася б Росії значною частиною своєї території, Сара Вагенкнехт нагадала про спробу в березні 2022 року розпочати переговори в Стамбулі за посередництва Туреччини.

Вона вважає, що на той час була можливість під час переговорів досягти такого результату, за якого російські війська відійшли б на ті позиції, які вони займали до 24 лютого 2022 року, а територіальні втрати України обмежилися б окремими регіонами Донбасу та Кримом. Для цього, щоправда, Україна мала б гарантувати невступ до НАТО і нерозміщення на своїй території будь-яких структур альянсу.

Що ж до оцінки подальших планів російського президента, то Фабіо де Масі (Fabio de Masi), який перейшов з Лівої парті в BSW, запропонував дізнатися про них, розпочавши діалог з Володимиром Путіним. При цьому соратник Вагенкнехт постарався розвіяти враження, що виникло у багатьох спостерігачів у Німеччині, що нова партія і він особисто близькі до Кремля.

Наскільки далекою є нова партія від Росії?

Як доказ де Масі навів історію з аферою Wirecard, при розслідуванні якої він сам нібито "опинився у фокусі, ймовірно, російського шпигуна в австрійському Відомстві з охорони конституції".

Крім того, заявив де Масі, він "практично самотужки виявив і оприлюднив той факт, що інвестор у сфері кібербезпеки, який шифрував і комунікацію канцлера Шольца, мав ймовірно тісні зв'язки з Кремлем". А ще, за словами де Масі, він подбав про те, щоб своєї посади втратив один із генконсулів Росії - тому що де Масі вдалося з'ясувати, що його свого часу вислали з Австрії за підозрою у шпигунстві.

Керівництво нової партії особливо наголошує на своїй незалежності та віддаленості від Москви. Так, з пожертв, що надійшли до скарбниці, BSW тільки два мають відношення до Росії. Один переказ у розмірі 50 євро був здійснений з рахунку в німецькому банку та є ще один у 25 євро. Той факт, що ці пожертвування мають відношення до Росії, скарбник партії встановив за ІР-адресами.

Пожертви та вибори

У BSW взагалі вкрай акуратно ставляться до пожертвувань. На момент реєстрації партії їхня загальна сума склала 1,4 млн євро, повідомляє скарбник. Причому 90 відсотків цих грошей є дрібними пожертвуваннями. Одна сімейна пара перевела 50 тисяч євро, троє приватних осіб - по 20 тисяч. Менш ніж десять пожертвували по 10 тисяч. Саме починаючи з 10 тисяч потрібно вказувати ім'я філантропа.

Наприкінці січня у Берліні пройде перший з'їзд BSW, у червні партія має намір брати участь у виборах до Європарламенту, на яких сподівається отримати щонайменше 10 відсотків голосів. Наступний етап - осінні вибори у трьох федеральних землях на сході Німеччини: Саксонії, Тюрінгії та Бранденбурзі. У цих землях особливо сильні позиції правих популістів. І Сара Вагенкнехт не виключає, що за вдалого виступу її партії на земельних виборах може скластися ситуація, за якої без BSW буде неможливо сформувати дієздатний уряд.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається