Штучний інтелект у бізнесі: як використовувати

Зміст

Штучний інтелект об'єднує в собі такі технології:

  • machine learning (ML) — побудова алгоритмів;

  • deep learning (DL) — класифікація даних і робота з ними;

  • artificial neural networks (ANN) — відтворення людського інтелекту;

  • natural language processing (NLP) — розпізнавання мов.

Спочатку ШІ просто грав у відеоігри, допомагав сортувати інформацію та відповідав на прості запитання, а вже зараз він може створити картину з опису, озвучити відео іншою мовою з ліпсінком, створити ліки, про які ми навіть не мріяли, розробити комп'ютерні схеми та багато чого іншого. Ключове тут — вміння вчитися: штучний інтелект аналізує ситуації, з якими стикається, й враховує цей досвід у майбутніх рішеннях.

Наразі найпопулярнішими сервісами з ШІ, доступними користувачам, є ChatGPT від OpenAI, Stability AI, Midjourney, QuillBot, CapCut та інші. Ці застосунки й сайти дозволяють знайти відповіді на будь-які запитання, згенерувати зображення, вичитати текст на помилки та змонтувати відео.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Перспективи штучного інтелекту і проблеми, які він може викликати

Як не крути, проте до загального штучного інтелекту (AGI, або штучного генералізованого інтелекту) нам ще далеко, адже це — автономний самоконтроль, самосвідомість й людські здібності. Ось, що нас чекає найближчим часом:

  1. Покращення світової економіки. Наразі, за даними Gartner, ринок ШІ оцінюється в понад $4 трлн, а вже у 2030-му ця позначка перетне $15 трлн. Все це — завдяки швидкому прийняттю важливих рішень, що сприятиме активізації роботи бізнесу.

  2. Розв'язання проблем. Мова як про побутові ситуації, наприклад вибір найкращої пральної машини для дому, так і про загальні проблеми, серед яких глобальне потепління, пошук ліків від раку тощо. У 2022 році, наприклад, вчені з Університету Вашингтона вже використовували ШІ для формування структури білків і розробки вакцин.

  3. Персоналізований досвід. Штучний інтелект вже зараз аналізує історію взаємодії та вподобання клієнта бізнесу, щоб пропонувати йому персоналізовані продукти та послуги. Це покращує і продажі компаній, і враження людини від співпраці з брендом.

  4. Підвищення освіченості населення. За допомогою технології можна буде перекласти будь-яке відео будь-якою мовою, що актуально для учнів і студентів в усьому світі. Крім того, очікується, що ШІ зможе підлаштовуватись під слухача та доносити інформацію певним тоном з певною швидкістю, що покращить засвоєння матеріалу.

Поки бачимо цілком позитивну картину, де ШІ спростить більшість задач, однак ця технологія має й недоліки:

  • 85 млн людей, за даними експертів, втратять роботу через витіснення ШІ (що створить 97 млн нових вакансій);

  • можливі помилки ШІ можуть спричинити фінансові кризи та банкрутство компаній;

  • надто сильне покладання на штучний інтелект здатне викликати деградацію в людей та їхня неспроможність самостійно розв'язувати проблеми;

  • машини все ще не можуть і навряд чи зможуть стати емоційними, творчими та мисленними, як людина, а тому не замінять керівників команд, художників, кріейторів тощо;

  • ШІ — технологія, яка дозволяє створити автономну зброю з автоматичним визначенням і знищенням цілі, що може стати небезпечним при потраплянні в руки терористів чи зловмисників;

  • штучний інтелект навчається, записуючи та аналізуючи введені людьми дані, що порушує права людини та її конфіденційність, а також розпізнає обличчя 24/7, постійно стежачи за кожним користувачем.

Серед інших занепокоєнь — страх, що ШІ перестане бути підконтрольним людині та буквально знищить людство. Стівен Гокінг, наприклад, вважає, що «розвиток штучного інтелекту може означати кінець людської раси», Ерік Шмідт, колишній СЕО Google, каже, що ШІ треба контролювати так само як і ядерну зброю, а Ілон Маск заявив, що його лякає ШІ через його експоненціальну швидкість самонавчання. Зараз це все звучить як казка, далека від реальності, адже на подібне здатен лише AGI, який запрацює в кращому випадку через років 20-30. 

Сфери застосування штучного інтелекту в бізнесі

Попри недоліки, штучний інтелект для бізнесу має значно більше переваг, а тому, за даними Gartner, до 2025 року 80% всіх технологій міститимуть ШІ. Користуватись та впроваджувати рішення слабкого ШІ (Narrow AI) можна вже зараз, і ось де це можна зробити:

CRM

CRM-системи — це системи управління відносинами з клієнтами, де всі дані впорядковуються, зберігаються та аналізуються. Вони дозволяють швидко побачити, як часто звертався клієнт, коли в нього день народження та чим саме він зазвичай цікавиться, щоб персоналізувати послуги та пропонувати потрібні товари. У цьому випадку ШІ, інтегрований у CRM-систему, допоможе створити персоналізовану рекламу (наприклад, в Amazon на такі продажі припадає 34%), спрогнозувати, чого можуть захотіти клієнти, а також систематизувати запаси та не забути про заплановані задачі.

E-commerce

Продаєте щось в інтернеті? Штучний інтелект допоможе зекономити час і продавати ефективніше: наприклад, таргетована реклама в Google та Facebook завдяки ШІ показується лише тим, кому дійсно може бути цікава та чи інша пропозиція. Ще один варіант використання ШІ — створення чат-ботів, де клієнт зможе швидко знайти відповідь на своє запитання та побачити персоналізовані пропозиції. Штучний інтелект також допоможе створити назву компанії, логотип і сайт, написати чи відредагувати текст, й навіть згенерувати зображення для їх публікації в соцмережах.

Фінанси

Найпопулярніший приклад використання ШІ в цій сфері — інвестування та вибір активів за допомогою аналізу штучним інтелектом. За даними Forbes, фонди ШІ працюють на 8% краще, ніж звичайні. Крім цього, використовувати розробку можна й для створення чат-ботів банками, сортування баз даних, виявлення шахрайств і посилення безпеки онлайн-банкінгу.

Машинобудування

Штучний інтелект у цій галузі також часто застосовується для покращення обслуговування клієнтів, сортування даних, налагодження логістичних маршрутів, складання планів на виробництві й просування товарів/послуг. На відміну від інших сфер, ШІ в машинобудуванні — це й автопілот, й бортовий комп'ютер, й адаптивний круїз-контроль. Саме завдяки ШІ витрати на виробництво автомобілів знижуються, а їх якість покращується.

ІТ

ШІ та ІТ йдуть пліч-о-пліч, тому у сфері без цієї розробки не обходиться ні одна компанія. Серед прикладів впровадження ШІ — тестування розробок і продуктів, виявлення шахрайських дій та попередження DDoS-атак, генерування ідей, охолодження дата-центрів, апаратне проєктування, розробка дизайну, створення коду, взаємодія з клієнтами, технічна підтримка, а також створення нових робочих місць задля контролю роботи ШІ.

Це лише кілька прикладів основних сфер, де ШІ використовується найактивніше, хоча в реальності застосовувати технологію можна в будь-якому бізнесі та в будь-якій сфері. Головне — знати, як та з якою метою ним користуватись.

Приклади штучного інтелекту, який використовують відомі бренди

Тепер час розглянути реальні приклади бізнесів і компаній, які вже впровадили штучний інтелект та використовують технологію максимально ефективно:

  1. Google. Ця компанія, завдяки машинному навчанню, збільшила обсяги реклами та покращила результати пошуку в однойменній пошуковій системі, а також налаштувала рекламу так, щоб відповідні оголошення бачили лише потенційно зацікавлені в продуктах користувачі. Відомими є й розробки Gemini (раніше — Bard), розмовний чат-бот, доступний на 46 мовах, а також Google Assistant, голосовий асистент. Гугл також працює над LaMDA, системою створення чат-ботів на основі ШІ.

  2. Meta. Тут ШІ використовується переважно для таргетування реклами, однак зустріти можна й чат-боти в Facebook Messenger, якими активно користуються мільйони людей по всьому світу. Нещодавно, у квітні 2024 року, Meta представила Llama 3, велику мовну ШІ-модель, яка й зображення в реальному часі генерує, й проблеми розв'язувати допомагає.

  3. Adobe. Відома продуктами Photoshop, Lightroom і Premiere Pro, ця компанія у 2022 році впровадила перше ШІ-рішення — генеративний штучний інтелект, який дозволяє видаляти та замінювати фон на фото та відео, додавати нові об'єкти в проєкти, створювати варіації наявного зображення та відображати графіку на елементах відео. Ці функції значно економлять час кріейторів і допомагають швидко знайти потрібне рішення.

А що відбувається в Україні? Розглянемо кілька прикладів застосування ШІ українськими підприємцями:

  • ПриватБанк — аналіз кредитних ризиків, прийняття рішень щодо надання кредитів, оцінка платоспроможності позичальника;

  • Ощадбанк — генерування зображень та текстів для соцмереж через ChatGPT;

  • Кантін (київське кафе) — ШІ замінює касира: покупці ставлять продукти у квадратні бокси з камерами та отримують чек для оплати;

  • Сільпо — «Вільнокаса», яка дозволяє сканувати товар і розраховуватись за нього смартфоном без черг;

  • Мінцифри — генерування контенту для Дії та розробка оборонної техніки.

Це — лише частина прикладів, адже насправді список компаній, які інтегрують ШІ, куди ширший.

Приєднуйтесь до нашої Безкоштовної Школи Бізнесу в Telegram.

Висновки

Штучний інтелект, особливо з появою ChatGPT, став проривом у світі та поклав початок розробці AGI, загального штучного інтелекту. Попри занепокоєння експертів, ця технологія приносить все більше користі усім сферам, де застосовується. Йдіть у ногу з часом, впроваджуйте ШІ у свій бізнес і економте час.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Бізнесмен
Український Бізнесмен@ukr_businessman

2.6KПрочитань
1Автори
28Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

  • SMM нашвидкуруч: як підприємцю вести соцмережі

    Соціальні мережі є важливим інструментом для підприємств різних розмірів, але не всі власники бізнесів можуть дозволити собі послуги SMM-менеджера. Готові шаблони для соцмереж розв’язують цю проблему.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес
  • 20 ідей з вкладеннями до 10 000$

    Відкрити свою справу під час війни? Можна й потрібно. Не буде моменту краще, ніж зараз. А якщо говорити про насущне, саме малий бізнес – це підтримка державної економіки та робочі місця для українців.

    Теми цього довгочиту:

    Бізнес

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається