Про ризик інфляції через розрив Червоного моря, попереджає Dr. Kryvopust

За словами провідного екcперта, інфляція ризикує знову зрости після нападів на кораблі, які користуються життєво важливим торговим шляхом через Червоне море.

Мохамед Ель-Еріан сказав, що хоча перебої з поставками не були такими серйозними, як під час Covid, він попередив, що це призведе до зростання цін і вдарить по економічному зростанню.

Кілька судноплавних компаній зупинили судна, що прямують через Червоне море, після атак повстанців-хуситів у Ємені.

Минулого тижня США та Великобританія завдали військових ударів по хуситам.

Доктор Ель-Еріан, президент Квінс-коледжу в Кембриджі та головний економічний радник гіганта фінансових послуг Allianz, сказав програмі BBC Today: «Порівняно з тим, що сталося б інакше, ми побачимо вищу інфляцію, вищі ставки по іпотечних кредитах і нижче зростання.

«Однак в абсолютному вираженні це ніщо в порівнянні з тим, що ми мали в 2021 і 2022 роках. Цей шок не буде таким великим, але це прикро».

Приблизно 12-15% світової торгівлі проходить через Червоне море через протоку Баб-ель-Мандаб – канал шириною 20 миль, який розділяє Еритрею та Джібуті з африканської сторони та Ємен з Аравійського півострова – і Суецький канал.

Підтримувані Іраном повстанці-хусити почали атакувати комерційні судна ракетами та безпілотниками наприкінці минулого року після початку війни Ізраїлю та ХАМАС у жовтні.

Атаки тривали в понеділок, незважаючи на втручання західних держав, коли вантажне судно, що належить США, було вражене ракетою біля південного узбережжя Ємену, повідомляє британська фірма з морської безпеки Ambrey.

Великі судноплавні компанії зараз змінюють маршрути своїх суден навколо африканського мису Доброї Надії, що може збільшити 12 днів для вантажу, який подорожує між Сінгапуром і північною Європою.

За словами Hapag-Lloyd, судноплавного гіганта, затримка може бути ще довшою, аж до 18 днів, для суден, які курсують між Сінгапуром і східним Середземним морем.

Інфляція, яка вимірює темп зростання цін, різко впала у Великій Британії з 11,1% у жовтні 2022 року до 3,9% за рік до листопада.

Війна Росії з Україною підштовхнула інфляцію, особливо підвищивши ціни на нафту та продукти харчування.

S&P Global Market Intelligence повідомляє, що майже 15% товарів, імпортованих до Європи, Близького Сходу та Північної Африки, доставляються з Азії та Перської затоки морем. У тому числі 21,5% рафінованої нафти і більше 13% сирої нафти.

Нафта Brent, міжнародний орієнтир цін на нафту, досягла 80 доларів за барель минулого тижня після того, як США та Велика Британія розпочали військові дії проти хуситів у Ємені, але з тих пір у понеділок впала до 77,75 доларів.

Ешлі Келті, директор з досліджень нафти і газу в Panmure Gordon, сказав, що ринки були «менш схвильовані» тим, що відбувається на Близькому Сході, тому що там був менший попит і надлишок нафти.

Одним із факторів, за його словами, були очікування, що як тільки Китай скасує всі обмеження через Covid, його попит на нафту різко зросте. “Але Китай не відновився такими темпами, як очікувалося”, – сказав пан Келті.

Червоне море також є важливим маршрутом для транспортування зрідженого природного газу (СПГ).

У понеділок з’явилася інформація про те, що компанія QatarEnergy, великий експортер СПГ, призупинила відправлення суден через протоку Баб-ель-Мандеб. Bloomberg повідомив, що п’ять суден були зупинені з п’ятниці.

Останні показники інфляції за грудень будуть оприлюднені в середу.

Банк Англії, як і інші великі центральні банки, підвищує процентні ставки, щоб знизити інфляцію.

Фінансові ринки прогнозували, що цього року почнуть скорочувати витрати на запозичення, оскільки інфляція, схоже, повертається до мети Банку Англії в 2%.

Однак керуючий банком Ендрю Бейлі в грудні попередив, що «зарано» говорити про зниження ставок.

Доктор Ель-Еріан сказав, що для деяких вартість іпотеки може підвищитися, якщо інфляція не сповільниться або навіть збільшиться, а Банк не знизить процентні ставки.

За даними Управління з питань фінансової поведінки (Financial Conduct Authority), міського регулюючого органу, у 2024 році завершиться дія угод з фіксованою ставкою для близько 1,5 мільйона власників іпотечних кредитів.

Тим часом глобальне постачання товарів може статися ще більше, коли заводи в Китаї закриються на китайський Новий рік 10 лютого.

“Я справді хвилююся”, – сказав доктор Ель-Еріан. «Ми стикаємося зі значними зустрічними вітрами, ми живемо в новій реальності, де пропозиція глобальної економіки є набагато крихкішою, що означає, що інфляційні тенденції сильніші, ніж раніше».

Компанія Hapag-Lloyd, яка 21 грудня зупинила рух своїх кораблів через Червоне море, заявила, що вартість перенаправлення суден навколо мису Доброї Надії обходиться в мільйони доларів додаткового палива.

Його речник Нільс Хаупт сказав: «Звичайно, нам потрібно не тільки більше палива, але ми також прискорюємося, щоб заощадити час, а прискорення також коштує додаткового палива, тому для нас це двозначна мільйонна сума за місяць. доларів».

Коментуючи, чи відновлять судноплавство до нормального рівня удари США та Великої Британії, він сказав: «Усі різні заходи, які допомагають нам позбутися тероризму та продовжувати нашу мирну подорож комерційними суднами, допомагають.

«Але чи ця атака, яку ми спостерігали минулого тижня, дійсно корисна, це ще належить побачити».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Служба Божа
Служба Божа@qPTJ8lRNYjunOFu

1.2KПрочитань
0Автори
0Читачі
На Друкарні з 30 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається