Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом


«Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

Марк Кац, професор Університету Джорджа Мейсона каже, що «вони намагаються приєднатися до арабського мейнстріму, щоб покращити позиції Росії в регіоні».

На думку Хамідрези Азізі, експерта з ірано-російських відносин Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки, відповідь Росії на атаки ХАМАСу також відображає схильність до тісніших відносин з Тегераном і його союзниками в регіоні, до яких належить і ХАМАС. Іран, запеклий ворог Ізраїлю, став одним з ключових постачальників зброї для Росії у її війні в Україні. На її думку, Росія вже зробила стратегічний вибір, на чиєму вона боці на Близькому Сході, і це не Ізраїль.

Поки що Росія може вважати, що зможе отримати вигоду від конфлікту Ізраїлю та ХАМАС, кажуть експерти.

Російські сили сподіваються, що заворушення на Близькому Сході відвернуть увагу Заходу від України, що полегшить Росії посилення контролю над частинами України.

«Відволікання уваги від війни в Україні має важливе значення з точки зору уваги ЗМІ, а також потенційної підтримки зброєю в середньостроковій перспективі», – говорить Нотте.

Проте, Росія також стикається з ризиками, якщо конфлікт пошириться за межі Ізраїлю та Гази. Зокрема, Росія хоче зберегти свою військову присутність у Сирії, не відправляючи туди більше військ, що збільшило б тиск на російські війська, які й без того перебувають у скрутному становищі.

Якщо Росія збільшить свою підтримку ХАМАСу більше, ніж на словах, це, швидше за все, буде зроблено ціною погіршення відносин з Ізраїлем. Росія була вдячна Ізраїлю за те, що він не направив військову підтримку Україні, і обидві країни підтримують контакт з приводу військових операцій в Сирії.

Незважаючи на це, Росії неодноразово вдавалося зберігати складне балансування на Близькому Сході, і, можливо, їй вдасться зробити це знову, заручившись підтримкою арабських країн і не розриваючи зв'язків з Ізраїлем, каже Нотте.

«Я все ще думаю, що є більше ознак того, що між Ізраїлем і Росією все ж таки буде свого роду modus vivendi, – каже Нотте. «Але це також залежить від того, як далі розгортатимуться події в цьому конфлікті».

Джерело: TIME

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Чи є Білорусь справжнім бенефіціаром війни Путіна?

    Війна в Україні мала неочікувані наслідки для Білорусі, яка сама по собі стала важливим військовим активом для Росії.  Президент Білорусі Олександр Лукашенко дозволив Росії розмістити тактичну ядерну зброю на білоруській землі

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається