Автор: Майкл Гьєрстад для IISS

Оригінальний допис був опублікований 11 червня 2024 року

Темпи втрати російської бронетехніки у війні проти України вражають. Менш прозорою, однак, є здатність Москви продовжувати компенсувати втрати і будувати чи модернізувати такі танки, як Т-90М.

Немає сумнівів, що втрати російської важкої бронетехніки в Україні були величезними. Однак залишається під питанням здатність російської промисловості замінити ці танки, якими темпами і якими саме типами. Особливо це стосується Т-90М, мабуть, найпотужнішого з основних бойових танків (ОБТ), що стоять на озброєнні російської армії в Україні.

У найближчій перспективі російський промисловий потенціал визначатиме, як швидко і наскільки якісно Москва зможе замінити бойові втрати. У довгостроковій перспективі він значною мірою диктуватиме темпи, з якими росія зможе відновити свої війська.

Програма будівництва Т-90М

У рамках державного оборонного замовлення на 2017-19 роки планувалося закупити близько 160 танків Т-90М, більшість з яких мали бути отримані за рахунок модернізації Т-90А. За даними російського аналітичного центру «Центр аналізу стратегій і технологій» (ЦАСТ), співвідношення нових Т-90М до модернізованих Т-90А становило 1:3. Серійне виробництво офіційно розпочалося у 2018 році, але було відкладено, частково через дефекти двигунів.

Перші поставки, як повідомляється, відбулися у квітні 2020 року, коли десять машин були передані 2-й гвардійській мотострілецькій дивізії. Друга партія була в листопаді 2020 року, коли, ймовірно, десять з них були передані Казанському танковому училищу, а ще десять - 2-й гвардійській мотострілецькій дивізії. Третя партія з восьми машин була доставлена в березні 2021 року до 27-ї гвардійської мотострілецької бригади, яка отримала четверту партію з 18 машин у серпні 2021 року.

Ці цифри свідчать про те, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року середньорічний темп виробництва Т-90М становив близько 40 одиниць. За даними Military Balance+, на момент початку вторгнення росія мала на озброєнні близько 67 Т-90М.

Потужність виробництва з 2022 року

З моменту вторгнення було поставлено щонайменше 13 партій Т-90М. Звіти російського оборонного сектору та аналітичних центрів свідчать про постачання партій ротних комплектів кількістю від 11 до 15 танків. Якщо ці звіти є точними, то загальна кількість Т-90М становить щонайменше 231 одиницю, побудованих і модернізованих з квітня 2020 року; але вона може сягати 267 одиниць, якщо всі партії включають 15 танків.

Це означає збільшення річного виробництва з приблизно 40 одиниць до лютого 2022 року до 60-70 одиниць у воєнний час у 2023 році, і, можливо, ще більше протягом 2024 року. Виходячи з цього, рівень виробництва з 2025 року може становити понад 90 одиниць на рік.

Місця для зберігання

Хоча загальні темпи поставок Т-90М свідчать про збільшення виробництва, вони також висвітлюють деякі аналітичні проблеми.

Частково оцінки темпів виробництва танків базуються на припущеннях, що ґрунтуються на цифрах, оприлюднених Москвою.

У грудні 2023 року тодішній міністр оборони Сєргєй Шойгу заявив, що того року [до збройних сил] було поставлено 1530 танків. Цифра Шойгу привернула широку увагу через брак іншої інформації. Однак вона може бути неправильно інтерпретована. Згідно з попередньою оцінкою IISS, 1180-1280 танків із загальної цифри «виробництва» у 2023 році були отримані за рахунок танків [що зберігалися] на складах. Більше того, ця цифра не враховує танки, які могли зберігатися в гаражах і не помітні на супутникових знімках. Російські бази зберігання танків можуть мати гаражі місткістю близько 1600 одиниць, і важко сказати, чи містять ці місця зберігання інші типи техніки, чи вони просто порожні.

Різниця між цифрою Шойгу і оцінкою IISS кількості «виготовлених» танків, отриманою на основі складських запасів, становить 350 одиниць, але цілком можливо, що кількість новозбудованих танків є меншою, якщо були проведені додаткові модернізації на базі танків, що зберігаються в гаражах.

Є також інші фактори, які слід мати на увазі. По-перше, якщо припустити, що співвідношення між новими та модернізованими танками 1:3, яке існувало до вторгнення, залишається незмінним, то виробництво нових танків Т-90М у 2024 році може становити лише 23-28 одиниць. Це означає, що поточне виробництво Т-90М здебільшого залежить від кількості модернізованих Т-90А, запаси яких зменшуються. Аналітики з відкритих джерел припускають, що станом на кінець 2023 року на складах залишалося лише 50 Т-90А. Це на додачу до даних IISS про близько 100 Т-90А, що перебували на озброєнні станом на початок 2024 року.

По-друге, залишається незрозумілим, до якої міри була переорієнтована програма будівництва танків на експорт. Танки Т-90, призначені для експортного ринку, схоже, були перенаправлені на операцію в Україні, а візуальні докази того, що призначені для Індії танки Т-90С були використані російськими військами в Україні, є наочним свідченням того, що вони використовуються в Україні.

Промисловість у точці перелому

Призначення Андрєя Бєлоусова новим міністром оборони свідчить про те, що промисловість є для нього першочерговим пріоритетом. Його мета здається зрозумілою: пережити західні санкції, зменшити залежність від інших країн і вдосконалити, а також розширити російську оборонну промисловість для затяжного конфлікту.

Але розширення виробництва, а не лише його модернізація, може виявитися складним завданням, навіть з урахуванням потрійної робочої зміни, яка буде запроваджена з 2022 року, і реконфігурації, спрямованої на відхід від цивільного виробництва. Щоб збільшити кількість робочих місць, виробничі лінії на заводах і ливарних цехах доведеться або перезапустити, як це було оголошено для «Омсктрансмашу», або побудувати з нуля.

Попри збільшення виробництва нових танків порівняно з виробництвом у мирний час, постачання достатньої кількості танків, щоб компенсувати поточні темпи втрат, ймовірно, стане більш складним завданням, особливо з огляду на те, що кількість танків, які зберігаються на складах і не потребують значної реконструкції, зменшується.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

247.2KПрочитань
22Автори
584Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається