Що таке дивідендні акції та як вони працюють?

Дивідендні акції стосуються компаній, які повертають частину свого чистого прибутку акціонерам у формі грошових дивідендів. Компанії, які видають регулярні дивіденди, можуть бути бажаними для інвесторів, оскільки вони отримають вигоду від будь-якого підвищення ціни, а також доходу від дивідендів.

Крім того, дивідендні акції можуть привернути багато уваги окремих інвесторів, а також менеджерів активів, оскільки регулярні дивіденди можуть бути ознакою фінансової стабільності. Зрештою, для того, щоб компанія повернула частину свого прибутку своїм акціонерам, спочатку мав бути прибуток; і довгострокова історія виплати дивідендів може підкреслити історію прибутковості компанії.

Дивіденди, як правило, виплачуються чотири рази на рік (щоквартально), але також можуть виплачуватися щороку, кожні півроку, щомісяця або коли це можливо у випадку «нерегулярних» дивідендів.

Щоб розрахувати дивідендну дохідність, візьміть річний дивіденд на акцію та поділіть його на ціну за акцію

Дивідендна прибутковість = річний дивіденд на акцію / ціна на акцію

Дізнайтеся про фундаментальні коефіцієнти, які повинні знати всі трейдери, прочитавши нашу статтю про коефіцієнти ринкової вартості.

Як працюють дивіденди?

Прибуткові компанії мають вибір використовувати надлишок грошей (чистий прибуток) або для реінвестування в бізнес, або для розподілу цих грошей серед акціонерів як дивідендів. Після схвалення радою директорів компанія оголосить майбутні дивіденди та надасть відповідні дати для їх розподілу акціонерам, які мають право.

приклад :

Компанія А переглядає свої щоквартальні перевірені фінансові звіти та з радістю повідомляє, що це був дуже прибутковий квартал торгівлі. Отримавши схвалення правління, компанія оголошує 1 квітня, що 10 травня буде здійснено виплату дивідендів відповідним акціонерам. Публіці також буде надано дату запису та дату екс-диву. У дату виплати компанія виплачує дивіденди, і акціонери побачать це на рахунку.

Які акції виплачують дивіденди?

Загалом, існує два основних типи акцій: акції зростання та акції вартості. Акції, що розвиваються, часто вирішують утримувати прибутки та використовувати їх для реінвестування в бізнес, що швидко розвивається, тоді як акції, що реалізуються, стосуються більш зрілих компаній, які, можливо, досягли плато на кривій зростання.

Цінні акції можуть з більшою ймовірністю виплачувати дивіденди, тому що, незважаючи на можливе домінуюче становище на ринку, можливості їх зростання можуть бути обмежені в той час, і найефективнішим використанням капіталу буде його розподіл між акціонерами, а не реінвестування. Тоді акціонери можуть на власний розсуд вирішувати, як вони бажають інвестувати або витратити виплату дивідендів.

Хоча виплата дивідендів здається логічною концепцією, вона пов’язана зі своєю часткою ризику. Як тільки компанія бере на себе зобов’язання виплачувати дивіденди, повернутися назад може бути дуже важко. Коли компанії отримують слабкі прибутки, їм, можливо, доведеться зменшити або скасувати дивіденди. Це може стати дуже негативним сигналом для ринку та мати потенційно катастрофічний вплив на ціну його акцій, якщо достатньо стурбованих інвесторів продадуть.

Перелічені нижче сектори акцій відомі тим, що містять численні дивідендні акції:

  • Комунальні послуги : постачальники електроенергії, води та природного газу

  • Енергетика : постачальники нафти та природного газу

  • Телекомунікації : мережеві провайдери та бездротові послуги

  • Споживчі товари : товари для дому, ліки, їжа/напої, тютюн і алкоголь.

  • Нерухомість : Інвестиційні фонди нерухомості (REITs), комерційна, житлова

Трейдери та інвестори можуть використовувати IG Stock Screener для фільтрації глобальних фондових ринків і окремих секторів, щоб знайти акції з найкращими дивідендами. Фільтруйте за: ринковою капіталізацією, прибутком на акцію (EPS), дивідендною прибутковістю та нормалізованим співвідношенням P/E серед іншого.

Коли виплачують дивіденди по акціях?

Дивіденди виплачуються в «дату виплати», визначену компанією, яка виплачує дивіденди, але лише відповідним акціонерам, які володіли акцією до «попередньої дати дивідендів». Процес розгортається наступним чином:

  1. Дата декларації : це дата, коли рада директорів повідомляє про свій намір виплатити дивіденди. Крім того, рада оголосить дату запису та дату виплати.

  2. Дата екс-дивіденду (ex-div) : це перший день, коли акція торгується без права на отримання дивіденду. Будь-хто, хто придбає акції в цей день і далі, не отримає нещодавні дивіденди, але матиме право на майбутні дивіденди, якщо вони утримають акції принаймні до наступної дати екс-ділу.

  3. Дата реєстрації : дата реєстрації – це дата, коли компанія точно задокументувала, хто є акціонерами, які мають право на отримання дивідендів. Причина, по якій дата запису припадає на один робочий день після дати попереднього розділу, полягає в тому, що врегулювання запасів займає два дні (T+2), щоб відобразити його в книгах записів компанії. Таким чином, ті, хто володів акціями за день до дати попереднього поділу, будуть записані як право на отримання дивідендів наступного дня після дати попереднього поділу.

  4. Дата виплати : це дата, коли гроші будуть виплачені акціонерам компанії, і зазвичай це кілька тижнів після дати реєстрації.

Як інвестувати в дивідендні акції?

Існує ряд ключових фундаментальних факторів і ринкових співвідношень, на які інвестори повинні звернути увагу, перш ніж інвестувати в дивідендні акції.

Ми присвятили цілу статтю темі про те, як інвестувати в акції з дивідендами , використовуючи працюючий приклад, який розбирає важливі фактори, які слід враховувати, такі як: дивідендна прибутковість, співвідношення P/E, коефіцієнт виплат і зростання дивідендів.

Що заважає мені просто купити акцію до дати екс-поділу, щоб отримати дивіденди, і продати акцію на дату екс-поділу, щоб швидко отримати прибуток?

Досліджуючи , як оцінити акції, інвестори розглядають кілька методів . Одним із цих методів є модель дисконтування дивідендів, яка прогнозує майбутні дивіденди та дисконтує їх, щоб досягти поточної вартості. Отже, коли залишається на один дивіденд менше, ринок оцінить його, що призведе до падіння ціни акції на дату попереднього поділу, приблизно дорівнює сумі дивіденду на акцію.

Приклад: компанія X торгується за 10,20 дол. США за день до дати попереднього продажу та виплачує 0,20 дол. США дивідендів на акцію. На дату попереднього поділу (перший день торгівлі акцією без права акціонера отримати дивіденди) акція, ймовірно, торгуватиметься близько 10,00 дол. США, щоб врахувати той факт, що акціонер не має права на додаткову виплату 0,20 дол.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Форекс Бокс
Форекс Бокс@forexbox

3.6KПрочитань
8Автори
10Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається