“Чим замінити Notion?” – останнім часом я чую це питання занадто часто. Частково через те, що на нещодавній своїй конференції MacPaw наголосили на тому, що Notion платить якісь податки в росії та має команду в Ірані. Частково через твіт Notion піврічної давнини, де вони пишаються зокрема розміром російського ком’юніті, а на прохання українців пояснити за такі слова ми отримали лише тишу.

Особисто я багато користуюся Notion як для себе по хатніх справах, так і для роботи. До того ж активно рекомендую його іншим людям. Тому вирішив розібратися з усім сам.

Відношення Notion до війни

Я не дуже сильно вмію в OSINT, але Google в мене є, тож вирішив перевірити всяку різну інфу. Ділюся хронологічно:

  1. 18 Квітня 2022. Notion починає блокувати російських користувачів. З’являється стаття на вс.ру(🤢 вибачте), де тамошні користувачі жаліються на блокування платних та безплатних акаунтів. Підтримка відповідає їм, що діє згідно з накладеними на росію санкціями.

    Повідомлення від служби підтримки Notion адресоване російському користувачу.

  2. Трохи згодом росіяни намагаються відновити користування Notion за допомогою VPN. В чаті російського ком’юніті дехто навіть пропонує їм виставляти регіон Україна та хоче звідси допогти їм сплатити підписку. Як, нажаль, з’ясується пізніже, цей дехто – українець. При подальшому спілкуванні в українському чаті свою помилку визнав, але був зацькований, хоч і казав, що виручені гроші направив на донати.

    Повідомлення в чаті російського ком’юніті. Наразі видалене.
    Пояснення ситуації з допомогою російським користувачам від того, хто її здійснював. На момент написання довгочиту аватарка та нік були такими, як на цьому скріншоті, та в момент викриття – вони співпадали з автором повідомлення на попередньому скріншоті.

  3. 18 Січня 2023. Notion в своєму твітері розповідають про своє величезне ком’юніті (як раз про ці самі чати) і супроводжує це прапорцями країн, про ком’юніті яких їм відомо. Всі вони зібрані на цій сторінці та щоб туди потрапити зі своїм ком’юніті треба заповнити форму. Тобто це не модеровані співробітниками компанії Notion чати. Це групи, адміни чи куратори яких заповнили форму для додавання на сайт Notion. За комунікацію всередині цих чатів Notion відповідальності не несе. А от за наявність посилання на ці чати на своєму офіційному сайті – звичайно несе.

    Твіт Notion про збільшення ком’юніті

  4. Трохи пізніше. Наче як, в закритому чаті Notion та амбасадорів на запит представника України отримали вибачення за пост, мовляв їх намір був в тому, щоб показати якe у них глобальне ком’юніті. Але не отримали коментарів щодо їх позиції відносно війни, росії та російських користувачів.

  5. 22 Січня 2023. Реакція України. United24 закликає Notion до відповіді. На цей момент реакція українського ком’юніті в соц. мережах вже досить помітна.

  6. Ситуація зараз. Реакції немає. За пошуком згадування України або росії в офіційних джерелах Notion досі нічого немає. Конкретної позиції компанія не має. Владислава Чайковська з компанії MacPaw дослідила саме можливість діяльності Notion в росії станом на зараз. Виявила ймовірні сервери, співробітників та сплату податків в країні 404. Дані здебільшого мають не прямі докази. Але нас важлива навіть не наявність цих доказів, а відсутність бажання це заперечити та якось висловитися з цього приводу.

Що робити – поки що не знаю. Якоїсь петиції не знайшов, як це було з Figma, та й чи допоможе вона, коли компанії чхати на масштабне звернення суспільства.

Певно буд щось підшукувати, аби перенести діяльність туди. Дуже шкода це робити та важко, бо я особисто залучив доволі багато людей в Notion і от маю запропонувати щось нове.

Які альтернативи

Глобальні

Самі MacPaw кажуть, що перейшли на Confluence (розробник той самий, що в Trello – Atlassian).

З цікавого, Atlassian ще не вийшли повністю з російського ринку, але в процесі цього, та зробили відповідну заяву на підтримку України, згідно з якою продаж нового програмного забезпечення в росію призупинено. Дія чинних російських державних ліцензій, а також ліцензій для конкретних російських компаній, які підтримують війну, також призупинена. Однак вони не припиняють відносин з існуючими клієнтами малого бізнесу в росії, а прибуток, отриманий від цього, передають для підтримки України.

30 вересня 2022 року компанія зазначила: “Через триваючі дії російського уряду проти українського народу та примушення бізнесу підтримувати це незаконне вторгнення, ми дійшли висновку, що більше не можемо працювати в Росії взагалі. У результаті ми повністю згортаємо наш бізнес у Росії та Білорусі з 31 жовтня 2022 року.”

Для нотатків

Якщо Notion для вас – це можливість вести записи, класно їх оформлювати та ділитися з іншими, то все доволі просто – вам треба будь-який markdown редактор. Взагалі вистачить і нотатків Apple чи Google Keep, але якщо ви таки хочете заморочитися:

  1. Obsidian - це програма для зберігання та організації знань, яка використовує синтаксис Markdown. Obsidian дозволяє створювати зв'язки між різними нотатками, щоб легше знаходити та організовувати інформацію.

  2. Craft - це інструмент для зберігання, організації та взаємодії зі знаннями, який поєднує в собі можливості блокнота та проектного менеджера. Craft особливий тим, що має більше за інших налаштувань по дизайну, тому там можна створювати дійсно гарні сторінки з навігацією, плиточками та змінними фонами.

  3. NotePlan - це програма для планування та зберігання нотаток, яка використовує синтаксис Markdown. NotePlan дозволяє створювати різні типи нотаток, планувати завдання та події, а також працювати з календарем.

Для баз даних

Якщо ви шукаєте програму з аналогом баз даних Notion (це вже про мене), ось кілька можливих варіантів:

  1. Airtable - це сервіс, який дозволяє створювати бази даних та таблиці, які можна налаштовувати за допомогою різних типів полів. Airtable також має функції для спільної роботи та інтеграцій з іншими сервісами.

  2. Coda - це програма для створення документів та таблиць, яка дозволяє створювати складні бази даних з різними типами полів та формулами. Coda також має можливість спільної роботи з командою та інтеграцій з іншими сервісами.

  3. ClickUp - це сервіс для керування проектами, який дозволяє створювати бази даних з карточками та різними типами полів. ClickUp також має функції для спільної роботи та інтеграцій з іншими сервісами, типу Trello, Airtable, Asana...

Це я вже відсіяв частину сервісів. Наприклад, коли я відкривав сайти деяких, котрих тут немає, то впершу чергу бачив сторінку російською. Чесно кажучи, навіть розбиратися не хотілось, одразу викреслював, особливо якщо ще й бачив стрьомний UX 🚩🚩🚩

Замість висновків

Скоріше за все функціонал Notion доведеться розподіляти між кількома програмами (позицію кожної з яких теж варто перевірити) і це буде меньш комфортно, але всеж зробити це варто, особливо якщо мова йде про бізнес. Йдучи від Notion ви можете висловити своє відношення до їхньої аморфності, а якщо таких буде багато – це спричинить тиск на них.

Від моменту, як я зібрав всю інформацію, в мене прям серце не на місці, бо дуже вже мені подобалася компанія Notion, її рекламна стратегія, підхід до розвитку, мінімалістичний дизайн на комунікація, я емоційно прив’язався. І тому відсутність позиції в них я сприймаю як особисту зраду. Сьогодні не можна бути поза політикою.

Піду шукати вдалої заміни та як знайду — обов’язково поділюся. Якщо Notion не зробить заяву раніше, в чому я вже дуже сумніваюся.

Поперені висновки відносно тестування різних програм буду публікувати в себе в телеграмі (з яким теж треба буде розибратися), тож підписуйтеся https://t.me/hnucurves. А як набереться вдосталь – зберу довгочит.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Андрій Гнутов
Андрій Гнутов@an.hnu

1.9KПрочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Цікава і актуальна стаття, дякую! Від себе додам, що Obsidian - це більше застосунок, ніж сервіс, тому його можна завантажити на будь-яку платформу, що може сподобатися, якщо хочеться володіти своєю інформацією та не залежати від доступності мережі.

Вам також сподобається