Прекрасна реальність

В пошуках істини нам дарується повна свобода — свобода відхилити хибну думку, яка не витримала випробувань часом і йде всупереч з внутрішнім голосом совісті. Створивши Веди, Пурани та "Махабхарату", В'яса залишився незадоволеним. Він був не в ладу з голосом своєї совісті, який говорив йому:

"О В'яса! Ти не задовольниш свою спрагу істинами, виявленими мудрецями минулих часів. Тобі потрібно самому увійти у двері скарбниці, з якої вони черпали свої неомірні багатства. Іди ж! Іди до джерела Істини, і знай, що ніхто з її шукачів не пізнав розчарування".

В'яса не обмежився вивченням книг. Він відшукав це живе джерело вічної Істини та закликав нас йти тим же шляхом.

Свобода — найцінніший із дарів, якими нагородив нас Господь. Так не будемо бездумно слідувати мудрості, відкритою тими, хто жив задовго до нас. У «Шрімад-Бхагаватам» (11.21.23) говориться, що істина міститься в дусі, а не в букві писань. Тому «Бхагавата» та засноване на ній вчення вайшнавів є релігія свободи, неспотвореної істини та абсолютного кохання.


Свобода супроводжує будь-який розвиток. Лише священне право свободи веде від вершини до вершини на шляху до вічної та безмежної Любові. Проте свобода таїть у собі небезпеку. Хибне розуміння свободи веде до саморуйнування та безвір'я. Ось чому вайшнаву слід користуватися цим чудовим даром Бога з великою обережністю.

Писання вайшнавів пронизане духом поваги до всіх вчителів і реформаторів — тим, хто пішов і прийде, в яку б епоху і в якій країні вони не жили. Вайшнав у повазі схиляється перед будь-якою людиною, незалежно від її походження, оскільки кожна людина сповнена енергією Бога.

Релігія «Бхагавати» всеосяжна. Вона звернена не до вузького кола людей, яких заведено називати індуїстами, а до всіх, у серці яких вона знайде відгук. Одним словом, вайшнавізм - це абсолютна любов, яка пов'язує всіх людей з нескінченним і абсолютним Богом.

Нехай же мир запанує у всесвіті, що рухається до любові та чистоти завдяки працям минулих і майбутніх провидців, яких, як говорить «Бхагавата», нагороджує божественним даром Всемогутній Батько, Творець, Хранитель і Руйнівник всього сущого на землі та на небі.


Шріла Бхактивінод Тхакур
З лекції, прочитаної в 1869 році в Дінаджпурі, Західна Бенгалія

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Олексій
Олексій@laksman

13Прочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 16 червня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається