Що є ідеально круглим, зроблене з металу і не дає росії замінити 2000 танків, які вона втратила в Україні?

Автор: Девід Акс для Forbes

Оригінальний допис опубліковано 19 квітня 2023 року

Нестача сучасної оптики обмежує здатність росії виробляти нові танки Т-72Б3 і Т-90М, а також відновлювати старі Т-72, Т-80 і Т-90, щоб компенсувати тисячі танків, які вона втратила у війні з Україною.

Але оптика - не єдине, чого не вистачає російській бронетанковій промисловості. Росіянам також відчайдушно не вистачає кульковальниць, які вони отримували зі Сполучених Штатів і Європи до того, як Сполучені Штати і Європа посилили санкції проти російської промисловості.

Нове дослідження Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні підтвердило те, про що незалежні аналітики говорили місяцями. Танки та інша сучасна бронетехніка потребують багато кульковальниць. А росія не має достатньої кількості кульковальниць, щоб підтримувати стабільне виробництво нових машин.

Особливо враховуючи, що російські військові зусилля - і вся російська економіка - повністю залежать від поїздів для перевезень. А потяги також потребують багато кульковальниць. У росіян є вибір. Побудувати більше танків і дозволити залізничній системі розвалитися. Або продовжувати рух поїздів і сповільнити виробництво танків.

«Історично склалося так, що росія імпортувала більшість високоякісних кульковальниць від західних виробників, - зазначають аналітики CSIS Макс Бергманн, Марія Снєгова, Тіна Долбая, Нік Фентон і Семюель Бендетт. «Наприклад, у 2020 році росія імпортувала кульковальниць на суму понад $419 млн, близько 55% з яких походили з Європи та Північної Америки; Німеччина була найбільшим торговельним партнером росії, на яку припало 17% від загального обсягу імпорту в тому році».

Ситуація змінилася після того, як у лютому 2022 року російські війська вдерлися на північ, схід і південь України, розширивши агресію, в якій загинули десятки тисяч людей з обох сторін. Іноземні союзники Києва посилили свої санкції проти стратегічних галузей промисловості Москви.

Головною мішенню став імпорт кульковальниць. «Після початку вторгнення найбільші західні виробники кульковальниць покинули росію і припинили там свої продажі», - пишуть аналітики CSIS.

Наслідки швидко стали очевидними. Вже через кілька тижнів головні російські заводи з виробництва нових і відновлення старих танків - відповідно, Уралвагонзавод у Свердловській області та Омсктрансмаш у Сибіру - тимчасово заморозили виробництво.

І хоча незабаром робота відновилася, довгострокові перспективи танкової промисловості були похмурими. Новий танк Т-72Б3 або Т-90М потребує сучасної оптики, а вона зазвичай постачалася з Франції. Коли Париж посилив свої санкції, він позбавив російську промисловість компонентів, необхідних для цифрових прицілів «Сосна-У» для нових танків.

Кремль компенсував дефіцит прицілів «Сосна-У», замінивши їх аналоговими прицілами місцевого виробництва 1ПН96МТ-02, які, хоча і не такі точні, як «Сосна-У», принаймні дають російському танковому екіпажу шанс на перемогу в прямому бою з українськими екіпажами.

Проблема з кульковальницями може виявитися ще складнішою для Москви. Навіть після зміни «Сосни» на 1ПН96МТ-02, Уралвагонзавод і Омсктрансмаш все ще перебувають у глухому куті. Робітники виготовляли або відновлювали більшу частину танка, а потім у них закінчувалися деталі.

Саме з цієї причини росія має великі проблеми з заміною 2000 або більше танків, які вона втратила за 14 місяців запеклих боїв в Україні. Російські війська потребують щонайменше 150 нових або відновлених танків на місяць лише для того, щоб підтримувати свою чисельність на передовій.

Так, у росії були невеликі запаси кульковальниць, коли почалася війна. Але російські залізничники також потребували цих кульковальниць. Більше того, потреба залізниць у кульковальницях зростала в міру того, як їхні 13 000 локомотивів перевозили на український фронт все більше і більше запасних людей і техніки.

Маючи вибір між виготовленням меншої кількості танків або заморожуванням транспортних перевезень по всій росії, Москва вчинила розумно - обрала перше.

Ретельний аналіз діяльності Уралвагонзаводу і Омсктрансмашу переконливо свідчить про те, що заводи щомісяця випускають лише кілька десятків сучасних танків: або нових Т-72Б3 чи Т-90М, або відремонтованих Т-72, Т-80 і Т-90, які технічні фахівці витягли з довготривалого зберігання.

Ось чому росіяни повертаються в минуле, технологічно кажучи, і реактивують старі Т-62 1960-х років випуску і Т-55 1950-х років випуску, які пліснявіли на складах з 1980-х років.

Старі танки потребують менше сучасних компонентів і менше кульковальниць. Вони безнадійно програють у ближньому бою краще оснащеним українським військам, але вони принаймні сповільнюють українців. «Т-55 в цьому сенсі - це економія ресурсів і можливість виграти час», - заявило джерело в Кремлі в інтерв'ю «Воля Медіа».

Оскільки сотні Т-62 і Т-55 тимчасово затикають дірку в структурі російської армії, російська промисловість намагається знайти альтернативні джерела кульковальниць і відновити виробництво сучасних танків.

Очевидними альтернативами є Китай та Малайзія. Але китайські та малайзійські кульковальниці, як правило, поступаються американським чи європейським аналогам. І ця нижча якість має свою ціну, пояснює команда CSIS.

«Хоча Москва може замінити імпорт західних кульковальниць і таким чином зберегти рівень виробництва в оборонному секторі, необхідний для продовження військових дій, ці кульковальниці, швидше за все, будуть нижчої якості, що може вплинути на надійність».

Тож, можливо, росія врешті-решт наростить виробництво танків, замінивши хороші кульковальниці на погані. Після заміни сучасної цифрової оптики на гіршу аналогову, ці танки вже не є найсучаснішими. Звісно, вони можуть виглядати як Т-72Б3 або Т-90М, але всередині, де це дійсно важливо, вони менш ефективні і менш довговічні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

249KПрочитань
23Автори
593Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (3)

Не знаю що це таке саме “кульковальниці”, але після такого довгочиту я тепер і собі їх хочу. В хозяйстві пригодяться )))

Вам також сподобається