Слухай сюди, стажере! №1: вступ

Слухай сюди, стажере. Освіта в тебе не технічна, але це не страшно. Є такі речі «на заводі», які можна робити із досвідом з іншої освіти чи сфер економіки.
Завод… на щастя, те, що навколо нас, є заводом дуже умовним, я так кажу за звичкою, бо люди так смішно лякаються і починають свої фобії вивалювати.
Та ні, раніше було гірше, коли промисловість складалася з напівмертвої корумпованої державної та якихось гаражних виробництв. Ну, звісно, в харчопромі там всякому іноземний капітал — то геть інше. Був я ще в школі на фабриці «Кока-кола» в Димерці, ото завод!
А в нас, морлоків, на харді, серед чорної сталі, все інакше, ніж в елоїв на популярних напрямках.
Так, капіталізм, треба бути привабливим, щоб давали гроші, а щоб бути привабливим, треба гроші. Тому різне машинобудівництво, роботизація, ба навіть космос в нас трошки в сраці.
Космос, до речі, це як релігія для технарів. В західному світі його піарять усіляко, щоб показувати здобутки прогресу, але є проблемка: живемо ми все ще на Землі, і розвалюється наша система життєзабезпечення на Землі. Уяви, стажере, що планета і є космічний корабель. І замість його ремонту та розвитку тобі рекламують рятувальну капсулу.
А ми, як гноми, породжені Землею, і працюємо на ній та з нею. Робимо сільгосптехніку, так би мовити.
Але то все лірика, перейдемо до фізики. Пункт перший: вона тобі поки що не потрібна. Бо до розробки конструкцій, які вимагають супер-знання фізики, ще ой як далеко. Я сам таких майже не робив ніколи. Ой, не треба такого обличчя! Все на око, виходячи з мінімальних знань про міцність з довідника.
Тому що, як я сказав: де космос елоїв, а де ми, морлоки сталевих конструкцій. В нас діапазон робіт не простіший та не тупіший, ніж в більшості інших, просто так вже склалося, що вважають навпаки. Що ті, хто возиться із сталюкою, якісь брудні раби тих, хто робить з карбону нановолокна. А ти їх бачив вживу, ті нановолокна? А металоконструкції? Навколо!
В розробці металоконструкції під конкретну задачу та в її впровадженні бере участь велика кількість людей. Можна навіть прибрати стадію розробки: навіть ще раз збудувати щось за існуючими кресленнями — та ще задачка.
Є конструктори, вони вигадують, як обвести металом та іншими матеріалами примарну ідею майбутнього виробу. Якщо конструктор в душі художник і «він так бачить», можуть початися проблеми з виробництвом, чи його оптимальністю.
Є технологи, про яких часто забувають взагалі, а то й не винаймають! Хоча це люди, які стежать за заходами для того, щоб лінії в металі виконувалися згідно зображення. Технологи бувають і конструкторами, і розробляють пристрої для складання-збирання, обробки та зварювання деталей. А ще пишуть багато папірців. Розумієш натяк?
До речі, є така дилема в світі тривимірного молелювання: можна і не робити креслень для виробництва, але інколи треба робити креслення з моделей для звітності. Ось цього можна навчити і тебе, стажере.
Є ще відділ технічного контролю, де за допомогою різних еталонів приймають деталі. Тобто, перевіряють, чи можна їх використовувати далі у виробництві. Тобто, один виріб може кружляти через ВТК кілька разів на різних стадіях виробництва.
Але почнемо ми з того, що таке, власне, креслення…
Бери ось аркуша та олівця, навчу тебе мистецтва ескізу.

Далі буде.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Яскр
Яскр@Yaskr

1KПрочитань
13Автори
18Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

  • Незримі люди, ч. 1-3

    Початок напів документальної історії про "кар'єру" в українській науці та інженерії.

    Теми цього довгочиту:

    Наука
  • Нічна проповідь від психопата

    шоумененадумці на тему того, до чого довели вороги наше суспільство, що ми стаємо ворогами одне одному.

    Теми цього довгочиту:

    Щось Цікаве

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається