Реліз дистрибутива Linux Mint 21.3

Без зайвого пафосу вийшла нова збірка популярного дистрибутиву Linux Mint 21.3 під іменем "Virginia". Раніше планувалось випустити її під Різдво, але очевидно виникла потреба додаткового доопрацювання.

Linux Mint 21.3 Virginia поставляється з набором оновлених програм, вдосконаленнями та новими функціями для забезпечення зручного використання комп'ютера.

Серед загальних змін системи відзначається повна підтримка SecureBoot і сумісність з широким переліком реалізацій BIOS і EFI. Завантажувач Grub увімкнено в режимі EFI, а Isolinux/syslinux використовується в режимі BIOS.

Зазначається, що розробники значно зменшили внутрішні відмінності між ISO-образами LMDE та Linux Mint та оновили інструменти та фреймворк для створення ISO-образів.

Головною подією релізу є стільниця Cinnamon 6.0. Яка отримала:

* експериментальну підтримку протоколу Wayland. Вона більше призначена для ознайомчого тестування ніж для стабільної роботи.

* новий тип додатків (спецій), що називаються Діями (Actions) і були раніше відомими як "Nemo actions" в контекстному меню менеджера файлів. Тепер ними можна керувати так само як й іншими додатками в окремому розділі налаштувань.

* повернуто можливість масштабування розміром 75%

* додано нові жести

* покращено аплет звуку

* зроблено чимало інших дрібних виправлень покращень та удосконалень роботи системи.

Декілька нових функцій отримали "мінтівські" застосунки. Зокрема, iptv-програвач Hypnotix отримав можливість позначати канали як улюблені, а відповідну категорію додано на головний екран програми. Також реалізовано функцію додавання власних каналів та можливість завантажувати та оновлювати власну локальну версію утиліти yt-dlp.

У застосунку для передачі файлів Warpinator додано можливість підключення до іншого пристрою вручну за ip-адресою, або сканування QR-коду на мобільному.

Нотатки Sticky, отримали підтримку команд DBUS, що уможливлює керування записками зі скриптів або комбінаціями клавіш.

Утиліта пакетного перейменування файлів, отримала підтримку мініатюр і перетягування. У переглядачі Pix при відтворенні відео тепер враховується орієнтація відео і воно автоматично повертається. А інструмент резервного копіювання mintbackup тепер має панель заголовка та діалогове вікно "Про програму".

Ще було оновлено набір шпалер.

Реліз продовжує 21 гілку, що заснована на базі Ubuntu 22.04 LTS із ядром 5.15 й отримуватиме оновлення безпеки до 2027 року. Системні вимоги також залишились без змін:

* 2 Гб оперативної пам'яті (для комфортної роботи рекомендовано 4 Гб)

* 20 Гб місця на диску (рекомендовано 100 Гб)

* дисплей із розширенням 1024 на 768

Можливе оновлення до свіжого релізу із попередніх випусків 21, 21.1 та 21.2.

Джерело: [blog.linuxmint.com](https://blog.linuxmint.com/?p=4624)

<sub>*зображення linuxmint.com</sub>

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лінукс Майстер
Лінукс Майстер@prolinuxua

1.8KПрочитань
3Автори
25Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

  • Реліз дистрибутива Ubuntu 24.04 LTS

    Відбувся випуск дистрибутива Лінукс Ubuntu 24.04. Реліз отримав ім'я "Noble Numbat" (Шляхетний Намбат) і має статус довготривалої підтримки LTS.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Реліз дистрибутива Fedora 40

    Стали доступними для завантаження нові збірки популярного дистрибутиву Fedora 40.

    Теми цього довгочиту:

    Linux
  • Командний рядок у деяких відомих програмах

    Від початку комп’ютерної ери взаємодія з програмами відбувалась через введення команд з клавіатури. Згодом всі головні програми перейшли на графічний інтерфейс, але дещо й залишилось

    Теми цього довгочиту:

    Linux

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Мінт кращий дистрибутив з часів ubuntu 10.04

Вам також сподобається