Розбір відносин Фітца та Блазня (1 частина)

Що буде коли дитина, яку залишив весь світ, знайде собі единого друга: дивакуватого блазеня, що говоре таємницями, що прийде до дитини тільки коли блазню нічим занятися? Відповідь є: з цього вийдуть дивакуваті відносини, що простягаються все життя, що зазнали розставання на декілька років, які досі не можна визначити ні тільки дружбою, ні чимось більш інтимним.

Це була передмова до суті, а саме - розбору відносин або хімії між Фітцем та Блазнем з фентезі серії книг Робін Гобб “Realm of the Elderlings”. Навіщо? Мені подобається ця велика серія книжок та події які в них відбуваються, але більш за все я в захваті від дуету Фітца та Блазня.  В книгах описується все життя Фітца, тому ми дійсно спостерігаємо за дружбою яка тягнеться через усе життя. Я можу розмовляти про них годинами, але краще зробити документ та написати сюди всі думки. Почнемо?

План розбору:

Початок дружби

Значення Фітца у житті Блазня та навпаки

Кульмінації відносин

Значущі моменти

Спочатку треба визначитися хто взагалі ці Фітц та Блазень? Про кого ми говоримо? 

Фітц це головний герой майже всіх книжок із серії окрім “Liveship Traders” та “The Rain Wilds Chronicles”. Він не пам’ятає себе, своє життя та матір - тільки з 6 років для нього починається його життя. З того моменту коли його залишають сам на сам перед воротами замку, перед невідомістю. І вже з цього йдуть перші проблеми які вплинуть на життя та долю Фітца. До цього моменту він не знав хто його батько, але це виявляється наслідний принц королівства - Чіверлі. Коли Фітца помічає король Шрюд, дає йому ім’я та призначає до навчання, життя Фітца змінюється назавжди: він стає королівським вбивцею. Фітц починає навчання з +-10 років у Чейда - королівського шпигуна.

Блазень це дивакувате дитя-альбінос, яке раптово з’явилося при дворі та побажало бути особистим блазнем короля Шрюда. Він з далекої країни на півдні, де в нього було доволі гарне життя: він ходив до спеціальної школи, мав двох татів та поселення, яке любило його. Завжди в одязі блазня, завжди на самоті та завжди незрозумілий ніким. Люди його обходят стороною, бо не звикли до нього. Тоді, що він тут шукає? Або кого він тут шукає? Відповідь доволі проста: він шукає Фітца.

Далі спойлери, з позначкою до книг.

Початок дружби

 Спойлери до The Farseer Trilogy.

Першу зустріч цих двох я досі згадую з усмішкою. Фітц перебував на самоті в саду, коли до нього зі сторони лісу вийшов Блазень. Перше, що чує Фітц - таємниця про ”Пса-спас” (яка досі не розкрита). У них зав’язується діалог в ході якого Фітц розуміє, що Блазень не недоумкуватий як він думав, а Блазень в свою чергу розповідає, що скоріш за все “Псаспас” це заклик до дії.

“ Але звідки мені знати? Я блазень, а не тлумач снів”  каже він, але чи дійсно це так ми розберемо далі. На цьому їхня перша зустріч закінчується і Фітц йде до Чейда.

З цього моменту розпочинається їхня дружба. Блазень провідує Фітца коли потрібно, дає йому дивні поради та іноді подарунки, які ще зіграють свої ролі далі. Не дивлячись на дивакуватість блазня, Фітцу подобається його компанія:

“Він мені подобається, - сказав я невпевнено. - Він глузує з мене, але коли він це робить мені не прикро. Те, що він вибирає мене, щоб розмовляти, змушує мене відчувати себе... ну, значним” - каже Фітц Чейду на одному з уроків. 

Але Фітцу все ж іноді було ніяково від розмов з ним. Бо за звичайними розмовами завжди крилася таємниця, яку Блазень надавав на роздум Фітцу. Чи розумів це Фітц? Скоріш за все так, але він не намагався думати про них, і кожну нову розмову скаржився, що він нічого не розуміє. Так, наприклад, в перших двух книгах були 2 моменти які це дуже гарно показують: пісня блазня та розмова про долю.

В першому випадку, Блазень створив цілу виставу тільки для Фітца, та тільки для того щоб розповісти йому те, що його очікує далі. Для цього він наклав завуальований текст на мотив любовної балади… і це, дещо, було помилкою з його боку, бо Фітц не намагався зрозуміти дуже важливий сенс пісні. Ні, він почав скаржитися що блазень над ним дуркує, образився та пішов геть від нього.

Наступна дія йде після цієї сцени. Блазень розповідає Фітцу звідки він, Фітц знову нічого не розуміє, але далі цікавіше. Діалог заходить до того, що Фітц каже, мов, не всі люди можуть робити великі здійснення, а якщо хто і робе то тільки дуже важливі люди, як королі. Блазень відкидає таємниці, та каже прямо:

“ <...> Каталізатор. Ти був усім цим і продовжуєш бути <...> Ти створюєш ймовірності. Поки ти існуєш, майбутнім можна керувати. Я прийшов сюди через тебе, Фітц. Ти - та нитка, яку я смикаю <...> ”

Після цих слів у Фітца починається істерика, і він вижинає Блазня з кімнати.
Ця тема глибше роздивляється у наступній та останній книзі з цієї трилогії “Assassin`s Quest”, і далі мова піде про неї.

Спойлери до Assassin`s Quest.

Третя частина розповідає про продовження життя “мертвого” Фітца, як його вдалося врятувати та як він починає свою подорож до Веріті. Сама подорож - невідємлива частина сюжету, в ході якої Фітц знаходить нових знайомих: Кеттл та Старлінг. А старі друзі дізнаються про те, що Фітц живий.

Половину книги Фітц відчуває себе самотнім. За допомогою Скілла він підглядає за Моллі, дівчиною яку він кохає та яка втекла від нього будучи вагітною; та за Баррічем, його ментором який наглядає за Моллі. Дивлячись, як вони зближуються кожен день, Фітцу стає дійсно погано, але він розуміє що так буде краще. Для всіх, звичайно крім Фітца. Подорож до Веріті виходить дуже небезпечною, він кілька разів майже не вмирав насправді, проте все обходилося. Але одного разу, коли в побитого та у витікаючого кров'ю Фітца потрапляє стріла, він зустрічає саму Смерть, та просить її нарешті забрати його. Проте, замість Смерті, його підбирає Блазень.

Значення Фітца у житті Блазня

Фітц прокидається в хижині Блазня, на його ліжку та перев’язаний. Перед тим, як знову знепритомнити, Фітц спитав:

“ Блазень, що вони зробили з тобою? ”

І як тільки прокидається знову, отримує відповідь:

“ Що вони зробили зі мною, Фітц? Боже, що вони зробили з тобою, що б так повечити тебе? Що сталося зі мною, якщо я тебе не впізнав коли ніс на руках? - його холодні пальці торкнулися мого обличчя, обмацуючи шрам і зламаний ніс. Раптом він нахилився і притулився чолом до мого чола. - Коли я згадую, яким ти був гарним... - помірковано прошепотів він і замовк.”

Діалог продовжується далі, Фітц каже що Блазень змінився, на що чує відповідь:

“Невже? Як я міг не змінитися? Я думав, що ти помер і все моє життя втратило сенс. І тепер раптом отримати назад і тебе і сенс мого життя... <...> Змінився кажеш? Більше, ніж ти можеш уявити. <...> Рік я думав що ти мертвий, Фітц. Цілий рік. ”

Блазень каже, що Фітц знову нічого не розуміє, та починає казати що він думав коли він дізнався про його смерть.

“ Я знаю що я Білий пророк. Я з дитинства це знав, як і ті, хто мене виховував <...>  Поодинці я пройшов весь шлях до Баккіпа щоб знайти Каталізатора, що міг впізнати тільки я. І я знайшов тебе <...> 

Увесь цей діалог дуже важливий, бо він “розвіює туман” у ставлення Блазня до Фітца, та підтверджує дуже важливу інформацію: вони Білий пророк та Каталізатор.

Дізнавшись це, ми вже можемо розібрати майже ціле значення Фітца в житті Блазня, проте не вистачає ще однієї важливої деталі, а саме відмитини Скілла Блазня на зап'ясті Фітца.

Через деякий час, коли команда знайшла Веріті, який весь цей час ліпив і ліпить дракона, блазень викликається прислужувати йому, як він до цього прислужував його батьку. Веріті приймає його пропозицію. Від постійної ліпки дракона з допомогою Скілла, руки Веріті просочилися цією магією та стали срібними. Через це Веріті нікого не торкається, а тільки ліпить та ліпить дракона. Проте, випадково Блазень доторкається до рук Веріті, і віднині на кончиках його пальців з’явилися срібні відмітини, що сповнені Скіллом. 

Скілл - це магія, це здатність втручатися в розум людей, яка більше властива роду Провісників, та іноді вона може бути і в звичайних людей. У Блазня її ніколи не було, тому це нове відчуття для нього:

“ Вони дуже чутливі. Я відчуваю як переплітаються нитки цієї тканини ... Я бачу людину яка зіткала тканину, я знаю жінку яка сховала її … <...> ”

Коли Блазень доторкаеться цими пальцами до зап’ястя Фітца, їхній зв’язок стає ще міцнішим. Дві свідомості з’єдналися, і Блазень каже в думках у Фітца:

“ Ти кохаєш мене!

    Я був вражений. Він дійсно ніколи раніше не вірив у це.

Раніше це були лише слова. Я завжди боявся, що вони народжені жалістю. Але ти справді мій друг. Це знання. Це відчуття того, що ти відчуваєш до мене.Значить, це Скілл. ”

У момент кульмінації цієї частини Блазень вперше цілує Фітца на прощання, та летить від нього на драконі. Фітц залишається сам на сам з проблемами. З кінця “Assassin`s Quest” до початку “The Tawny Man Trilogy” проходить 15 років.

Саме в цій частині гарно видно, як змінилося відношення Блазня до Фітца. 

Спочатку блазень, як Білий пророк, шукав свого Каталіста. Шукав ту людину, що з’являється лише раз на століття як і сам Білий пророк; ту людину, яка буде змінювати та спрямовувати світ на потрібну колію. Знайшовши Фітца, блазень спостерігав за ним, та з’являвся в його житті тільки щоб розповісти щось важливе; тільки коли Фітц був на перипетії долі Блазень з’являвся щоб Фітц зробив правильний вибір. 

Поступово, вони стали друзями, але Блазень все ще говорив таємницями, та частіше їхні розмови були про долю людей, що потрібен робити Фітц та як Блазень вірить у нього. Ми знаємо їх з дитинства (якщо так можна сказати), і ми спостерігаємо як росте Фітц, його світогляд та як змінюється його життя. Разом із ним росте і його друг, але кардинальні зміни починаються з третьої частини. І разом із зовнішніми змінами, змінюється і відношення Блазня до Фітца.

Вони стали справжніми друзями. Тепер вони балакають про все що можна, дражнять один одного та разом сміються. Із розвитком їхньої дружби, неможливо не помітити, що Блазень, в деякі моменти, став з більшою ніжністю ставитися до Фітца. Жартівливі розмови про те, що Блазень кохає Фітца визивають непорозуміння у другого. Фітц кохає Блазня, як чоловік може кохати свого друга. А як Блазень кохає Фітца? В цій трилогії це показано діями, ніж словами. Проте, підтвердження того, что Блазень кохає Фітца, як людина кохає людину знаходиться в “The Tawny Man Trilogy”.


Спойлери до The Liveships Trades Trilogy.

З того моменту як від Блазня і слід простиг, проходить декілька років. В цій трилогії інші головні герої, інша локація але це той самий світ, в якому знаходиться Фітц та Блазень. 

Події розгортаються у Бінгтауні. Головними героями є сім’я Вестрітів - торговці Бінгтауна. Білий пророк приїжджає  в це місто під виглядом загадкової різниці по дереву з ім’ям Янтар, що має золоте волосся та жовті очі. Головною ідеєю цієї саги є возродження драконів, чим і буде займатися Янтар. Це дуже стислий переказ суті.

Нам треба лише знати, що Янтар провела у Бінгтауні приблизно 3 роки; вдалося возродити драконицю Тинталью; Янтар у подорожі знайшла подругу - Йок, що потім з’явиться у іншій книзі; коли Досконалий попросив Янтар зробити йому нове обличчя,яке вона полюбить, Янтарь робить обличчя Фітца разом з його бойовою сокирою. Також, в цій книзі не розкривається те, що Янтар це Блазень, проте на це було багато натяків:

  • У “Assassin`s Quest” Фітц дарує Блазню сережку Барріча. Ця сережка символізує вільну людину, людину яка перестала бути рабом. Коли у “The Mad Ship” раби питають у Янтар, звідки в неї ця сережка, вона відповідає що вона від людини, яку вона дуже кохала.

  • Коли Досконалий в кінці “Ship of Destiny” питає в Янтар, куди вона піде далі, Янтар відповідає що поїде на північ, до друзів.

Тож, розібралися: Янтар це Блазень, проте це секрет. У “The Tawny Man” це зіграє велику роль.

Для першої частини це все!! Розбір Тавні мена та Сага про Фітца та Блазня ще в процессі ପ(๑•ᴗ•๑)ଓ ♡

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
luna
luna@luna

92Прочитань
1Автори
2Читачі
На Друкарні з 24 липня

Вам також сподобається

Коментарі (4)

дуже цікавий розбір!!

Вам також сподобається