Соціалізація як елемент партійного життя в Німеччині. 2019 р.

!АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть.

Автор Jan Bever.
Серія публікацій Facebook Vira Nanivska.
Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський.
Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.


Кілька років тому друг запросив мене на вечірку, організовану молодіжною організацією Соціал-демократичної партії Німеччини. Для святкування не було особливого приводу, окрім того, що це була субота, а німці люблять у суботу випивати з друзями. Хоча я не був членом СДПН або її молодіжної організації, мені сподобалась ідея провести вечір у компанії інших молодих людей, які поділяють мої політичні погляди, говорять про політику та ймовірно навіть знаходять нових друзів. Це звучить доволі буденно для багатьох німців, які мають політично активних друзів, але таке спілкування насправді є важливим елементом німецької партійної системи. Партії — це не лише суб'єкти політичної діяльності, чия єдина робота полягає в управлінні країною. Для членів партій або для зацікавлених у політиці людей партії є частиною їх соціального життя. Це те саме, як люди приєднуються до футбольного або шахового клубу — не обов'язково для того, щоб стати відомим футболістом, а переважно з метою потоваришувати з іншими і грати у футбол або шахи.

Як і та суботня зустріч, на яку я був запрошений, політичні партії в Німеччині організовують широкий спектр подій. Вони не призначені виключно для членів партії, але й для людей, які зацікавлені в політиці, хочуть знайомитися або просто шукають чим би зайнятись на вихідні. Партії організовують навіть такі заходи, як велосипедні тури або походи в гори. Найчастіше ці події пов'язані з певним політичним меседжем як, наприклад, похід проти правого екстремізму або велопробіг заради більшої соціальної рівності. Їх наміром, щоправда, є не досягнення політичної мети, а об'єднання людей, які є однодумцями з певної теми або ж ідеології в цілому. Оскільки кожна німецька партія ґрунтується на певній ідеології, подібні заходи дозволяють легко контактувати з людьми, які поділяють однакові політичні погляди, не обов'язково займаючись політикою. Тому вони також є хорошим засобом для того, щоб підвищити обізнаність виборців у політичних питаннях та водночас запропонувати політичний дискурс.

Нарешті, соціалізація людей в партіях допомагає залучати нових членів партії. Велика і активна партійна база дуже важлива для демократичного процесу в партії. Тому партії завжди заохочують людей до приєднання. Соціальний аспект життя партій також є причиною, по якій громадяни стають більш активними у політичному житті своєї країни і тим самим зміцнюють якість її демократії. Не кожен приєднується до партії, щоб стати канцлером або будувати кар'єру в політиці. Деякі вступають до партії просто тому, що цікавляться політикою і мають добру нагоду зустріти друзів та спільно організувати заходи.

Різноманітні спілки та клуби є історично традиційними для Німеччині. Майже кожен громадянин Німеччини входить до щонайменше однієї спілки. Є клуби для спорту, музики або добровільної цивільної служби. У сільській місцевості Німеччини навіть пожежники є волонтерами, які об'єднані в спілки, в яких вони проходять навчання і отримують спорядження. Такі спілки відіграють важливу роль у суспільстві, і для багатьох людей участь у них є великою частиною соціального життя. Коли в XIX столітті люди, які мали спільні інтереси чи ідеологію або належали до одного соціально-економічного класу, почали створювати групи для отримання політичних важелів впливу, ці партії діяли багато в чому як клуби чи спілки, з якими всі були знайомі. За останні 150 років німецька партійна система викристалізувалась у дуже стабільну форму. Однак соціальна структура партії, яка в основному є великою політичною спілкою чи клубом, не зазнала сильних змін.

Німецькі партії виконують декілька соціальних функцій поза межами політичної діяльності. Це не просто робочі групи, які намагаються отримати владу. Для багатьох членів партій партії скоріше нагадують політичний клуб, в якому ви зустрічаєтеся з друзями, розмовляєте з людьми, які поділяють вашу ідеологію та присвячуєте себе суспільству. Цей соціальний аспект допомагає сформувати широку партійну базу, яка є ядром внутрішньопартійної демократії. Соціальний компонент партійного життя особливо активно використовують молодіжні організації з метою залучення нових членів і створення політичного діалогу між партією та суспільством.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Віра Нанівська
Віра Нанівська@vira_nanivska

425Прочитань
1Автори
5Читачі
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • То партії чи не партії в Україні?

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska.Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • NDI Manual on political identity and ideology

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії
  • Основні елементи демократії

    !АВАРІЙНИЙ СИГНАЛ! Партійна реформа або смерть. Серія публікацій Facebook Vira Nanivska. Разом з Євген Дзюменко, Андрій Морозовський. Inspired by Denys Malkov, Vyshnevetskyi Pavlo.

    Теми цього довгочиту:

    Партії

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається