Принцип «80/20» для життя та бізнесу

🧐Як домогтися максимальної ефективності в будь-якій сфері життя: навчання, робота, бізнес, спорт? Як отримувати більший результату, вкладаючи менше (зусиль, часу, грошей)?

👨‍🔧Вільфредо Парето, італійський інженер і економіст ще в 1897 році в ході соціологічного дослідження прийшов до висновків, що 80% всіх багатств Англії 19 століття зосереджено в руках 20% її населення. Пізніше, він простежив цю закономірність і щодо іншого відрізка часу, інших країн. Примітно, але кожен раз він отримував все ту ж пропорцію – 80 до 20-ти.

💡Реально на дослідження Вільфредо Парето звернули увагу тільки в 40-х роках минулого століття, коли Джозеф Джуран і Річард Кох сформулювали його ідеї у вигляді закону, який зараз називають «Закон Парето» або «Принцип 80/20».

📍З Принципу 80/20 слідує, що зазвичай 20% докладених зусиль дає приблизно 80% результату, а 80% праці приносить лише 20% віддачі. Це означає, що велика частина витрачених зусиль на досягнення мети не наближає до неї.

📌Людина може дуже багато працювати, прагнучи до поставленої мети, однак більша частина праці може виявитися малорезультативною. Бути трудоголіком — не гріх, однак це не означає, що трудоголік швидко наближається до мети.

🪧Безліч прикладів підтверджує справедливість Принципу 80/20: 20% асортименту продукції дають зазвичай 80% від загального обсягу продажів у грошовому вираженні, 20% покупців і клієнтів забезпечують 80% прибутку магазину, установи, тільки 20% студентів здатні вчитися на «добре» і «відмінно», 20% злочинців скоюють особливо тяжкі злочини і т.п.

Як застосовувати закон Парето на практиці

Тайм-менеджмент. 80% особистого або робочого часу, за великим рахунком,витрачатися даремно, приносячи 20% результату. Виконання ж найважливіших 20% справ надають 80% впливу на результат. Кожен раз, заповнюючи «To Do List» на поточний день, складаючи плани на тиждень, місяць,  рік, необхідно тримати в голові правило Парето з тим, щоб зосередитися на головному, не розпорошуючись на другорядне.

🛍Бізнес. Багато досліджень підтвердили, що основну частину прибутку компанія отримує за рахунок невеликої частки продукції. В результаті цього аналізу ви зможете визначити від 10% до 30% найбільш затребуваних товарів, надалі зосередившись на їх удосконаленні та виробництві.

🛒Принцип «80/20» стосується не лише асортименту товарів. Так, основну частину прибутку забезпечує 20% постійних клієнтів компанії. Активним покупцям, з якими ви вже знайомі і з ким взаємодіяли, набагато простіше продати щось. Для цього зміцнюйте стосунки зі своєю цільовою аудиторією та підвищуйте лояльність.

Наприклад, якщо у вас є постійні покупці, які роблять високий середній чек або здійснюють регулярні покупки, витрачайте більше ресурсів на їх утримання, ніж на залучення нових осіб.

❗️Таким чином, усвідомлене застосування правила 20/80 дозволить використовувати більш ефективно свої сили і час, гроші та інші ресурси, швидше і з меншими зусиллями добиватися поставлених цілей.

💰єІнвест - дбаємо про вашу фінансову грамотність!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
єІнвест
єІнвест@einvest

Розвиваємо фін грамотність

4.8KПрочитань
0Автори
49Читачі
Підтримати
На Друкарні з 2 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається