Одяг зі змістом. Подружжя Сердюків придумало, як підкорити попит на Made in Ukraine і не потонути в банальщині.

🇺🇦«Купувати у своїх стало нормою», — переконана засновниця фестивалю «Made in Ukraine» Юлія Савостіна. За її словами наразі гардероб багатьох українців складається з українських речей і це вже не подвиг. Так було не завжди. 

💡Першим поштовхом до розвитку стала Революція гідності. «Усі були на патріотичному підйомі і український одяг став елементом самоідентифікації», – згадує співзасновник byMe Дмитро Сердюк, 36. Повномасштабна війна підсилила цей тренд. 

❌Окрім патріотичного піднесення, на руку українським виробникам зіграв вихід міжнародних ритейлерів з України на початку великої війни. Після 24-го лютого гігант «швидкої моди» Inditex Group призупинив роботу своїх брендів та досі не повернувся в Україну.

🔎Те, що іноземні бренди вийшли і не відновили роботу в Україні, дуже позитивно вплинуло на розвиток та вихід в ритейл українських брендів.

📌Один із прикладів – бренд одягу byMe. За словами співзасновниці byMe Аліни Сердюк, 34, за девʼять місяців 2023-го компанія отримала 36 млн грн виторгу, що вдвічі більше за результати повного 2022-го. За сім років компанія виросла до власного виробництва у Вишгороді площею 200 кв. м, 15-ти партнерів на аутсорсі, команди з 30-ти людей та шоуруму на Хрещатику.

Що допомогло byMe не стати «черговим» брендом одягу?

📍Аліна та Дмитро Сердюки почали бізнес в 2015 році з виробництва шкіряних ременів. Підприємці визнають, що в перші роки їх вироби нічим особливим не вирізнялися. «Ми шукали себе та свою місію, щоб не просто виробляти одяг, а вкласти в нього сенс», – розповідає Аліна Сердюк.

🔝Все змінилося після підкорення Говерли. Повернувшись з походу, подружжя створило кілька одиниць одягу із зображенням найвищої вершини. «Це настільки відгукнулося людям, що ми зрозуміли – в сенсах є сенс», – каже співзасновниця. Того ж року бренд створив капсулу весняної колекції з рослинами з Червоної книги України. ЇЇ ідея – берегти те, що зникає.

Особливість бренду byMe – вкладати ідеї в речі.

📊Своє виробництво byMe запустило у 2016 році у Вишгороді. На початку воно складалося з двох швейних машинок, побутової праски та розкрійного столу, а площа приміщення сягала близько 50 кв. м. «Перший рік працювала лише одна швачка, на другий рік – дві швачки, лише на третій рік ми почали розвиток виробництва», – каже Дмитро Сердюк. Площа виробництва byMe виросла у чотири рази, до 200 кв. м. 

💁‍♂️У вересні 2021 року byMe відкрили свій шоурум на Хрещатику. До того точка продажу компанії працювала протягом чотирьох років у Києві на вулиці Рогнідинська в маленькому приміщенні на четвертому поверсі.

🛍️Окрім шоуруму на Хрещатику, колекції byMe регулярно представлені в магазинах «Всі Свої». За словами Савостіної, вихід на маркет дає можливість бренду познайомитися з новою аудиторією, отримати швидкий зворотний звʼязок та додатковий канал продажів. «В магазин приходить лояльна підготовлена аудиторія, – каже Савостіна.

🧑‍💻Підприємці продають свій одяг через власний шоурум, сайт, соцмережі, магазини «Всі.Свої» та інші мультибрендові магазини. Онлайн-канали генерують 60% продажів, розповідає Дмитро Сердюк.

byMe під час війни

🪖Роботу шоуруму підприємці відновили у травні 2022 року і спочатку працювали кілька днів на тиждень. Виробництво у Вишгороді запустили пізніше, воно знаходилось недалеко від бойових дій. 

🌐З початком повномасштабної війни бренд створив благодійну диджитал-колекцію одягу, з якої 100% виручених коштів йшло на ЗСУ. Ідея була абсолютно неуспішною. «Ми продавали одяг на своєму сайті за донат і продавали NFT», – розповідає вона. Віртуальних товарів компанія продала на 6000 грн, NFT – нуль. Разом з цим бренд відкрив свій благодійний фонд та з 24-го лютого допоміг ЗСУ на понад 18 млн грн.

💰Нещодавно byMe виграли грант від USAID на закупівлю нового обладнання для поповнення вишивальних потужностей та запуску виробництва вишиванок. Компанія вже орендувала додаткове приміщення у Вишгороді на 100 м. кв. «Бюджет проєкту – 1,6 млн грн, де часткове фінансування надає USAID, а частково ми», – розповідає Дмитро Сердюк. 

📍Засновники byMe планують закінчити 2023 рік з 44 млн грн виторгу і в наступному році відкрити шоурум у Львові. 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

3.5KПрочитань
0Автори
49Читачі
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається