Шлях до цифрової освіти: Мінцифри, МЗС України та Дія на шляху до безбар'єрності

Перша леді України Олена Зеленська.

Україна сьогодні – це не лише про захист та боротьбу за незалежність, демократичні європейські цінності, це й про інновації, технології та освіту. Кожен день ми продовжуємо навчати та навчатися – незалежно від місця, часу та обставин життя. Саме це є причиною інтеграції нових освітніх ідей, адже впровадження нових технологій призводить до оптимізації рівня обізнаності кожного українця. 

Дія.Безбар'єрність

Олена Зеленська відкриває можливості реалізувати безбар’єрний простір в Україні завдяки розділу “Дія.Безбар'єрність”. Як повідомляє Олена, ініціатива допоможе кожному у реалізуванні своїх прав, отримавши послуги на рівні, шляхом об'єднання фізичної, інформаційної, цифрової, економічної та освітньої безбар‘єрності.

Кожна людина в різні періоди свого життя може зіштовхнутися зі складними обставинами. Проблеми зі здоров’ям, вихід на пенсію, важкі життєві обставини, навіть банальна травма — це все може створити складнощі у пересуванні, отриманні послуг, необхідної інформації або при орієнтуванні у просторі. Внаслідок різних обставин, люди стають маломобільними та потребують відкритого та доступного середовища. 

Мінцифри

Змінотворці із Мінцифри докладають зусилля аби створити найзручніший сервіс для надання послуг, метою якої є не тільки розвиток онлайн-сервісів, а й надання легкого доступу до технологій. Портал Мінцифри, як і “Дія” розробили платформу так, щоб люди з особливими потребами, літні та інші представники маломобільних груп населення мали змогу використовувати її, отримавши інформацію на рівних.

Міністр цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила значущість розвитку державного порталу Дія.Цифрова Освіта, зазначивши, що безбар'єрність — це ключовий принцип цифрової інклюзії, оскільки, кожна людина має однакові можливості використання технологій та інтернету. Дія.Цифрова освіта стане початком на шляху до інноваційного потенціалу країни, розвиваючи інтерес до навчання серед молоді, внутрішньо переміщених осіб (ВПО), створюючи усі можливості для розвитку економіки України.

  • Мінцифри та USAID у вересні запустили гранти на розвиток кібербезпекових стартапів. Агенція США з міжнародного розвитку (USAID) виділила Україні грант на 500 тисяч доларів для впровадження інноваційних проєктів у сфері кібербезпеки. 

    Розвиток платформи “Дія”

    У 2022 році на порталі “Дія” з’явився новий розділ — Дія.Безбар’єрність. Новий розділ допомагає внутрішньо переміщеним особам (ВПО), людям з особливими потребами, батькам, особам похилого віку мати доступ до всієї необхідної бази даних в одному місці. Ресурс має усі матеріали для пошуку роботи, надає поради для виїзду за кордон, пояснює як користуватись електронною пенсійною книжкою, оформити житлову субсидію та що потрібно знати батькам новонародженого тощо.

 “Дія.Цифрова освіта” була створена таким чином, щоб нею могли користуватися особи з різними формами інвалідності. Інтерфейс був розроблений спеціалістами, щоб полегшити навігацію для людей з різними порушеннями. Також, у доступі альтернативний текст для зображень, субтитри для відео та аудіозаписи для мультимедійного контенту, щоб зробити його доступним для користувачів з порушеннями зору або слуху.

Освітні матеріали у відео та аудіо форматі з якими можна ознайомитись на платформі доступні для всіх охочих. Кожен розділ інформативно та точно описує тонкощі не тільки різних професій (касира, QA-тестувальника, флориста тощо), а й розширює знання кожного за допомогою курсів. 

Нижче ви можете ознайомитись з курсами, які можуть стати корисними саме для вас:

Google допомагає розвивати цифрову освіту в Україні

Google - лідер серед освітніх ініціатив та інновацій, також допомагає нашій країні у розвитку цифрової освіти, надавши грант у розмірі $2 млн та забезпечив фахівцями з Google.org Fellowship.

Така співпраця дозволить суттєво покращити платформу “Дія.Цифрова освіта” з використанням ШІ технологій(штучного інтелекту), персоналізованих рекомендацій та освітніх траєкторій, а також створити додатковий блок для отримання кваліфікацій та працевлаштування. Команда також планує створити освітні продукти, що допоможуть молоді опанувати нові IT професії та розвиватимуть цифрові навички. Водночас буде створено лінійку освітніх програм для креативних та робочих спеціальностей(наприклад, UX-дизайнер).

Освітні ініціативи від Google для українців:

  • “Основи кібербезпеки для підприємців” від Google та Мінцифри. Це онлайн-курс, який навчить захищати бізнес від кіберзагроз та протидіяти цифровому шахрайству. Навчання безоплатне, потрібна лише реєстрація.

  • Google також запустив освітній хаб «Google Знання», за допомогою якого громадяни можуть легко знаходити шкільні або робочі курси, розвивати нові навички.

МЗС та WhiteBIT запустили інклюзивну ініціативу

Міністерство закордонних справ України та криптовалютна біржа WhiteBIT впровадили ініціативу, що відкриває можливість нечуючим громадянам України отримувати консультації жестовою мовою.

Міністр закордонних справ Українки Дмитро Кулеба висловив свою подяку WhiteBIT та наголосив на тому, що обладнання для комунікації нечуючих українців із консулами, втілює принципи стратегій створення безбар'єрного простору в Україні в межах ініціативи Олени Зеленської «Без бар’єрів».

Програмне забезпечення Connect PRO вже доступне для більш ніж 50 консульств та посольств України у країнах Європи. Ця програма служить мостом для спілкування з жестовими перекладачами онлайн, що дає можливість обміну текстовими повідомленнями. Функція робить програму універсально корисною для всіх користувачів. Після свого першого використання, одна нечуюча українка поділилась своїм досвідом і підкреслила, що через мовні бар'єри іноді важко спілкуватися з мешканцями інших країн. Однак наявність універсальних перекладачів у дипломатичних установах може значно полегшити життя багатьом громадянам України, які перебувають за кордоном.

Засновник та CEO криптобіржі WhiteBIT Володимир Носов впевнений, що спільний проєкт МЗС та компанії стане ще одним кроком до створення безбар'єрного простору для всіх українців, включно з особами з порушенням слуху. Альянс бізнесу та держави спільними силами може втілювати проєкти у відповідь на виклики часу та допомоги спільноті. 

Після початку повномасштабної війни МЗС та WhiteBIT вже запустили спільні ініціативи. Зокрема: 

Завершальні думки

Старання, що кожна компанія реалізовує, робляться для забезпечення безбар'єрного доступу українців до інформації та послуг. Ініціатива "Дія.Безбар'єрність" першої леді України відкриває нову сторінку для кожного громадянина нашої країни, незалежно від їхніх потреб та можливостей. Україна рухається вперед із важливими кроками до створення рівних можливостей для всіх своїх громадян.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катерина Романенко
Катерина Романенко@romanenkok

Digital-журналіст

1.2KПрочитань
7Автори
8Читачі
На Друкарні з 17 жовтня

Більше від автора

  • Крипто, ШІ та ідеї Білла Гейтса: всебічний погляд на технологічні тенденції

    Згідно зі словником Collins, "штучний інтелект"(ШІ) став словом року 2023. Минулого року юзери значно більше цікавилися пошуком ШІ, ніж "біткоїнами" або "криптовалютами". Цікаво, що про це думає Білл Гейтс?

    Теми цього довгочиту:

    Штучний Інтелект
  • Україна на шляху до лідерства у світі Web3 технологій

    Розвиток інтернету незупинний, швидкий та стрімкий. Web3 враховує проблеми централізації, конфіденційності та безпеки, намагаючись надати користувачам більший контроль над своїми даними та діяльністю в онлайні. Україна має всі шанси стати одним із світових лідерів у Web3.

    Теми цього довгочиту:

    Криптовалюта
  • Криптовалютна хроніка 2023: Виклики, перемоги та нові тенденції

    2023 рік добігає кінця, знаменуючи собою завершення найдовшої “ведмежої” фази в історії криптовалютного ринку. У 2023 році індустрія ще більше “подорослішала”, успішно долаючи виклики, які ще кілька років тому могли стати фатальними.

    Теми цього довгочиту:

    Технології

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається