Палата представників Конгресу США повідомила Україні найкращу новину за останній рік

Speaker Mike Johnson talks to the press following a House Conference meeting.

61 мільярд доларів допомоги вже в дорозі. Це повинно мати майже миттєвий ефект


Ще тиждень тому надія виглядала примарною. Пропозиція президента Джо Байдена витратити 100 мільярдів доларів на допомогу союзникам Америки, які перебувають під загрозою - Ізраїлю, Тайваню і особливо Україні - томилася в Конгресі протягом шести місяців з моменту, коли вона була запропонована в жовтні 2023 року. Нерішучість мала свої наслідки. Українські солдати, змушені нормувати боєприпаси, піддаються обстрілам з боку росіян, які мають артилерійську перевагу п'ять до одного. Старший американський генерал в Європі попередив, що незабаром вони будуть переважати в озброєнні десять до одного. Білл Бернс, директор ЦРУ, попередив 18 квітня, що без подальшої допомоги "існує цілком реальний ризик того, що українці можуть програти на полі бою до кінця 2024 року".

Майк Джонсон, республіканський спікер Палати представників, який повинен був провести необхідний бюджетний законопроект про національну безпеку, здавався непридатним для цього завдання. Висунутий на цю посаду з відносної невідомості шість місяців тому після того, як його галасливі колеги-ізоляціоністи розгромили свого попереднього лідера Кевіна Маккарті, пан Джонсон не мав досвіду лідерства. Він мав лише крихку парламентську більшість, неодноразово голосував проти того, щоб фінансувати Україну, і зіткнувся із загрозою рецидиву з боку своїх же колег, якби він змінив свою думку. Місяцями він здавався паралізованим і нерішучим. І все ж 20 квітня під керівництвом пана Джонсона Палата представників скористалася моментом, ухваливши бюджетний законопроект шляхом надзвичайного парламентського маневрування з великою двопартійною більшістю всупереч ізоляціоністській фракції Республіканської партії. Незважаючи на те, що більшість його власної партії проголосувала проти додаткової допомоги Україні, пан Джонсон забезпечив ухвалення закону за одностайної підтримки демократів. Ізоляціоністам вдалося на півроку затримати американську підтримку своїх союзників, але зрештою вони не змогли її перемогти.

Сміливість пана Джонсона - те, що навіть його опоненти-демократи назвали його черчиллівським моментом - могла виникнути з трьох причин. По-перше, Джонсона почали переслідувати брифінги, які він отримував як один з лідерів Конгресу в "Групі восьми", що має право отримувати надсекретну розвідувальну інформацію. "Я дійсно вірю розвідданим і брифінгам, які ми отримали", - сказав він у нещодавніх коментарях для преси. "Я вірю, що Сі [Цзіньпін], Володимир Путін і Іран дійсно є віссю зла".

По-друге, пан Джонсон, схоже, зрозумів, що його перебування при владі буде коротким, незалежно від його дій. Марджорі Тейлор Грін, нестримно ізоляціоністська конгресвумен-республіканка, яка, здається, вважає, що Путін воює на боці християнства проти України, подала "клопотання про відставку" (або звільнення) пана Джонсона після того, як він прийняв законопроект про збереження роботи федерального уряду за допомогою голосів демократів. Спікер міг би працювати в страху перед такою загрозою або, як він сміливо зробив, укласти угоду з демократами, щоб ті підтримали його в обмін на винесення на розгляд законопроекту про іноземну допомогу.

По-третє, пан Джонсон, можливо, спритно заручився мовчазним благословенням Дональда Трампа, здійснивши улесливий візит до Мар-а-Лаго минулих вихідних. Не завадило й те, що одна з ідей пана Трампа - назвати економічну допомогу українському уряду позикою, а не грантом - була врахована. Замість того, щоб закликати своїх колег-республіканців проголосувати проти законопроекту, пан Трамп лише заявив, що виживання України "має бути набагато важливішим для Європи, ніж для нас, але воно також важливе і для нас!".

Палата представників була останньою значною перешкодою. Чак Шумер, лідер демократичної більшості в Сенаті, очікує, що голосування щодо об'єднаного пакету відбудеться у вівторок. Оскільки Сенат переважною більшістю голосів ухвалив дуже схожий пакет допомоги наприкінці лютого, він має зробити це знову. Пан Байден, безсумнівно, підпише його як закон.

Наслідки для України будуть майже негайними, запобігаючи серйозним невдачам на полі бою в найближчій перспективі і підриваючи довгострокову віру Росії в те, що її військова економіка - вона виділяє щонайменше 6% ВВП на оборону - є нездоланним джаггернаутом. Загалом Америка планує виділити Україні $61 млрд. Переважна більшість з них буде витрачена на летальну допомогу шляхом поповнення американських військових запасів, що дозволить більше роздавати, а також на закупівлю нової зброї та боєприпасів у американських збройових компаній. Першочерговим пріоритетом є вкрай необхідні снаряди. Американський тризірковий генерал вже отримав завдання організувати постачання зброї, за умови голосування. Пентагон зможе почати постачання снарядів в Україну протягом двох тижнів, вважає Майкл Кофман з аналітичного центру Carnegie Endowment, і може поставити достатньо для того, щоб вистачило на рік або близько того. Доставка більших систем озброєння займе набагато більше часу; деякі з них ще потрібно замовити, не кажучи вже про виробництво. Є надія, що цього буде достатньо, щоб відбити більш масштабний російський наступ, який, за словами Кирила Буданова, голови української військової розвідки, очікується в червні.

Однак Україна має й інші проблеми, що насуваються. Її запаси ракет-перехоплювачів протиповітряної оборони, що запускаються з американських, європейських і радянських пускових установок, зменшилися. Російські штурмовики останнім часом надають безпосередню повітряну підтримку військам, здавалося б, з невеликим ризиком бути збитими. Американські системи протиракетної оборони Patriot користуються високим попитом в інших країнах, в тому числі в Ізраїлі, але їх виробництво знаходиться на низькому рівні. В той же час Росія розгортає нові ефективні озброєння. 11 квітня вона успішно здійснила атаку на теплову електростанцію в Києві, застосувавши крилату ракету Х-69, яка не потрапила в поле зору перехоплювача "Патріот". Навіть маючи достатню кількість озброєнь, Україна стикається з серйозною нестачею людських ресурсів порівняно з Росією. Цього місяця Володимир Зеленський, президент України, знизив призовний вік до збройних сил до 25 років, незважаючи на значну непопулярність цього заходу.

Хоча положення щодо України є найбільш важливими, інші пункти, ухвалені Палатою представників, також є важливими. Прогресивні демократи рішуче заперечували проти військової допомоги Ізраїлю у розмірі $16 млрд, зважаючи на жахливі гуманітарні умови в Газі. Значна частина цих витрат піде на поповнення оборонних озброєнь, подібних до тих, що використовуються в ізраїльському "Залізному куполі", але вони також передбачають мільярди на нові наступальні озброєння. Американська влада отримає можливість заарештувати $5 млрд російських суверенних активів, які були заморожені з початку війни, і передати їх Україні, щоб допомогти покрити витрати на її оборону. Разом із цим законопроектом гаряче обговорюється закон, який змусить продати TikTok, додаток, що забирає час, некитайському власнику протягом наступного року.

Доведення всього цього до кінця стане визначальним досягненням пана Джонсона, яке він залишить у спадок. Україна отримає боєприпаси і системи озброєння (в тому числі, можливо, більш далекобійні ПТРК), необхідні їй для протистояння російському наступу - принаймні до приведення до присяги наступного президента наступного року. Багато хто побоювався, що перемога Трампа змусить Україну визнати або поразку, або величезні територіальні втрати у 2025 році. Однак без дій Конгресу це могло б статися навіть тоді, коли Байден залишався б президентом. Нагородою пану Джонсону за те, що він кинув виклик членам власної партії, навряд чи буде більша влада - дехто вже припускає, що його спікерство може завершитися за лічені тижні. "Я міг би прийняти егоїстичне рішення і зробити щось інше, але я роблю те, що вважаю правильним", - сказав він цього тижня. "Історія судить нас за те, що ми робимо".

Першоджерело: The Economist “The House of Representatives just gave Ukraine the best news it has had for a yeare”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається