Перша в історії зустріч президентів С5+1: «Історичний момент» для США та Центральної Азії


Щоб допомогти підняти «співпрацю між США і Центральною Азією на нові висоти», президент Байден оголосив, що Сполучені Штати посилять свою «антитерористичну співпрацю, включаючи збільшення фінансування безпеки США в Центральній Азії», зміцнять «регіональні економічні зв'язки» за допомогою нової бізнес-платформи, яка об'єднає наші приватні сектори, створять «новий діалог щодо критично важливих корисних копалин для зміцнення нашої енергетичної безпеки та ланцюгів постачання», а також «запустять нову ініціативу щодо прав людей з інвалідністю». Крім того, USAID планує провести в жовтні цього року в Центральній Азії міністерську зустріч C5 + 1 з питань регіонального зв'язку, спрямовану на розробку конкретних планів щодо інклюзивного та сталого економічного розвитку.

Центральна Азія, що не має виходу до моря, нещодавно опинилася в геополітичній скруті, оскільки економічна і політична невизначеність, що походить від Росії та Китаю, створила двосторонній тиск на регіон. Але цією зустріччю Сполучені Штати позиціонують себе як стабілізаційну противагу. Байден надіслав чіткий сигнал Центральній Азії: Сполучені Штати готові підтримувати «суверенітет, незалежність і територіальну цілісність C5». Під час ГА ООН країни Центральної Азії чітко дали зрозуміти, що вони готові до більшої глобальної взаємодії. Президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов, який зазвичай залишається відданим політиці нейтралітету Туркменістану, заявив: «Я переконаний, що настав час розпочати інклюзивний, повномасштабний і системний діалог між Центральною Азією та ООН».

Під час виступу на ГА ООН президент Казахстану Токаєв, також підтвердив своє бажання зміцнювати зв'язки зі своїми західними партнерами: «Казахстан готовий співпрацювати з усіма зацікавленими сторонами в дусі інклюзивності, багатосторонності та доброї волі». Однак голоси середніх держав і країн, що розвиваються, таких як Казахстан, повинні бути посилені, підкреслив Токаєв. Тривалі політичні та безпекові потрясіння в Україні призвели до того, що Сполучені Штати визнали, що вони повинні прагнути відігравати більшу роль у Центральній Азії.

Після зустрічі C5+1 з президентом США Байденом, бізнес-лідери та високопосадовці зі Сполучених Штатів та Каспійського регіону зустрілися в Гарвардському клубі в Нью-Йорку на 4-му Каспійському бізнес-форумі, щоб продовжити обговорення пріоритетів, визначених на зустрічі C5. Понад 200 учасників з державного та приватного секторів взяли участь у діалозі про те, які конкретні кроки можуть зробити США, щоб допомогти подолати дипломатичний розрив з регіоном. Бюро енергетичних ресурсів Державного департаменту США просувало цей захід як платформу для співпраці, що ще раз засвідчило відданість Сполучених Штатів підтримці цього стратегічно важливого регіону.

Оскільки геополітика вступає в «новий, все більш запеклий період геополітичного протистояння», як заявив Токаєв у своєму виступі на ГА ООН, Сполучені Штати закликають лідерів Центральної Азії переоцінити свою політичну, економічну та безпекову позицію. Хоча зустріч була відносно короткою, обіцянка посилення взаємодії між США і Центральною Азією може забезпечити взаємовигідні відносини між цими віддаленими регіонами. Президент Байден додав, що, можливо, незабаром зустрінеться з лідерами С5+1 на їхній території – це історична подія, оскільки жоден президент США ніколи не відвідував Центральну Азію під час свого перебування на посаді.

Джерело: Caspian Policy Center

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається