Що до біса сталося зі швидкістю Ferrari та Mercedes в Бразилії?

Марк Хьюз, F1.comNovember 06, 2023

Макс Ферстаппен виграв свій 52-й Гран-прі в кар'єрі на трасі Інтерлагос в неділю, що тепер на одну перемогу більше, ніж в Алена Проста, і лише на дві перемоги менше, ніж у Себастьяна Феттеля. Він мав всі підстави бути задоволеним.

Також радів Ландо Норріс, який фінішував на впевненому другому місці на боліді McLaren, він навіть в якийсь момент боровся колесо в колесо з Ферстаппеном, після того, як він виборов поул в суботньому спринт-шутауті. Фернандо Алонсо з Aston Martin продемонстрував одну з найкращих гонок у своїй довгій кар'єрі, відбиваючи атаки Серхіо Переса на Red Bull і фінішувавши третім у захоплюючому поєдинку, який змусив всі трибуни підвестися на ноги.

Ferrari та Mercedes мали такого успіху, оскільки обидві команди провели найслабший вікенд у сезоні. Обидві були неконкурентоспроможними, і в кінці гонки залишилося лише з одним болідом кожна, причому Ferrari Карлоса Сайнса фінішувала шостою, відстаючи від Ферстаппена на 50 секунд, а Mercedes Льюїса Хемілтона фінішував восьмим відставши ще на 12 секунд.

Схід Шарля Леклера ще до початку гонки був викликаний відмовою компонента, який позбавив гідравлічний насос тиску, на мить вимкнувся двигун, що призвело до втрати гідрокерування. Комбінація всього цього призвела до того, що Ferrari вилетіла в бар'єр в 7-му повороті під час кола розігріву на шляху до стартової решітки.

Майже єдина позитивна річ цього вікенду для Ferrari була друга найшвидша кваліфікаційна позиція Леклера. Проте це не було адекватною картиною загальної конкурентоспроможності боліда.

Кваліфікаційний час було встановлено в надзвичайно вітряних умовах Q3, безпосередньо перед початком сильної зливи, коли позиція на трасі стала дуже важливою. В більш стабільних умовах суботи Ferrari були сьомим та дев'ятим за швидкістю, близько 0,5 секунди від лідерів, але на використаних шинах.

Сайнс не мав розкоші нових м'яких шин, він витратив всю їх кількість лише задля потрапляння до SQ3. Леклер мав один комплект, але притримав їх Гран-прі. Спринт розкрив одну з причин труднощів Ferrari, оскільки обидва пілоти мусили час від часу відпускати газ, щоб тримати температуру своїх силових установок під контролем.

Ferrari не відкрила корпус кузова двигуна так, як в Мексиці, де було набагато більше охолоджувальних жабок. Хоча це сприяло аеродинамічним характеристикам, рівень охолодження був недостатнім для жаркого Інтерлагосу. Консервативний темп пілотів Ferrari призвів до того, що вони фінішували на п'ятому та восьмому місцях у Спринті, відставши на півхвилини за всього 24 кола.

Сайнс мав проблеми з перегрівом протягом всієї гонки
Сайнс мав проблеми з перегрівом протягом всієї гонки

Проблеми з охолодженням вплинули на рішення Ferrari зберегти новий комплект м'яких шин для гонки Леклера в неділю. З огляду на те, що він виборов місце на передньому ряду стартової решітки, сподівалися, що новий комплект дозволить йому обігнати Ферстаппена на старті, щоб хоча б на початку дати йому якесь вільне повітря. Але несправність очевидно зробила це неважливим.

У неділю речі були трохи менш критичними з приводу охолодження для Сайнса. Температура навколишнього повітря була трохи нижчою, і команда змогла збільшити вхідні отвори радіаторів. Буря в кінці Q3 в п'ятницю, яка призвела до червоного прапора, спричинила застосування положення в правилах про зміну кліматичних умов між кваліфікацією та гонкою.

Проте зміни, які допускаються, не поширюються на зміну кузова боліда - тому відносно невеликі охолоджувальні жабки на кришці двигуна залишилися без змін.

Прокладки зчеплення на машині Сайнса були замінені в закритому парку перед недільною гонкою, але проблема зі зчепленням залишилася, через що він погано стартував і втрачав позиції. Пізніше він зміг обійти два Mercedes, але це було відображенням їхніх проблем, а не великої швидкості Ferrari.

Рассел не зміг фінішувати в гонці, зійшовши через двигун
Рассел не зміг фінішувати в гонці, зійшовши через двигун

Срібні стріли страждали від серйозної деградації задніх шин під час гонки після того, як на початку вони показували непогану швидкість. Тото Вольф схарактеризував вихідні команди як найдраматичніше, що він коли-небудь бачив. "Я не буду здивованим, якщо, аналізуючи боліди протягом наступних кількох днів, ми виявимо, що була механічна проблема, яка пов'язана зі способом яким ми налаштували боліди", - додав він.

Враховуючи події в Остіні дві гонки тому, коли Хемілтон був дискваліфікований з другого місця за надмірний знос планки, команда дійсно під час цієї гонки працювала з досить консервативною висотою підвіски. Зменшення аеродинамічного тиску під болідом було відшкодоване використанням великого заднього крила, але це призвело до збільшення опору повітрю. Хемілтон, після того, як його обігнав П'єр Гаслі, казав по радіо, що навіть перебуваючи в зоні DRS боліда Alpine, він все ще залишається позаду на прямій.

"Ми налаштували болід занадто високо", - визнав Вольф. "Але, можливо, хоча це і було фактором, це не було головною причиною абсолютного провалу вихідних з точки зору продуктивності. Тут є щось дуже фундаментально неправильне, механічно. Це не заднє крило, і не те, що болід налаштований занадто високо, оскільки ми говоримо про міліметр-два. Це впливає на продуктивність, але це не пояснення того повного провалу, який ми бачили".

Джордж Рассел зійшов із дев'ятої позиції в гонці через силову установку, яка мала ознаки значущої несправності. Для цього двигуна в будь-якому випадку ця гонка була запланована як остання, оскільки його ліміт пробігу наближався до завершення. Через це його залишали на трасі довше, ніж це було б у випадку, якщо було б необхідно використовувати силову установку знову, сподіваючись, що він зможе добратися до фінішу.

Тепер речі можуть піти тільки вгору для обох команд у Лас-Вегасі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

268Прочитань
11Автори
9Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • КОЛОНКА ГЮНТЕРА ШТАЙНЕРА: Чому я б підписав контракт з Берманом, і чому я мав піти з Haas раніше

    Привіт та ласкаво прошу до моєї першої колонки на F1.com. Я залишив посаду голови команди Haas, але ви ще не позбулись мене! Я все ще буду поруч у Формулі 1, працюючи над різними проектами, включаючи написання цих колонок протягом сезону.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Що пішло не так для Хемілтона на Гран-прі Саудівської Аравії

    Ferrari, яка нещодавно підписала контракт з гонщиком, якому буде 40 років на момент його переходу, щойно спостерігала за тим, як її 18-річний підопічний виконав чудову роботу за дуже короткий термін у кокпіті, який наступного року займе Льюїс Хемілтон.

    Теми цього довгочиту:

    F1
  • Чи Red Bull злякав Ferrari в боротьбі за поул в Бахрейні?

    Хоча може здатися, що це було передбачувано, що Макс Ферстаппен та Red Bull відкриють новий сезон черговим поулом, насправді це, ймовірно, був втрачений Ferrari та Шарлем Леклером поул. Якби він зміг повторити свій час Q2 у Q3, Шарль випередив би Макса на 0.014 сек.

    Теми цього довгочиту:

    F1

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається