Російський «тіньовий флот» ігнорує санкції та підганяє зростання нафтогазового сектору - OCCRP

Після вторгнення в Україну, щодо російського енергетичного сектора запровадили низку санкцій. Але, за словами експертів, Росії вдалося зберегти позиції завдяки «тіньовому флоту», який продовжує торгувати нафтою в морі, далеко від сторонніх очей.

Russian Oil Tanker Murmansk

Захід прагне підтримати Україну, підриваючи роботу російської нафтогазової промисловості. Але Москва приділяє більше уваги обманним маневрам, щоб підтримувати економіку та отримувати гроші на продовження військової агресії.

"Росія стабільно веде бізнес, незважаючи на санкції, введені після вторгнення в Україну. Оскільки економіка Росії тримається на нафті, постачання нафти для російської економіки найважливіше", - сказали OCCRP у Windward Ltd, ізраїльська консалтингова фірма, яка спеціалізується на управлінні морськими ризиками.

Наприкінці 2022 року США очолили так звану коаліцію цінового обмеження, до якої увійшли країни «Великої сімки», ЄС та Австралія. Вони ввели цінову межу 60 доларів за барель російської нафти. Члени коаліції заборонили своїм судноплавним компаніям, на частку яких припадає значна частина світового танкерного флоту, сприяти торгівлі з Росією за ціною, вищою від зазначеної.

Станом на 21 лютого 2022 року російська нафта коштувала трохи більше, ніж 91 долар за барель. Обмеження на 33 відсотки змусило Кремль діяти потайки, щоб утримати морські поставки на плаву.

І з'явився «тіньовий флот» сотні танкерів у відкритому морі, які використовують різні обманні методи та приховують своє пересування.

Серед поширених методів є відключення бортової автоматичної ідентифікаційної системи (АІС), щоб місце розташування та переміщення судна не можна було відстежити.

“Також судна передають вантаж із борту на борт: одне судно зустрічається з іншим у морі та передає вантаж, щоб приховати його походження. Чим більше таких зустрічей, тим важче визначити, звідки нафта”, – розповіли журналістам у Windward.

Обманні маневри не лише дозволяють Росії продавати нафту, а й допомагають покупцям заплутувати сліди та оминати санкції.

"Під час передачі з борту на борт судно може залишити порт з вантажем, а потім цей вантаж прибуде в наступний порт на іншому судні, яке, можливо, не викликатиме підозр", - сказав OCCRP Іен Релбі, засновник і гендиректор американської компанії IR Consilium, яка спеціалізується на морському праві та безпеці.

Ще один прийом — рух поряд із «чистим» судном під прикриттям його АІС або використання ідентифікаційних даних списаного судна — Windward це називають «судном-зомбі».

Ізраїльська фірма, яка займається морською розвідкою, зазначила, що в перший рік після вторгнення середньомісячний обсяг постачання російської нафти «тіньовим флотом» збільшився на 68 відсотків. Обсяг торгівлі лише неочищеною нафтою зріс приблизно з 813 тисяч барелів на добу в лютому 2022 року до 1,3 мільйона барелів на добу роком пізніше.

А у звіті, який отримав OCCRP, йдеться, що з 2022 по 2023 рік середньомісячна кількість суден, які вдаються до обманних прийомів, збільшилася на 216 відсотків.

За оцінками компанії Vortexa, що займається аналізом морських перевезень, після початку вторгнення Росія таємно транспортувала близько 2,6 мільйона барелів на добу.

“Погляньте на вплив санкцій на Росію. Була надія на те, що вони обмежать участь Росії у фінансових колах та економічних ринках настільки, що їй доведеться переглянути свою поведінку”, — сказав Релбі OCCRP.
“Через два з лишком роки… війна триває, і несхоже, що військові дії ослабли або скоро припиняться. А російська економіка не впала і навіть не скоротилася, на що багато хто сподівався. Багато в чому завдяки посередникам у позабіржовій торгівлі”.

Російську нафту купують не лише ті, хто ухиляється від санкцій. Деякі країни, які не пов'язані ціновим обмеженням чи санкціями Заходу,  скористалися шансом зміцнити торговельні відносини з Москвою, щоб отримати доступ до її величезних запасів нафти та газу зі знижкою.

Наприклад, з 2021 до 2023 року Туреччина збільшила імпорт російської нафти на 150 відсотків. У той же період Китай почав купувати у Росії в середньому на 700 тисяч барелів на добу. Найвищі показники в Індії: у 2023 році вона купила на 1900 відсотків більше нафти, ніж 2021-го — обсяг імпорту зріс із 100 тисяч барелів на добу до 1,9 мільйона.

Загалом, енергетичному сектору Росії вдалося уникнути значних збитків. Експерти з Windward зазначають, що у квітні 2024 року Росія подвоїла доходи від нафти та газу в річному вирахуванні — вони сягнули 14 мільярдів доларів.

І, незважаючи на санкції Заходу в цілому, Росія повідомила, що у 2023 році її ВВП  зріс на 3,6 відсотка, хоча роком раніше він знизився на 1,2 відсотка.

Джерело — OCCRP

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається