Лідери 31 країни, що входять до складу Організації Північноатлантичного договору, зберуться у Вільнюсі, Литва, на дводенний саміт, який починається сьогодні.

Зустріч припадає на вирішальний момент конфлікту. НАТО прагне підкріпити Київ свіжими боєприпасами — у тому числі касетними бомбами, наданими США — для його контрнаступу, а також оцінити вплив заколоту Групи Вагнера Євгеном Пригожиним, на керівництво та операції Росії. 

Але Альянс також бореться з внутрішньою суперечкою через небажання Туреччини схвалити членство Швеції та чи прокладати шлях для остаточного вступу України. 

Тим не менш, зібрані лідери — включно з президентом США Джо Байденом, досі найвпливовішою фігурою в альянсі — прагнуть використати зустріч цього тижня, щоб дати сигнал про те, що конфлікт в Україні лише зміцнив НАТО. Байден також запланував високопоставлену кліматичну зустріч із британським королем Карлом III і зустріч із скандинавськими країнами, яку прийме Фінляндія, найновіший член альянсу.

Ось на що варто звернути увагу, коли світові лідери приїжджають до Вільнюса:

Шведське членство

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган має зустрітися з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у понеділок перед самітом, оскільки скандинавська країна докладає останніх зусиль, щоб переконати Анкару, що їй слід дозволити приєднатися до НАТО. 

Туреччина заявила, що її опозиція виникає через занепокоєння, що Швеція робить недостатньо для придушення курдських сепаратистських груп, які Анкара вважає терористичними організаціями. 

Ердоган також заявив про своє бажання зустрітися з Байденом — радник США з національної безпеки Джейк Салліван сказав, що очікує, що пара поговорить на саміті — і придбає американські винищувачі F-16 для своєї армії.

Байден визнав, що «Туреччина шукає модернізацію літаків F-16», і припустив, що це може бути частиною кроку США щодо посилення військової сили сусідньої Греції. «Це в грі», — сказав він 7 липня в інтерв’ю телеканалу CNN Fareed Zakaria GPS . «Це не зроблено».

Він продовжив свою підтримку вступу Швеції в НАТО, додавши «я оптиміст». 

Хоча для Туреччини та Угорщини вже занадто пізно ратифікувати членство Швеції до саміту, союзники сподіваються, що обидві сторони зможуть оголосити, що вони подолали глухий кут.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у четвер висловився оптимістично, заявивши, що членство Швеції в межах досяжності і що на саміті можливо прийняти «позитивне рішення». Днем пізніше Ердоган заявив, що Туреччина не може довіряти країні, де «терористи вільно розгулюють вулицями».

Допомога Україні

Ключовою темою буде Україна, участь у саміті планує взяти президент Володимир Зеленський. 

Очікується, що 31 країна НАТО запропонує Києву довгострокову підтримку, яка спрямована на поглиблення зв’язків без негайного приєднання до НАТО, враховуючи, що гарантії безпеки блоку за статтею 5 можуть втягнути союзників у війну Росії проти України. У п’ятницю США оголосили про пакет на суму 800 мільйонів доларів США, який включає суперечливі касетні боєприпаси, які деякі союзники по НАТО оголосили поза законом через гуманітарні проблеми, пов’язані з боєприпасами, що не розірвалися.

Байден в інтерв’ю CNN 7 липня сказав, що Україна не «готова до членства в НАТО» з таких причин, як триваючий напад Росії на країну та положення 5 статті НАТО. 

Зеленський закликав на саміті надіслати чіткі сигнали на підтримку членства його країни, закликаючи союзників представити більш конкретну перспективу за межами заяви 15-річної давнини про те, що Україна зрештою приєднається. 

Союзники борються з тим, як вирішити це питання в заяві саміту, а деякі східні члени НАТО наполягають на більш конкретному шляху. Такі країни, як США та Німеччина, хотіли зосередитися на негайній допомозі. Одним із варіантів може бути заява про те, що Україні не потрібен План дій щодо членства — спосіб пришвидшити членство країни, коли союзники зрештою вирішать запросити її приєднатися.

Вільнюський пакет підвищить офіційний статус відносин НАТО з Україною шляхом створення нової Ради Україна-НАТО, що дозволить країні брати безпосередню участь у ширших дискусіях щодо безпеки альянсу та проводити консультації з союзниками щодо проблем безпеки. 

Очікується, що лідери НАТО також погодяться виділяти 500 мільйонів євро на рік нелетальної допомоги, щоб допомогти Україні модернізувати свою армію. Очікується, що на полях саміту деякі союзники пообіцяють надати Україні двосторонні гарантії безпеки, зобов’язавшись забезпечити добре оснащення та підготовку її збройних сил, щоб утримати Росію від повторного вторгнення після закінчення війни.

Витрати на оборону

Лідери НАТО мають підписати нову зобов’язання щодо витрат на оборону, взявши на себе довгострокове зобов’язання витрачати «щонайменше» 2% валового внутрішнього продукту на оборону. Угода розширює попередню бажану ціль альянсу щодо досягнення 2% і підкреслює обіцянки витрачати більше після вторгнення в Україну. 

Але багато країн, включаючи Люксембург, Канаду та Італію, все ще намагаються дотримуватись старих правил. Згідно з оцінками, опублікованими НАТО в п’ятницю, лише 11 із 31 союзника цього року досягнуть цілі 2%.

Також очікується, що альянс підпише три регіональні плани оборони вперше після закінчення холодної війни, в яких детально прописано, як країни будуть захищати територію, якщо вона зазнає нападу Росії або терористичних груп.

Лідери також мають намір схвалити план дій оборонної промисловості, спрямований на збільшення оборонного виробництва, оскільки Україна витрачає артилерійські боєприпаси швидше, ніж союзники можуть їх виробити.

Генеральний секретар

Одне з найбільших питань, яке постає перед лідерами, які зібралися у Вільнюсі, полягає в тому, хто поведе їхню групу в майбутнє, особливо враховуючи, що конфлікт в Україні загрожує затягнутися.

Минулого тижня Столтенберг погодився працювати ще на один рік — його четверте продовження на вищій посаді — незважаючи на те, що раніше публічно заявляв, що не намагався продовжувати свою посаду. 

Але жоден з головних кандидатів на його заміну — прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен чи голова оборони Великої Британії Бен Уоллес — не спромігся досягти достатньої консенсусу, щоб отримати посаду, і США зрештою утрималися від публічної підтримки кандидата. Головним пріоритетом Байдена було збереження єдності в альянсі, за словами людини, знайомої з цим питанням. 

Повернення Столтенберга викликало припущення про те, що президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, колишній міністр оборони Німеччини, може претендувати на цю посаду після закінчення терміну її повноважень наступного року. 

Особливі стосунки

Візит Байдена до Великобританії, його другий за три місяці, в основному розглядається як компенсаційна поїздка після того, як він відмовився бути присутнім на коронації Карла III у травні.

Хоча Байден планує відвідати Даунінг-стріт, щоб зустрітися з прем’єр-міністром Ріші Сунаком перед поїздкою до Віндзорського замку, очікується, що він пробуде на місці менше доби. Очікується, що під час королівської аудієнції Байден і новий британський монарх оприлюднять подвійні зусилля щодо взаємної пристрасті — залучення приватних компаній для допомоги у фінансуванні проектів, які можуть зменшити кліматичні зміни.

Британці шукатимуть, щоб Байден підтвердив свою прихильність серії торговельних, військових і технологічних угод, які Сунак рекламував як «Атлантичну декларацію» під час відвідування Білого дому минулого місяця. 

Байден також міг би поставити Сунака на місце, наполягаючи на виході з глухого кута щодо виконання положень Угоди Страсної п’ятниці про розподіл влади.

Очікуйте твердої обіцянки військової підтримки для України, причому Велика Британія поступається лише США у наданні зброї та допомоги українцям.

Джерело Bloomberg

Підписуйтесь на канал Космос Політики

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається