Південно-Китайське море: чому Філіппіни та Китай перебувають на шляху до зіткнення

Уважно погляньте на відео недільного «зіткнення» між кораблем берегової охорони Філіппін і судном китайської морської міліції в Південно-Китайському морі.

Коли корми одного вдаряються об палубу іншого, прямо в середині кадру видно знімальну групу філіппінського телебачення, яка намагається передати на камеру те, що в бізнесі називається «бойовик».

Протистояння Маніли та Пекіна через затоплені мілини в Південно-Китайському морі триває вже десятиліття.

Але останніми місяцями щось змінилося. Сварки на морі зараз розгортаються під пильною увагою телевізійних ЗМІ. Це вдруге за кілька тижнів, коли філіппінські журналісти знімають близьку зустріч біля особливо чутливого рифу, відомого під різними назвами: Друга мілини Томаса, Аюнгінська мілини або Ріф Рен Ай.

Це не випадково. Це частина цілеспрямованої політики філіппінського уряду, спрямованої на те, щоб привернути увагу до того, що він назвав «грубою силою» Китаю у встановленні контролю за тим, що, за словами Маніли, є його водами.

«Я думаю, що цього року ми стали свідками значних змін. Це те, що я називаю кампанією наполегливої прозорості», — каже полковник у відставці Реймонд Пауелл із Центру «Гордіїв вузол» Стенфордського університету.

Починаючи з січня уряд Філіппін почав надавати місцевим ЗМІ більше відеозаписів зустрічей. 

"Це було схоже на включення світла, щоб показати операції Китаю в сірій зоні", - каже полковник Пауелл.

Китай, схоже, був зненацька захоплений цією новою тактикою.

Якийсь час здавалося, що стратегія працює, каже Оріана Скайлар Мастро з Інституту міжнародних досліджень Фрімена Споглі: «Ми побачили деяке затишшя в активності Китаю».

Пекін послабив тиск, і Маніла змогла здійснити кілька рейсів для поповнення запасів на свій аванпост на Другій мілини Томаса - старому десантному кораблі часів Другої світової війни під назвою "Сьєрра-Мадре".

Його навмисно висадили на мілину 1999 року. З того часу невеликий загін філіппінських морських піхотинців самотньо спостерігає за бортом іржавого корабля, який поступово почав розвалюватися. У 2014 році на борт корабля піднялася команда ВВС. Навіть тоді він був у жахливому стані, з величезними дірками з боків і хвилями, що плескалися по конструкції.

Більшість аналітиків вважають, що Китай готовий грати у довгу гру. Коли відносини між Пекіном та Манілою були добрими, берегова охорона Китаю дозволила продовжити поповнення запасів у Сьєрра-Мадрі. Коли стосунки зіпсувалися, вони спробували заблокувати кораблі постачання.

Але загальна оцінка Пекіна така, що Сьєрра-Мадре не може існувати вічно, і в якийсь момент Філіппіни будуть змушені евакуювати морську піхоту, оскільки корабель звалиться в море.

За шість років правління колишнього президента Родріго Дутерте це припущення здавалося цілком обґрунтованим. Але з моменту обрання президента Фердинанда Маркоса-молодшого минулого року зовнішня політика Філіппін обернулася на 180 градусів.

Президент Маркос не тільки повністю змінив політику пана Дутерте щодо зближення з Пекіном, але й повністю відновив союз зі Сполученими Штатами і почав голосно кричати про вторгнення Китаю до 200-мильної виняткової економічної зони Маніли.

Джерела в Манілі кажуть, що їжа та вода – це не єдине, що Філіппіни вивозять до Сьєрра-Мадрі для поповнення запасів. Вони кажуть, що компанія таємно перевозила будівельні матеріали, зокрема цемент та будівельні риштування. Ціль: зміцнити іржавий корабель.

"Дуже важко уявити, як вони зможуть продовжити термін служби корабля", - говорить полковник Пауелл. «Я думаю, що ми наближаємось до кризової точки. Кінець Сьєрра-Мадрі близький. Вона може дуже скоро розпастись».

Можливо, саме це нове почуття невідкладності підштовхує Манілу та Пекін до більшої наполегливості. Філіппіни відчайдушно намагаються зберегти свою присутність на мілини Аюнген. І Пекін ще раз підтверджує свою міць, вирішивши, що Сьєрра-Мадре не виживе.

Але якщо Сьєрра-Мадре, нарешті, впаде в аквамаринові води Південно-Китайського моря – чи Західно-Філіппінського моря, як його називають у Манілі – що станеться тоді?

Чи намагатиметься Пекін захопити контроль над рифом, як він це зробив в інших місцях Південно-Китайського моря? Чи спробує Маніла посадити на мілину ще одне судно на мілини Аюнгін? І як на це відреагує Вашингтон?

Ніхто не знає, але цей день настане, мабуть, дуже скоро.

Джерело ВВС

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається