Тріумфальне повернення: Як McLaren зробили крок від хорошої до (майже) найкращої команди

Ендрю Бенсон, GP Racing / Вересень 2024 • 19 вересня, 14:57

Минулого сезону McLaren зробили крок від однієї з найповільніших машин на трасі до боротьби за перемоги. Але роботи було ще багато. Тепер команда, яка домінувала у Формулі 1 протягом 1980-х і 90-х років, знову серйозно претендує на чемпіонські титули вперше за понад десятиліття. Ендрю Бенсон пояснює це відродження за допомогою одного з його архітекторів…

Андреа Стелла прийшов на наше інтерв’ю з шістьма сторінками нотаток, і ретельність підготовки очевидна.

Там є розділи з заголовками, які охоплюють теми, які, на думку керівника команди McLaren, ми, ймовірно, обговоримо. І це є разючий приклад емоційного інтелекту людини, яка з моменту вступу на свою нинішню посаду в грудні 2022 року керувала трансформацією McLaren від давніх середняків до лідерів Формули 1.

Одне із запланованих питань «Як перейти від кращого до найкращого?», яке Стелла не міг знати заздалегідь. Ми вже досить далеко в інтерв’ю, коли це питання з’являється. Стелла посміхається і перевертає аркуш паперу. «Подивіться», — каже він, вказуючи на заголовок розділу у своїх рукописних нотатках. «Кращий до найкращого».

Важко не зосередитися на Стеллі, коли шукаєш відповіді, які пояснюють відродження McLaren. До цього сезону їхня остання перемога була на Гран-прі Італії 2021 року, але вона була здобута завдяки аварії головних претендентів на титул Льюїса Хемілтона і Макса Ферстаппена. Останній раз, коли McLaren справді були конкурентоспроможними, був у 2012 році, і це вже кілька епох тому.

У 2021 році McLaren фінішували четвертими в Кубку конструкторів. У 2022 році, на початку нових правил, вони опустилися на п’яте місце, коли у Формулу 1 повернулися боліди з каналами вентурі, які створюють граунд-ефект. І саме невдача з пакетом оновлень посеред сезону того року переконала Зака Брауна, генерального директора McLaren Racing, що потрібні зміни.

Коли в кінці 2022 року почалася ротація керівників команд, і Фредерік Вассер пішов із Sauber у Ferrari, щоб замінити звільненого Маттіа Бінотто, Браун побачив свій шанс. Тодішній керівник команди McLaren Андреас Зайдль сказав Брауну, що залишить команду після закінчення свого контракту у 2025 році, щоб приєднатися до Audi до їхнього дебюту у Формулі 1 як заводської команди у 2026 році. Браун вирішив прискорити процес. І людиною, яку він обрав для заміни Зайдля, став Стелла.

Італієць, якому зараз 53 роки, працює в McLaren з 2015 року, коли він перейшов із Ferrari одночасно з Фернандо Алонсо, гоночним інженером якого він був у Маранелло.

Стелла приєднався до McLaren як керівник операцій на трасі, став директором із продуктивності у 2018 році та гоночним директором у 2019 році, одним із тріумвірату керівників, які керували командою під керівництвом Зайдля. Його призначили керівником всієї команди в грудні 2022 року.

Відтоді трансформація розпочалась. Змінилася не лише продуктивність на трасі, але й чесний, прозорий і чіткий спосіб, у який персонал McLaren — особливо Стелла — спілкувався із зовнішнім світом.

Від швидших до найшвидших

McLaren розпочали 2023 рік, визнавши, що вони не досягли цілей розвитку свого нового дизайну. Сталла тоді зазначив, що вони почнуть сезон далі, ніж сподівалися, але прогрес уже був помітний. Незабаром після цього технічного директора Джеймса Кі було звільнено.

На Гран-прі Австрії приблизно в середині сезону обіцяне оновлення боліда стало одкровенням, перетворивши команду із середняка на лідера, який переслідує домінуючий Red Bull. McLaren залишався таким протягом решти 2023 року, змагаючись з Mercedes і Ferrari за право називатися кращими з решти. У Катарі Оскар Піастрі виграв спринтерську гонку з поулу.

На початку цього сезону не було очевидного прогресу — Red Bull спочатку залишався домінуючим, Ferrari вийшли вперед, а Mercedes відкотилися назад, і McLaren опинився десь посередині між ними. Але вони знову обіцяли крок вперед. І це сталося з великим оновленням на шостій гонці сезону в Маямі. Це увімкнуло перемикач.

З моменту цієї перемоги в Маямі McLaren в середньому були швидшими за Red Bull у кваліфікації.

Раптом McLaren опинилися поруч з Red Bull. Ландо Норріс здобув свою першу перемогу на стадіоні Hard Rock у Маямі. Це сталося за допомогою машини безпеки, але Норріс і McLaren точно були найшвидшим поєднанням у гонці. І з того часу вони б'ються з Red Bull нарівні.

McLaren в середньому були на 0,45 с повільнішими за Red Bull у кваліфікації в перших п’яти гонках сезону. Від Маямі до літньої перерви вони були на 0,046 с швидшими, не враховуючи дощову сесію в Спа.

У чому секрет цієї трансформації? Браун однозначний у своїй відповіді.

«Одним словом, відповідь буде Андреа Стелла», — каже Браун. «Очевидно, що це командна робота, але він очолював і керував змінами. Андреа — найкращий гонщик, якого я коли-небудь бачив.

«Андреа виконав неймовірну роботу з концентрації команди та керівництва. Очевидно, він не розробляє машину, тому я хотів би віддати належне іншим тисячам людей навколо нього. Але його лідерство — це найбільша зміна, яка відбулася з нами з початку 23-го року до того, де ми перебуваємо зараз».

Браун відзначає трьох ключових лідерів — технічного директора з аеродинаміки Пітера Продрому, головного конструктора Роба Маршалла та Ніла Хоулді, технічного директора з інженерії — і каже: «Усі ці хлопці виконують чудову роботу, але під керівництвом Андреа». Але є одна річ. Стелла працює в McLaren майже 10 років. Тож очевидне питання: чому це зайняло так багато часу?

Минуло багато часу відтоді, як команда справді була попереду. Останнім McLaren, який був по-справжньому конкурентоспроможним, був MP4-27 ще у 2012 році.

Потік часу

«Я можу відповісти лише за свою частину справи», — каже Стелла. «Те, що я роблю зараз як керівник команди, — це просто похідна та еволюція того, що я робив раніше, керуючи гоночною командою або як гоночний інженер. Це просто еволюція, і на кожному етапі я намагався застосувати те, що, на мою думку, є фундаментальним підходом у контексті, на який я міг впливати».

Те, що Стелла має на увазі, це те, що він робив все можливе на посаді, яку він займав на той момент. Він поважна людина, і оскільки він не мав ширших повноважень впливати на фундаментальну структуру та роботу команди, він цього не робив. Як тільки він це зробив, як вказує Браун, він діяв швидко, рішуче та ефективно.

«Я не проектую машину», — каже Стелла. «Я не виробляю болід. Я не займаюся логістикою – яка, до речі, покращилася; навіть логістика стала набагато швидшою, набагато більшою, ніж раніше.

«Я не займаюся маркетингом і мультимедіа тощо. З усіх ключових окремих завдань і кроків, які потрібні, я не виконую жодного з них. Але водночас потрібно змінити пару ключових факторів у цьому ланцюжку, і ланцюжок може скластися, як доміно.

«Тож якщо Зак вважає, що я був ключовим фактором, у нього точно є вагомі причини так говорити. Він найнеймовірніший бізнесмен і стратег, якого я коли-небудь зустрічав. Тож він має мати чітке бачення щодо цього.

«Я відповім, тому що бачу, що я міг би бути єдиним, але я був просто першим. Якби не було ще 999 блоків після першого, то перший би просто впав.

«Тож для мене, в цьому сенсі, ми всі взаємопов’язані. І талант, і здібності, і досвід уже були на місці, але з певних причин ми могли пропустити кілька фундаментальних кроків, що не дозволяло доміно почали падати».

Ці кроки включали реорганізацію технічного відділу, серед іншого повернення Продрому на перші ролі, який був відсторонений від проектування болідів під керівництвом Зайдля та Кі.

Перемога Піастрі у спринті в Катарі минулого року показала, що команда тепер бореться за звання кращих з решти позаду Red Bull

Зміни проти динамізму

Новий акцент був зроблений на трьох основних стовпах швидкості боліда – аеродинаміка, продуктивність і інженерія. Було кілька спроб зробити це, зокрема залучення Девіда Санчеса з Ferrari для керівництва продуктивністю, а потім його відхід через три місяці на початку цього року. Команда залишається в потоці змін. Або динамічною, як би сказав Стелла.

«Загалом, — каже Стелла, — я б сказав, що вам потрібно мати дуже чітке уявлення про те, що таке бачення та культура команди Формули-1, яка може змагатися за лідерство. І це має бути поділене з усіма. Кожен має дуже глибоко розуміти бачення та культуру.

«Але коли ти починаєш це робити, потрібно замислитися: «Що це означає для організації? Яких людей нам потрібно в команді? Як ми будемо змушувати їх ефективно співпрацювати?» І щойно ти це усвідомлюєш, розумієш, що цей процес є досить динамічним. Як найкраще використовувати наявні таланти? Чи потрібні постійні зміни в організації?

«Ці аспекти, які є більш тактичними, можуть змінюватися досить динамічно. Тому що Формула-1 дуже динамічна, і контекст розвивається, і люди, які у вас є, не обов’язково є людьми, які можуть досягти певного способу роботи, але вони були б дуже хороші в інших умовах. І це може змінюватися з часом у міру зростання людей».

Початок шляху Стелли до керівника команди McLaren можна простежити до Алонсо. Вони тісно співпрацювали під час усіх поворотів та перипетій бурхливого життя Алонсо в Ferrari. Коли дворазовий чемпіон залишив Італію, щоб приєднатися до McLaren-Honda, Алонсо ніколи сам не просив Стеллу приєднатися до нього. Але він зазначив McLaren, що Стелла може бути корисним працівником. McLaren звернувся до Стелли, і він вирішив, що новий виклик і чистий аркуш — це саме те, що йому потрібно.

Чи мав Алонсо проникливість передбачити, що Стелла підніметься на такі висоти, неважливо, але його розуміння якостей свого колишнього гоночного інженера було безсумнівно точним.

«Він неймовірна людина», — каже Алонсо. «Перш за все, чудовий інженер і тепер хороший керівник команди. Він чудовий чоловік. У чесної людини, яка працює зі здоровим глуздом, зазвичай у житті все йде добре.

«Здоровий глузд визначає Андреа Стеллу. Він чудовий лідер. І я не здивований, що він виконує неймовірну роботу».

Стелла надто скромний, щоб себе вихваляти, але в McLaren добре усвідомлюють, що в них є керівник команди, який є інженером і говорить як філософ.

Але вражають не лише його комунікативні навички чи його проникливість щодо того, які зміни внести, щоб змінити команду. Чіткість та визначеність під його керівництвом дійсно привертають увагу.

Одним із найбільш разючих аспектів відродження McLaren була точність їхніх прогнозів щодо того, коли з’являться оновлення та наскільки ефективними вони будуть. Навіть Браун був трохи стурбований минулого року, коли Стелла прогнозував, що оновлення в Австрії стане значним кроком вперед, і воно справді перевершило його прогнози.

Те ж саме було і з наступними кроками вперед, які Стелла поділяє на оновлення Сінгапуру 2023 року, болід 2024 року, а потім оновлення в Маямі.

Так само як деякі суперники, які вже представили нові деталі, які не виправдали очікувань, McLaren працювали над другим великим оновленням цього сезону, але на момент написання вони ще не застосували його.

З моменту оновлення Австрії 2023 року, за словами Стелли, було три ключових кроки. Першим був останній етап оновлень у Сінгапурі минулого року.
Другим кроком стала конструкція автомобіля 2024 року, навіть якщо спочатку здавалося, що він не наблизив команду до чемпіонів 2023 року - Red Bull.
Третій і останній крок — це оновлення, яке команда привезла до Маямі цього року, що завершилося довгоочікуваною першою перемогою Ландо Норріса.

Хто кращий, хто найкращий?

Стелла каже: «Точність з'явилася тому, що ми, в певному сенсі, зрозуміли, що нам потрібно побачити в дизайні в різних умовах розробки боліда, щоб сказати: "Це дасть нам упевненість, що це працюватиме на трасі"»

«Але одна з причин, чому стало дедалі складніше розробляти ці машини, полягає в тому, що вони, безумовно, почали ставати досить складними [див. бічну панель вище]».

Що повертає нас до питання, з якого ми почали – як перейти від кращого до найкращого?

Щодо пілотів, команда не має жодних запитань. Браун давно описував Норріса та Піастрі як найкращий склад на стартовій решітці та не бачить жодної причини відмовлятися від цієї думки, навіть якщо жоден із них ще не є абсолютно сформованим. Навпаки, цей рік лише зміцнив його переконання.

Браун залишається переконаним, що його команда пілотів - Норріс і Піастрі - є найкращою на стартовій решітці.

Окрім цього, McLaren як організація все ще не на тому рівні, на якому вони хочуть бути.

«Те, що ми зробили в McLaren для переходу на вищий рівень, — це визначили пріоритети та почали діяти відповідно до них», — каже Стелла. «Але коли хочеш стати найкращим, цікаво те, що, перебуваючи на певному рівні, ти майже не бачиш далі [він показує на найвищий рівень]. Ти просто знаходиш легкі можливості та пріоритети, і досягаєш певного етапу».

«Але чим більше ти ростеш, тим більше ти створюєш чіткий орієнтир — бути найкращим. Але розриви стають меншими, і намагаючись бути найкращим, стає більш очевидним, що далі.

«Для нас «що далі» — це інфраструктура. Ми повинні продовжувати додавати можливості й інструменти, з погляду обладнання та програмного забезпечення, ми відстаємо. Інвестицій не було протягом тривалого часу. Ми намагаємося це компенсувати».

Стелла перераховує ситуації, коли цього року не завжди все йшло за планом — наприклад, управління стратегічними рішеннями в гонках в умовах мокрого і сухого покриття, таких як Канада і Сільверстоун, обидві з яких були потенційно виграшними та можуть вважатися втраченими можливостями; або піт-стопи, у яких, за його словами, «ми трохи застигли».

«Де наступний крок? Є багато областей, де нам потрібно зробити пристойну кількість кроків уперед», — каже Стелла.

«Те, що ми називаємо робочими процесами — і я не розкриваю, що це таке — у нас багато можливостей. Нам потрібно впевнитися, що ми виконаємо хорошу роботу до 2026 року, тому що вдосконалення, які ми зробили, є в рамках безперервності правил.

«Є ще один аспект — це високий рівень політики. Ми вже давно не на вершині та не були найвпливовішою командою. Ми не прагнемо стати найвпливовішими, але хочемо мати свій голос. Як це зробити?

«І навіть увага з боку інших команд змінилася. Ми стали більш відкритими для ЗМІ, що, до речі, для мене є проблемою. Тому що створюється так багато різних версій подій, що це врешті-решт призводить до хаосу. Ви знецінюєте силу правди, додаючи кілька різних версій цієї правди. Це створює поляризацію, це породжує напругу.

«Як-от, навіть протягом сезону ви висвітлюєте всі помилки McLaren. А де ж аналіз для інших команд? Ми стаємо більш вразливими. Якби ми були на восьмому місці, ніхто б на це не звернув уваги. Це витрачає ресурси й енергію, яку я б радше спрямовував на наші пріоритети, аби тримати всіх сфокусованими».

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Pro F1
Pro F1@f1_UA

Формула 1 Українською

300Прочитань
13Автори
10Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається