Нові попередження для Джонсона

Автори: Джейк Шерман та Ендрю Дезідеріо для Punchbowl News 

Доброго ранку п'ятниці.

У четвер Конгрес відвернув шатдаун уряду. Сенат схвалив тимчасовий закон, який продовжує фінансування уряду до березня, з комфортною перевагою 77 проти 18.

У нижній палаті члени «Кокусу свободи» намагалися змусити спікера Майка Джонсона провести законопроєкт через Комітет з питань регламенту і внести до нього поправки H.R.2. Джонсон чинив опір, і законопроєкт був прийнятий 314 голосами проти 108.

Але за цією величезною кількістю голосів ховалися певні попереджувальні знаки для Джонсона.

Кілька помітних голосів виступили проти нього. Голова Республіканської конференції Палати представників Еліс Стефанік, третій номер у списку Джонсона, яка, як кажуть, є кандидатом на посаду заступника (віце-президента?) колишнього президента Дональда Трампа, не погодилася зі спікером.

Також кинули виклик Джонсону:

  • Голова бюджетного комітету Джоді Аррінгтон (штат Техас);

  • Голова Комітету у справах ветеранів Майк Бост (Іллінойс);

  • Майк Галлахер (штат Вісконсін), голова Спеціального комітету з питань Китаю;

  • Голова Комітету з питань внутрішньої безпеки Марк Грін (штат Теннессі);

  • Голова Комітету з питань етики Майк Гест (Міссісіпі);

  • Голова Комітету з питань судочинства Джим Джордан (Огайо);

  • Голова Комітету з адміністративних питань Палати представників Брайан Стайл (штат Вісконсін);

  • Голова Комітету з питань природних ресурсів Брюс Вестерман (Арканзас);

  • Голова Комітету з питань малого бізнесу Роджер Вільямс (Техас).

На другому поверсі кабінету керівництва Палати представників мають бити тривожні дзвони. Це приголомшлива кількість перебіжчиків серед законодавців, які повинні бути лояльними до Джонсона.

Джонсону потрібна вся лояльність, яку він може зібрати. Він збирається вступити в надзвичайно складний період, який кинув би виклик будь-якому спікеру, не кажучи вже про того, хто перебуває при владі менше 100 днів.

Давайте розглянемо, чого очікувати в найближчі кілька тижнів.

1) Кордони та додаткове фінансування. Справедливо буде сказати, що зустріч у Білому домі між лідерами Конгресу та президентом Джо Байденом не вирішила нічого важливого, коли мова йде про зовнішню допомогу та додатковий бюджет на кордони.

Вже наступного тижня лідер сенатської більшості Чак Шумер розпочне процес винесення цього пакету на голосування.

Джонсон розірве законопроєкт на частини - частково тому, що він неминуче не погодиться з політикою, а частково тому, що це в його політичних інтересах.

Крім того, більшість республіканців у Палаті представників відкрито виступають проти збільшення фінансування України. У якийсь момент Джонсон захоче покликати Білий дім на Капітолійський пагорб, щоб проінформувати республіканців про Україну. Ось це буде видовищне шоу.

2) Як скоро Сенат зробить хід? Шумер призначив голосування на початок наступного тижня, але неясно, чи буде текст закону про кордон готовий вчасно, щоб Сенат мiг розпочати процес його ухвалення.

«Ми хочемо переконатися, що у всіх є можливість побачити і повністю зрозуміти, що буде зроблено в рамках законопроєкту», - сказав нам у четвер представник меншості в Сенаті Джон Тьюн. «Я не думаю, що є якийсь особливий поспіх. Важливіше, щоб ми зробили все правильно».

Лідери Республіканської партії в Сенаті не хочуть, щоб склалося враження, що вони намагаються проштовхнути цей законопроєкт, маючи мало часу на його розгляд і критику. Це особливо турбує республіканців, які виступають проти допомоги Україні і намагатимуться торпедувати ці зусилля.

Звичайно, точний час залежить від Шумера.

3) Вся увага на Макконнелла. Лідер сенатської меншості Мітч Макконнелл був одним з найсильніших прихильників додаткового фінансування - не лише змін у прикордонній політиці, але й того, що він вважає нагальними пріоритетами національної безпеки, які розглядаються в пакеті.

Перед Макконнеллом стоїть складне завдання. Йому потрібно переконати достатню кількість сенаторів від Республіканської партії підтримати пакет, щоб показати Джонсону, що він має сильну підтримку республіканців. Лідери Республіканської партії кажуть, що хорошим орієнтиром є половина учасників конференції - тобто щонайменше 25.

Джонсон може, зрештою, вирішити відхилити сенатський законопроєкт, незалежно від того, скільки республіканців проголосує за нього. Але це буде важлива цифра для Макконнелла, який, як ми очікуємо, посилить свій натиск.

4) Праві та ліві мобілізуються. Протягом перших двох років президентства Байдена Сенат ухвалював важливі двопартійні закони за підтримки всіх демократів і лише жменьки республіканців, щоб отримати 60 голосів.

Цей законопроект не буде одним із таких.

Консерватори, які виступають проти фінансування України, будуть проти нього, так само як і прогресисти, які виступають проти змін у прикордонній політиці. Велике питання полягає в тому, чи є достатньо велика кількість сенаторів в обох партіях, які могли б проголосувати за цей законопроєкт. Якщо є хоч якась надія на голосування в Палаті представників, то їх має бути набагато більше, ніж 60.

5) Що робитиме Трамп? Не буде перебільшенням сказати, що Трамп має владу/силу вбити всі ці зусилля. Трамп прохолодно ставиться до фінансування України. І його політичний штаб, безумовно, остерігається того, що республіканці дадуть Байдену перемогу - навіть уявну - у такому питанні, як кордон, яке зробило його таким вразливим.

Якщо Джонсон ще не оголосив сенатський законопроєкт мертвим, виступ Трампа проти нього може стати останнім цвяхом у труну.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

270.6KПрочитань
24Автори
663Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається