Вступ

Для багатьох вболівальників стало справжньою несподіванкою, побачити на дні турнірної таблиці Західної Конференції минулого сезону колектив зі штату Ореґон.

Але саме Портленд посів 15 місце, з 3-м найгіршим показником перемог у Лізі за сезон - 21. 2-м найгіршим показником перемог в історії френчайзу.

Минулий сезон 2023/24

Головною причиною падіння клубу став відхід багаторічного лідера Деміена Лілларда, якого минулої осені обміняли до Мілвокі. Сторони дійшли до порозуміння, що якою благою і красивою не була б їх спільна історія, все ж, прийшов час рухатись далі. Але окремо і розійтись слід було вчасно. Після прощання з Деймом, клуб офіційно змінив вектор розвитку, адже роками знаходився в стані посередньості : Занадто сильні, щоб мати високі піки на Драфті. Занадто слабкі, щоб по справжньому боротись за чемпіонство.

Команда увійшла в сезон із надією на молодих гравців і нові придбання. В Блейзерс залишилися талановиті виконавці, такі як : Енферні Саймонс та Джерамі Ґрант, а також нові підписання, такі як Скут Гендерсон (пік №3 на Драфті 2023) та Діандре Ейтон. Незважаючи на це, травми, нестабільність та невдачі привели команду до провалу сезону.

Міжсезоння

Після провального сезону клуб продовжив перебудову. Головними змінами стали обмін Малькольма Броґдона та прихід Дені Авдії, якого особисто я оцінюю як потенційно одного з ключових гравців майбутніх Блейзерс! 6'9 форварда, який вміє практично все на паркеті. Дуже великим плюсом для Дені стане підтримка рівня, а ще краще - покращення влучності кидків з-за дуги. Минулого сезону він влучав 37.4% кидків за 3.1 спроби. Попередні три сезони : 31% за ті ж самі 3.1 спроби.

Так, скажімо, відхід Броґдона вивільнить місце для розвитку молодих зірок команди - Саймонса, Гендерсона та Шейдона Шарпа. Хоча їм і між собою буде нелегко поділити м'яч, але, все ж простіше, ніж з розігруючим-ветераном, у якого був доволі високий юседж на рівні 23%.

Інші підписання, як Девонте Ґрем та Брайс МакҐовенс, на мій погляд не мають істотного впливу на загальну картину.

Сильні та слабкі сторони

  • Сильні сторони : Молоді таланти. Скут Гендерсон, Шейдон Шарп та новоприбулий центровий-новачок Донован Клінґен мають великий потенціал, і на них клуб будує свої надії на майбутнє. Також в клубі є декілька цікавих молодих гравців, які, можливо, не володіють зірковим статусом чи потенціалом, проте їх можна було б легко побачити у ролі рольовиків на майбутні роки : Джабарі Вокер, Кріс Мюррей, Тумані Камара.

  • Слабкі сторони : На мій погляд, чи не найбільшою проблемою френчайзу на даний момент є її тренер Чонсі Біллапс. Слабка організація гри під керівництвом цього тренера, минулого сезону, призвела до двох важких поразок з різницею у 60+ очок. Якщо цей тренер не про перемоги, тоді, можливо, він про розвиток гравців? Але при ньому, сяк-так розкрився лише Саймонс. І то, тільки статистично, від безвиході, адже з команди пішли Ліллард та МакКоллум.

    Також в Блейзерс відсутній чіткий лідер та проблеми з травмами. Особливо це стосується Роберта Вільямса, який приїхавши з Бостона, привіз з собою всі свої болячки, які так і не дали йому розкритись повноцінно в Селтікс, буквально через 2 тижні після старту минулого сезону, достроково завершив свої виступи через травму коліна та подальшу операцію на ньому.

    Тема падіння гри Діандре Ейтона заслуговує на окремий огляд.

Прогноз на сезон 2024/25

Пошук ідентичності : Сезон 2024/25 стане таким ж складним для Портленда, як і попередній, особливо враховуючи посилення команд Західної Конференції. Проте, якщо молоді гравці знайдуть свою ігрову ідентичність, команда може зробити крок вперед. Ключовим буде розвиток Гендерсона та Шарпа, а також стабільність Саймонса, який за останні 3 сезони пропустив 25, 20 та 36 матчів.

Також варто пильно стежити за тими ж самими Ейтоном, Ґрентом та Вільямсом як потенційними кандидатами під обмін, адже вони не зовсім вписуються в тайм-лайн молодих гравців, або ж взагалі, створюють "позиційній конфлікт" (як у випадку з Ейтоном та Клінґеном).

Головні питання майбутнього сезону

Яке майбутнє очікує Чонсі Біллапса в Портленді? Чи настав час для керівництва Блейзерс переглянути його відповідність посаді головного тренера, враховуючи, що він був призначений ще під пару гравців Ліллард/МакКоллум?

Чи здатен Енферні Саймонс, або хтось інший із гравців Трейл Блейзерс, зробити значний крок вперед у своїй кар'єрі та підняти гру на новий рівень?

Чого чекати від Скута Гендерсона після невдалого сезону-новачка? Чи зможе Донован Клінґен одразу проявити себе і стати важливою частиною команди вже в своєму дебютному сезоні?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Просто Про НБА
Просто Про НБА@ProstoProNBA

Роздуми, аналіз про баскетбол!

481Прочитань
1Автори
10Читачі
На Друкарні з 19 жовтня

Більше від автора

  • Прев’ю сезону 2024/25. Сан-Антоніо Сперс

    Минулого сезону для Сан-Антоніо Сперс переважали падіння. Вигравши лише 22 матчі, команда другий рік поспіль завершила на дні турнірної таблиці НБА, п'ятий рік поспіль не виходячи в плей-оф.

    Теми цього довгочиту:

    Спорт
  • Прев'ю сезону 2024/25. Нью-Йорк Нікс

    З початку 2024 року Нікс зазнали найбільших позитивних змін серед усіх клубів НБА. Під керівництвом головного тренера Тома Тібодо, Нікс пройшли через справжню "реабілітацію", завдяки якій вдалося вийти з тривалої кризи.

    Теми цього довгочиту:

    Нба
  • Прев'ю сезону 2024/25. Детройт Пістонс

    Найбільша біль останніх років в НБА - Детройт Пістонс. Клуб, що колись був синонімом міцного захисту і чемпіонських амбіцій, рвав, метав і натурально бився, вигризав результат, зараз опинився в болоті постійної перебудови.

    Теми цього довгочиту:

    Нба

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається