Що таке внутрішня перелінковка сайту та навіщо вона потрібна

Зміст

Є багато способів просунути Ваш сайт до перших позицій у видачі. Серед них є інструмент, який допоможе утримати користувачів на сайті, збільшити «вагу» сайту в пошуковиків і зробити популярними саме ті сторінки, які потрібно. Сьогодні говоримо про внутрішню перелінковку.

Навіщо потрібна внутрішня перелінковка сторінок сайту

Внутрішня перелінковка - це умовне «об'єднання» окремих сторінок сайту спільними посиланнями. Так можна сформувати посилальну структуру, яка дасть змогу відвідувачеві сайту зручно орієнтуватися в товарних категоріях, новинах, статтях та інших матеріалах, розміщених на ресурсі. А ще внутрішні посилання дуже люблять алгоритми пошукових систем - сайт із правильним внутрішньою перелінковкою сторінок ранжується вище у пошуковій видачі.

Користь внутрішньої перелінковки для користувача та SEO

Допомагає збільшити конверсію

Грамотно структурований веб-ресурс із перехресними посиланнями може значно збільшити свою конверсію. Наприклад, можна посилатися на продуктові пропозиції з розділу FAQ, з новин, статей і навіть зі сторінок інших продуктів інтернет-магазину.

Покращує юзабіліті

Посилання - один із головних інструментів навігації. Що зручніша внутрішня структура посилань на сайті, то вища ймовірність, що відвідувач швидко знайде потрібний товар або інформацію. А ще зручний інтерфейс, наповнений лінками добре впливає на інші поведінкові фактори відвідувачів веб-ресурсу.

Створюють смисловий зв'язок між сторінками сайту

За допомогою внутрішніх посилань можна не тільки добре продумати навігацію сайтом, а й об'єднати сторінки за смисловим фактором. Це дає користувачеві відчуття «експертності» ресурсу - на будь-яке його запитання вже готова відповідь.

Збільшує середній час на сайті

Якісна перелінковка внутрішніх сторінок допоможе збільшити одразу кілька ключових метрик, які визначають ефективність ресурсу для пошукових алгоритмів та самих користувачів. Так, взаємні посилання на сторінки збільшують середній час перебування людини на сайті: після прочитання експертної статті вона може перейти до читання іншої або перейти на комерційну сторінку.

Зменшує показник «відмов»

Це важлива метрика, яка показує, наскільки користувачеві цікавий контент - якщо людина провела на сторінці сайту менше ніж 15 секунд і не виконала жодної додаткової дії, аналітика вважає такий захід «відмовою». Якісна перелінковка сторінок допоможе знизити цей показник: додаткова інформація щодо товару або розв'язання проблеми мотивує людину залишатися у вас довше.

Допомагає сформувати «посилальну вагу» потрібним сторінкам

Цей показник допоможе Вашим бізнес-цілям - за допомогою перелінковки можна штучно підвищувати значущість для пошукових систем конкретних розділів сайту, що продають (акцепторів), встановлюючи на них посилання з інших сторінок (донорів). Донори збільшуватимуть внутрішню вагу сторінок-акцепторів, покращуючи їхні шанси стати вищими в пошуковій видачі.

Індексація проходить швидше

Google любить нові посилання - кожне нове заноситься в базу даних пошукових систем і прискорює індексацію сайту загалом і окремих його сторінок. Особливо це корисно для нових ресурсів.

Види внутрішньої перелінковки

Можна виділити кілька видів внутрішніх посилань залежно від специфіки їхнього оформлення на ресурсі та функціонального призначення.

Наскрізні посилання

Це посилання, які завжди з користувачем - вони допомагають людині орієнтуватися в структурі сайту, тому активно використовуються у верхніх і бічних меню, категоріях і підкатегоріях ресурсу. В ідеалі розташування таких посилань слід продумувати ще на етапі підготовки структури інформаційного ресурсу або інтернет-магазину.

Контекстні посилання

Це будь-які посилання всередині конкретних сторінок, які відсилають користувача на іншу сторінку. Саме контекстну внутрішню перелінковку між сторінками сайту часто використовують у текстах: ви напевно зустрічали в новинах, статтях та описах продуктів лінки на кшталт «Ще з цієї теми», «Корисно знати», «Рекомендуємо почитати». Такі посилання, розташовані в правильних місцях тексту, чудово «якорять» користувача на сайті - він проводить на ньому більше часу, читаючи нові й нові матеріали, що позитивно позначається на його метриках.

Анкорні та безанкорні

Внутрішні контекстні посилання відрізняються місцем їх розміщення.

Так, безанкорні лінки інтегруються в слова і поєднання слів, що вимагають розкриття контексту: «Тут», «Детальніше», «Читати далі» тощо. До такого типу гіперпосилань належать і просто вказівки URL-адреси сторінки або назва компанії чи бренду.

Варто відзначити і так звані комерційні безанкорні посилання, що закликають до цільової дії. Вони інтегруються в слова-заклики: «Купити», «Тут недорого» і відсилають користувача в категорію товарів або на конкретну продуктову пропозицію.

Анкорні внутрішні посилання природно інтегровані в текст і мають вигляд словосполучень, які ненав'язливо відсилають користувача до інших текстових матеріалів або товарних категорій.

Як оптимізувати внутрішню перелінковку?

Аналізуємо наявну структуру

Перевірте ієрархію сайту: поточну популярність окремих сторінок, рівень «вкладеності» сторінок і загальний рівень індексації Google розділів сайту. Багато з цих параметрів можна легко подивитися за допомогою безкоштовних сервісів Google Search Console та Google Analitics.

Оптимізуємо кількість посилань на сторінках

Надлишок або, навпаки, нестача лінків на сторінці може заважати її SEO-просуванню. Пошуковики «люблять», коли за гіперпосиланнями є активні та періодичні переходи, а в разі перенасичення сторінки посиланнями, Google може позначати їх як спам.

Перевіряємо посилання на працездатність

Важливо, щоб усі лінки на сайті були робочими - якщо деякі видають «помилку 404», варто налаштувати для таких посилань редирект на наявну сторінку.

Де розміщувати посилання при перелінковці сайту?

Як я вже згадував, внутрішні гіперпосилання можуть відігравати як навігаційну, так і інформаційну ролі. Як елемент інтерфейсу вони доречні в:

  • Шапці сайту (хедері). Можна розмістити їх у логотипі або назві компанії.

  • Меню. Основний навігаційний інструмент сайту має бути насичений правильними посиланнями на розділи, підрозділи, конкретні товари та послуги.

  • Хлібні крихти. Ще один важливий інструмент навігації по сторінках.

  • Підвалі сайту (футері). Як правило, тут дублюються лінки на важливі розділи сайту.

Як органічну частину текстового наповнення сторінок їх можна розмістити в:

  • Блоках. У деяких випадках винести лінк в окремий блок - гарна ідея.  

  • У самому тексті. Найбільш органічно посилання виглядають в абзацах тексту.

Основні схеми перелінковки

Допомогти можуть готові схеми перелінковки - їхня структура різниться залежно від специфіки сайту, що просувається, і цілей просування. Якісь добре підійдуть для інтернет-магазинів, інші - для інформаційних порталів.

Кільцева схема перелінковки добре підходить для утримання користувача на сайті та продажу компліментарних, тобто таких, що доповнюють один одного за властивостями товарів.

Кільцева перелінковка

Ієрархічні схеми перелінковки добре підходять для просування окремих сторінок сайту: головних, вторинних і третинних.

Ієрархічна перелінковка

Корисні поради

  1. Не варто писати тексти спеціально під красиві посилання. Краще навпаки, підберіть десяток експертних тематик, які будуть цікаві користувачам і напишіть якісні статті, які допоможуть людям розв'язати їхню проблему. А розставити посилання в таких матеріалах - справа техніки.

  2. Не дублюйте посилання. Правило просте: не варто двічі або тричі розміщувати одне й те саме посилання на одній сторінці. Інакше алгоритми пошукових систем можуть знизити ранжування сторінки за «переспам» або включити фільтр за неякісні гіперпосилання.

  3. Рівномірно розподіляйте посилання. Грамотне перелінковування сторінок - це природно і красиво. Мало кому захочеться читати текст або опис товару, де кожне третє слово посилає на окремі сторінки. На допомогу - правило: на 1000 символів має припадати не більше 1-2 посилань.

  4. Текст посилань має бути природним. Для внутрішньої перелінковки це дуже важливий параметр - в експертних текстах можна знайти місця, де посилання впишеться органічно і допоможе користувачеві.

  5. Слідкуйте за актуальністю посилань. При зміні URL посилань налаштовуйте 301-редиректи (перенаправлення) або краще міняйте посилання на актуальні.

  6. Обережно користуйтеся автоматичною перелінковкою. Потім краще все перевірити ще раз і вручну: іноді програма може розставити посилання в найнесподіваніших і невідповідних місцях.

Висновки

Попри постійні зміни в алгоритмах ранжування та пошукової видачі Google, внутрішнє перелінковування досі залишається потужним і доступним інструментом майже будь-якого сайту в ТОП видачі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Dmytro Shevchuk
Dmytro Shevchuk@dshevchuk

SEO-спеціаліст

106Прочитань
131Автори
6Читачі
На Друкарні з 24 липня

Більше від автора

  • Як розкрутити інстаграм-магазин

    Хочете розкрутити Instagram-магазин? Відкрийте для себе ефективні методи, як залучити більше підписників, збільшити продажі та підвищити впізнаваність бренду.

    Теми цього довгочиту:

    Instagram
  • Тетяна Лукинюк очолила Google Україна: нове обличчя компанії

    Тетяна Лукинюк призначена директоркою Google Україна. Її багаторічний досвід зміцнить позиції компанії та сприятиме розвитку технологій в Україні.

    Теми цього довгочиту:

    Google
  • Що таке мета-теги та як їх використовувати для SEO просування сайту

    Дізнайтесь, що таке мета-теги, їхні типи та як правильно використовувати їх для покращення SEO вашого сайту та залучення більше трафіку.

    Теми цього довгочиту:

    Seo

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається