Сни , та їх вплив на емоційний стан людини.

Останнім часом люди здебільшого звертаються до мене з приводу снів та емоційного стану після пробудження. Оскільки основними моїми клієнтами є військові , родини полонених, загиблих то зрозуміло ж що вони через сновидіння отримують нові подразники їхнього емоційного стану. Те що ми не обговорили, а саме -страхи ,фобії які по тій чи інший причині людина не хоче обговорювати, або ще не прийшов час.

Отже ,що таке сон і як він впливає на психіку людини?

Наші сни впливають не лише не емоційний стан, а й несуть певну інформацію. Це явище досліджується і в рамках науки , такої ,як СОМНОЛОГІЯ. Ось деякі способи, якими сни можуть впливати на емоції:

ВИСВІТЛЕННЯ ЕМОЦІЙ:

Психотерапевтичний аспект: сни можуть відображати певні емоційні переживання або проблеми, з якими люди стискаються в реальному житті .І вони є засобом вираження та обробки неприємних емоцій.

Розкриття та саморегуляція: деякі сни допомагають людям краще розрізнити власні емоції, виявляти та висвітлювати приховані страхи, бажання, навіть конфліктні ситуації.

Наприклад: жінка уві сні бачить свого чоловіка, який в полоні, і він говорить до неї, що йому холодно і він голодний. Про що це говорить? Що дружина переживає ,за чоловіка, боїться щоб він не був голодним. Одним словом їй сниться та інформація, яка хвилює її на даний час. Після сну вона прокидається у паніці та страху за близьку людину. І коли вона розуміє ,що це всього лише сон , який викликає дискомфорт в емоційному плані і вона нічого не може зробити в цій ситуації- то це є нормою. А от коли вона прокинувшись починає накручувати себе ще більше, то це уже не є нормою, а викликає певні емоційні відхилення. Що в свою чергу..

ВПЛИВ СНУ НА НАСТРІЙ:

Емоційна перепадаюча структура сну: бувають різні фази сну, які пливають на емоційний стан Наприклад через страшний сон людина не має можливості спати, що приводить до того ,що погіршується настрій, стає подразливою, свій стан починає переносити на оточуючих, і тут як наслідок може виникнути конфліктна ситуація, яка не принесе користі ні одній із сторін конфліктую.

САМОРЕГУЛЯЦІЯ ЕМОЦІЙ:

Емоційне випробування: людина у сні може випробувати різні емоції ,що допоможе їй розвивати ті чи інші навички. Але це не для всіх під силу впливати на емоції через сон. До цього потрібна довге тренування.

ТВОРЧИЙ ІНСАЙТ:

Вдосконалення креативності: наприклад уві сні, ви можете побачити себе в ролі художника ,який пише гарні картини. А от в житті ви цим ніколи не займалися. А ви попробуйте в реальності взяти пензлик і бумагу, можливо ви не знали що ви умієте це робити. Це я привела як приклад , тому що інколи такі сни приводять до якогось нового заняття, навіть професії, де ви себе будете відчувати кайфово.

ВИСВІТЛЕННЯ СТРЕСУ:

Сни іноді допомагають висвітлити стресові ситуації, та допоможуть усвідомити що це і є відповіддю на той стан в який ви себе загнали по незнанню.

Так сни впливають на психічний стан людини, але є одне “АЛЕ” їх точний механізм ще не повність вивчений.

Наприкінці хочу поділитися своїм досвідом та розповісти реальну історію, яка трапилася зі мною: Коли у березні 2022 року я разом із дітьми вимушена була виїхати із рідної Донеччини. Сниться мені сон що іду я по вулиці “Сотці” так коломияни називають одну із центральних вулиць міста Коломиї, а на зустріч мені ідуть двоє хлопців. Одному десь приблизно 35-37,а другому до 25 років. Навкруги дуже людно ,але чомусь в очі впали саме ці двоє. І от ми підходимо на близьку відстань. Той ,що молодший виявився без правої руки, і вони сперечаються про щось, а потім той що без руки повертається до мене говорить : ,,Подивіться мене, бо я відчуваю себе настільки агресивним, що можу вбити”. А тут підходять ще троє молодих хлопчаків ,тільки у військовій формі. І ми починаємо спілкуватися ,як давно знайомі. Прокинувшись ,я зрозуміла, що це дійсно лише сон. Але він не приніс мені напруги, чи страху, а лише в душі у мене був мир та задоволення від спілкування у сні із незнайомцями. Але уявіть що цей сон справдився через троє суток. Я дійсно зустріла цих людей . Військових ,один із них дійсно був поранений у перший день війни, та залишився без правої руки. Отак у сні я побачила свій теперішній волонтерський шлях. Який мені приносить моральне задоволення, та ще й розуміння того, що все відбувається в житті, лише треба вміти розпізнавати ті знаки, які приходять нам уві сні.

ХТОСЬ Б’Є ВОРОГА НА НУЛІ. Хтось сидить на дивані та всіх і все засуджує, хтось робить ту роботу ,яка приносить моральне задоволення.

ЦЕ МОЯ РОБОТА І Я ЇЇ ЛЮБЛЮ, ТА ОТРИМУЮ МОРАЛЬНЕ І ЕМОЦІЙНЕ ЗАДОВОЛЕННЯ.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Г
Галина@Gala_lubomira

психолог-консультант.

849Прочитань
2Автори
5Читачі
На Друкарні з 19 травня

Більше від автора

  • Про наболіле…

    Як відбувається співпраця між МКХЧ і родичів зниклих за особливих обставин? Чому тисячі сімей живуть в невідомості...?

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога
  • Чи ,,Соромно бути у безпеці?

    Війна залишає незгладимий слід на життях тих, хто пережив її жахи. Серед численних психологічних проблем, з якими стикаються ветерани та мирні жителі, що вижили після бойових дій, особливе місце займає синдром «вцілілого на війні».

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога
  • Чому у дружин та сімей військових підвищується рівень тривожності?

    Війна в Україні ,кожен день приносить в наше з вами життя нові виклики. Наш організм, за період часу котрий іде війна, уже пристосувався до деяких стресових ситуацій. Ми втомлені , але ми живі і наша підтримка нашим військовим також потрібна.

    Теми цього довгочиту:

    Самодопомога

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається